Interferente.ro

Marţi, 01 Noiembrie 2011 04:00

Citate de Nikos Kazantzakis - Raport catre El Greco

Animale, turma de porci; daca nu va spalati zilnic cu sapun, nu veti ajunge niciodata oameni. Stiti voi ce inseamna sa fii om? Inseamna sa te speli cu apa si cu sapun. Nu ajunge sa aveti creier, diavolilor, va trebuie si sapun. Cum vreti sa apareti inaintea Domnului cu astfel de maini? Duceti-va afara si spalati-va! (Raport catre El Greco)

Arta ne face sa dispretuim preocuparile ingrate ale zilei, grija pentru hrana si chiar pentru dreptate si uitam ca astea sunt radacinile care hranesc floarea nemuritoare. (Raport catre El Greco)

Daca omul nu stie sa danseze, nu stie sa se roage. Ingerii au gura, dar puterea de a vorbi le e pecetluita; ii vorbesc lui Dumnezeu prin dans… (Raport catre El Greco)

Dansul ucide eul si cand eul e ucis nu mai exista nici o piedica sa te unesti cu Dumnezeu. (Raport catre El Greco)

I-am spus migdalului: Frate, vorbeste-mi despre Dumnezeu! Si migdalul a inflorit. (Raport catre El Greco)

Parintele Ioachim avea dreptate, lumea e manastirea noastra, adevaratul om e cel care traieste printre oameni si se uneste cu ei in contactul cu tarana. Divinitatea nu sade pe tron deasupra norilor, ea lupta pe pamant alaturi de noi. Singuratatea nu mai e calea unui luptator, si adevarata rugaciune, cea care ajunge direct la Domnul, consta din actiunile nobile. Asa trebuie sa faca azi, un adevarat luptator. (Raport catre El Greco)

Raspunsul vine cand incetam cu intrebarile, mi-am zis eu ca sa ma linistesc. Vine cand intrebarea coboara din creierul limbut si ne cuprinde inima si trupul. (Raport catre El Greco)

Scriam si eram plin de mandrie: eram un Dumnezeu care facea ce voia, prefacea realitatea, o modela asa cum dorea; amesteca adevarul si minciuna indisolubil impreuna, nu mai era adevar si minciuna: era un aluat moale pe care il framantam si il modelam dupa cum imi dicta fantezia, fara a cere incuviintarea nimanui. (Raport catre El Greco)

Suferinta e calauza care ne insoteste in urcusul care transforma animalul in om. (Raport catre El Greco)

Sufletul, ca si trupul, are pudoarea sa, nu se dezbraca in public. (Raport catre El Greco)

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: