Interferente.ro Cultura Diversitate Cele 7 minuni ale lumii moderne

Marţi, 22 Iunie 2010 01:14

Cele 7 minuni ale lumii moderne

 

Pentru a stimula dialogul dintre civilizatii si respectul cultural reciproc, un grup de intelectuali elvetieni, au luat in anul 2001 initiativa de a desemna cele mai reprezentative constructii si edificii realizate, de-a lungul mileniilor, de catre pamanteni. Initiativa i-a apartinut cineastului elvetian Bernard Weber si a fost lansata dupa distrugerea de catre talibani a statuilor gigantice ale lui Buddha de la Bamiyan, in Afghanistan. Initial, ideea s-a bucurat de un succes limitat, cu atat mai mult cu cat reprezentantii UNESCO au ezitat sa se implice, motivand ca un astfel de sondaj nu este nici democratic, nici stiintific.

In opinia lor, impartasita de multe somitati politice si culturale, inedita competitie a focalizat atentia asupra monumentelor celebre, ducand la neglijarea in continuare a unor situri arheologice de mare valoare si care se afla intr-adevar in pericol de a fi distruse pentru totdeauna, inclusiv a unor monumente incluse deja in patrimoniul cultural mondial, cum ar fi superbul templu de la Angkor, din Cambodgia.

Dar, pe masura trecerii timpului si a implicarii a tot mai multor personalitati culturale, stiintifice, politice si chiar sportive, ea a devenit o veritabila competitie mondiala, stimuland respectul si aprecierea pentru capacitatea creatoare a stramosilor si dorinta de a pastra valoroasa mostenire artistica transmisa de acestia.

Peste 100 de milioane de persoane au votat pe internet sau prin SMS pentru a alege noile minuni ale lumii dintr-o lista de 21 de constructii si edificii selectionate ca finaliste.

 

Lista cu cele 21 de propuneri a fost urmatoarea:

1. Acropole din Atena (Grecia)

2. Orasul mayas Chichen-Itza (Mexic)

3. Colosseum-ul din Roma (Italia)

4. Turnul Eiffel (Franta)

5. Marele Zid Chinezesc (China)

6. Ruinele incase de la Machu Picchu (Peru)

7. Cetatea Petra (Iordania)

8. Statuile din Insula Pastelui

9. Stonehenge (Marea Britanie)

10. Mousoleul Taj Mahal (India)

11. Templele de la Angkor (Cambogia)

12. Castelul Alhambra din Granada (Spania)

13. Hagia Sofia din Istambul (Turcia)

14. Templul Kiyomizu (Japonia)

15. Piata Rosie si Kremlinul din Moscova (Rusia)

16. Castelul Neuschwanstein (Germania)

17. Statuia Libertatii din New York (SUA)

18. Statuia lui Iisus din Rio de Janerio (Brazilia)

19. Opera din Sydney (Australia)

20. Cetatea Timbuktu (Mali)

21. Marea Piramida de la Gizeh (Egipt)

 

In cadrul unei ceremonii impresionante, desfasurate in iunie 2007 pe stadionul Da Luz, din capitala portugheza Lisabona, monumentele incadrate printre „cele sapte minuni", din punctul de vedere al lumii moderne, au fost anuntate de personalitati precum fostul astronaut Neil Armstrong, actorii Ben Kingsley si Hilarry Swank sau fotbalistul Cristiano Ronaldo. Cea mai mare parte din incasarile ceremoniei au fost donate pentru restaurarea monumentelor.

Cele 7 minuni ale lumii moderne

 

Marele Zid Chinezesc (China)

Marele Zid Chinezesc este unul dintre obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemenea unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri. Este o constructie gigantica, considerata dupa volum ca fiind cea mai mare de pe glob, cu o lungime estimata recent la 8.851 de km. Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul V i.Hr. si pana in vremea dinastiei Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.
Lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea,
Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala in 1.952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mica portiune din zid a fost reabilitata si accesibila turistilor. Marele Zid Chinezesc a intrat si in patrimoniul UNESCO in anul 1.987.

 

Cetatea Petra (Iordania)

Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1.812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea de catre romani, a stapanit aceasta regiune. Cetatea Petra, orasul stanca, cum se mai numeste, este un important vestigiu din Iordania, construit in perioada Regatului nabateean. Sapat in piatra roz, complexul arheologic este situat intr-un canion adanc, iar accesul in oras se face printr-un splendid defileu colorat in 11 nuante naturale. Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului. Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, site-ul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.

 

Statuia lui Iisus din Rio de Janerio (Brazilia)

Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1.931. Statuia are o inaltime de 38 de metri si masoara de la o mana la cealalta aproape 30 metri, a fost construita in varful muntelui Corcovado si a devenit un simbol al orasului Rio de Janeiro si al ospitalitatii brazilienilor care primesc vizitatorii cu bratele deschise.

Ruinele incase de la Machu Picchu (Peru)

Ruinele orasului Machu Picchu, redescoperite in 1.911 de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de est al Anzilor si coboara in padurile amazoniene. In vreme ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2.761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1.400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) era cel mai adorat loc sacru din acele timpuri. Circa 610 metri deasupra, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si a aproximativ 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Multe dintre caramizile care cantaresc in jur de 50 de tone sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele. Fara indoiala, Machu Picchu reprezinta un exemplu de arhitectura si inginerie tehnica.

 

Colosseum-ul din Roma (Italia)

Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, a inceput constructia Coloseum-ului in anul 72 d.Hr, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron al lui Vespasian. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carui domnie incepuse constructia, Coloseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti. Uriasul amfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte dintr-un parc construit de Nero in centrul Romei, care includea deasemenea Domus Aurea si statuia Colossus. Aceasta gigantica statuie a lui Nero, inspirata probabil de Colosul din Rodi, a dat numele actual al monumentului. Pentru inceput, Coloseum-ul a servit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. In prezent, monumentul este unul dintre cele mai vechi repere istorice si reprezinta o carte deschisa pentru orice turist.

 

Mousoleul Taj Mahal (India)

Mousoleul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal. Construit din marmura alba, monumentul este privit ca bijuteria artei musulmane din India. Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1.642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian. Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul. In prezent, din pacate, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.

 

Orasul mayas Chichen-Itza (Mexic)

Situat in peninsula Yucatan (statul Mexic), orasul-templu Chichen Itza a fost construit, ca mai toate piramidele civilizatiilor precolumbiene din America Centrala, intre 750-1.200 d.Hr. Acum un mileniu, acest oras era un important centru politic si economic al Imperiului Mayas de Jos si principalul punct comercial. Numele monumentului protejat de UNESCO se traduce “Fantana buna a celor din Iza“, dar intrepretarile difera. In centrul orasului Chichen Itza troneaza Templul Kukulkan, inalt de 24 de metri. Pe fiecare din cele 4 fete laterale are cate o scara cu cate 91 de trepte. In total sunt 364 de trepte si cu platforma din varf 365, adica exact numarul de zile ale unui an. In Templul Kukulkan se gaseste statuia lui Chac Mool si un tron in forma de jaguar pictat in rosu si cu pete facute din jad. La est de Templul Kukulkan se afla o serie de cladiri; cea mai nordica dintre acestea este Templul Meselor. Numele sau provine de la o serie de altare care se afla in varful structurii si care sunt sustinute de sculpturi care intruchipeaza barbati cu bratele ridicate, numiti “atlantes“. Templul Razboinicilor este un complex care consta dintr-o piramida mare in trepte; in fata si pe lateralele piramidei se afla randuri de coloane sculptate, care infatiseaza razboinici. Acest complex este similar Templului B din Toltec, capitala statului Tula, ceea ce inseamna ca intre cele 2 regiuni au avut loc schimburi culturale. Conform cronicilor mayase, Hunac Ceel - conducatorul orasului Mayapan – a cucerit Chichen Itzain secolul XIII. Arheologii spun ca orasul a cazut fie in urma unei revolte a toltecilor ocupati, fie in urma unui incendiu devastator. Orasul nu a mai fost reconstruit. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta "locul de langa rai, unde salasluiau zeii". In secolul al XIX-lea, monumentul era acoperit de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra. Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei. Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan - la mayasi sau Quetzalcoatl - la azteci (nume insemnand „sarpele cu pene”), asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.new7wonders.com/en/

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Seven_Wonders_of_the_World

http://bbs.chinadaily.com.cn/viewthread.php?action=printable&tid=639849

http://www.dirjournal.com/info/the-new-7-wonders-of-the-world/

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: