Interferente.ro Descopera Natura Chihlimbarul pe teritoriul Romaniei

Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 00:49

Chihlimbarul pe teritoriul Romaniei

chihlimbarul in romaniaPe teritoriul tarii noastre, chihlimbarul (cunoscut si sub denumirea de romanit) a fost cunoscut ca si podoaba sau cult ori piatra de leac. Dar, sa vedem unde se poate gasi chihlimbar in Romania. Cea mai cunoscuta regiune unde se gaseste chihlimbar este Valea Sibiului, afluent al Vaii Buzaului (denumire: rumanit). In comuna Colti, pe aceasta vale, au fost gasite mai multe exemplare de chihlimbar sau ambra.

Prima atestare documentara dateaza din timpul domniei lui Mihnea Voda (1577-1583). Cine ajunge aici poate chiar vizita Muzeul Chihlimbarului (infiintat in anul 1980), un unicat in tara noastra si chiar in aceasta zona a Europei. Aici veti gasi o mare varietate de monstre de chihlimbar provenite din zacamintele extrase din Muntii Buzaului si un bogat material iconografic, instrumente si unelte, documente si fotografii, bijuterii din epoca moderna si contemporana, precum si obiecte etnografie si arta populara. Cea mai mare realizare si cel mai valoros obiect al acestei colectii il reprezinta insa o piatra de chihlimbar de 1,857 kg, fiind una din cele mai valoroase din lume.

Numai in Polonia si in alte tari nordice mai sunt asemenea muzee. Dar, nicaieri nu se intalnesc atatea nuante de culori: de la negru opac pana la negru verde, negru galben, de la maroniu sidefat pana la galben stralucitor. De asemenea, chihlimbar se mai gaseste si la Olanesti (denumire: muntenit), dar si prin zona orasului Piatra Neamt (denumire: moldavit) si pe langa Sebes.

Roca in care se gasesc fragmente de chihlimbar este o gresie argiloasa. Asa se prezinta, de exemplu, chihlimbarul de la Colti, ca niste fragmente. Dar, si atunci, cand il vezi neprelucrat, in sit, esti impresionat: iti trezeste acele emotii estetice pe care trebuie sa ti le provoace o piatra pretioasa.

De fapt, chihlimbarul este o rasina fosila a unui conifer numit Araucaria. Pana acum, rasina nu a putut fi «copiata» de om. Asadar, nu exista chihlimbar sintetic. Exista mari diferente intre chihlimbarul romanesc si chihlimbarul balcanic. In principiu, chihlimbarul romanesc este mai pretios si mai vechi (dateaza din Oligocen), are proprietati estetice superioare (o culoare brun-roscata care devine rubinie cand este slefuit), un aspect zaharoid (ceea ce il face sa prezinte irizatii) si se prelucreaza mai greu (este mai dur si are o casanta mai mare). datorita vechimii sale, are un inceput de cristalizare. Chihlimbarul balcanic este mai recent (dateaza din Cuaternar) si se prelucreaza mai usor.

Interesant de stiut este faptul ca un chihlimbar este si mai valoros daca pastreaza in el fragmente sau chiar vietuitoare intregi intemnitate pe vecie in aceasta lacrima solida. Acest coloid (rasina) este conservantul natural perfect. Aici, ne putem aminti ca povestea Jurassic Park pleaca de la ipoteza (care a si fost confirmata) ca tantarii care au prelevat sange de la dinozauri au fost apoi conservati, fosilizati, in chihlimbar. O data cu sangele, s-au conservat si ADN-urile tantarului si dinozaurului, din care s-au putut «clona», sa spunem asa, dinozaurii care au facut toata nebunia pe care Spielberg a prezentat-o in «Jurassic Park». 


Newer news items:
Older news items: