Interferente.ro Descopera Istorie Ce vom celebra pe 1 decembrie

Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014 00:31

Ce vom celebra pe 1 Decembrie

Ce vom celebra pe 1 decembrieVom celebra, la 1 Decembrie, visul de veacuri ce s-a-mplinit, respectiv Unirea cea Mare, act epocal al istoriei nationale ce a marcat un moment curcial in destinele tarii noastre si a deschis perspective minunate viitorului independent al Romaniei.

Vom celebra, asadar, marele act al fauririi statului national unitar roman intr-un timp in care – fruct plenar al noii noastre varste istorice, al Romaniei moderne – idealurile generatiei Unirii au devenit realitate, nobila si definitiva realitate, emancipand si afirmand principiul unitatii, al solidaritatii si fratiei tuturor fiilor acestui pamant, indiferent de nationalitate, ca lege suprema a existentei, a civilizatiei si a devenirii noastre.

Actualmente vobim despre o tara si o epoca in care exista deschidere spre dezvoltare, cultura, educatie, stiinta si arte, in care drepturile si libertatile democratice cele mai largi sunt ilustrate prin insasi participarea directa si efectiva a natiunii la actul deciziei, in care s-a rezolvat pe deplin, pentru intaia oara, problema nationala, inlaturandu-se orice discriminari pe criterii etnice, in care au prins tefere radacini conditiile afirmarii majore, pe toate planurile, a tuturor cetatenilor, romani, maghiari, germani si alte nationalitati. Asadar, unitatea moral-politica a poporului  s-a transformat, cu adevarat, intr-un factor de permanenta si intr-un factor motor al inaintarii. Un intreg popor a devenit o singura fiinta, cu tendinte spre progres si bunastare, independenta si suveranitate nationala, avand locul nostru demn si ales pe harta lumii.

Sub aceste luminoase auspicii sarbatorim, la 1 DECEMBRIE, unirea Transilvaniei cu Romania, hotarati sa dam tarii – tarii noastre unice – toate eforturile, toata energia, toata daruirea, astfel ca ea, mereu mai puternica, sa poata raspunde din plin nadejdilor ce din veac scanteiaza pe chipul ei.

1 Decembrie pare sa fie ziua de aur - asa au numit-o contemporanii. Unirea Principatelor pare sa fie “actul energic al intregii natiuni romane”, dupa cum insusi Mihail Kogalniceanu afirma, reprezentand incununarea unui proces istoric obiectiv. Unirea Moldovei cu Muntenia si crearea statului modern Romania au constituit punctul de plecare si parghia de sustinere a tuturor efroturilor depuse pentru desavarsirea unitatii nationale si statale, centrul de atractie pentru toate provinciile romanesti ce se gaseau inca sub stapanire straina.

Romania mare – Romania unita a fost o fierbinte aspiratie a intregului nostru popor nestramutat purtata de-a lungul secolelor.

Te-ar mai putea interesa si Poezii pentru ziua de 1 Decembrie, 1 Decembrie 1918 - Un vis de veacuri s-a implinit, Serbare de 1 Decembrie, 1 Decembrie - cantece patriotice.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: