Joi, 02 Aprilie 2015 01:42

Cetatea Ismail

Cetatea IsmailTurcii, in timpul expansiunii lor in Europa, n-au urmarit numai avantaje militare si foloase comerciale, ci si stapanire deplina pe Dunare, de aceea au cautat sa-si faca diferite puncte de sprijin pe aceasta artera comerciala.

Intariturile acestea incepeau de la gurile Dunarii si mergeau pana aproape de Viena.

Una dintre aceste intarituri era si Ismailul, asezat intre vestitele cetati, Chilia la nord-est si Braila la sud-vest.

Ismailul a slujit insa si scopurilor militare, caci pe aici Dunarea fiind mai ingusta, putea sa fie repede trecuta pentru expeditiile indreptate in partea nordica.

In timpul razboaielor ruso-turce, din secolul al XVIII-lea si inceputul celui de al XIX-lea, Ismailul a jucat un rol insemnat, fiind cheia Dobrogei.

Castelul, aici nu-l mai avem la mijloc, ca in alte cetati turcestim, ci in partea de nord-est.

In castel se aflau: magaziile cu munitii, cazarma artileristilor, cazarma ienicerilor si o moschee.

Castelul mai avea spre Dunare si un bazin pentru vasele de comert si de razboi.

Partea mai noua era asezata pe un teren mai ridicat si in ea se afla locuinta orasenilor, aici orasul facand parte integranta din cetate si trei moschee.

Zidul inconjurator mergea de jur imprejurul cetatii, avand opt bastioane, de diferite forme si marimi. Tunurile de aparare erau asezate nu numai in bastioane, ci si de-a lungul zidului.

Ismailul era legat cu celelalte cetati prin cate un drum ce iesea pe cate o poarta, careia i se dadea numele cetatii catre care pornea.

Drumul Brailei era prin poarta Bratesului, al Hotinului prin poarta cu acelasi nume, la fel al Benderului si al Chiliei.

Aceasta era asezarea Cetatii Ismailului dupa anul 1790.

Cetatea Ismailului, asa cum se infatiseaza aici, reprezinta atacul general al acestei cetati de catre trupele resesti conduse de generalii: Hudowitz,  Sanroykovin si Rybas.

Privelistea cuprinde atacul cetatii de flota ruseasca.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: