Interferente.ro

Vineri, 13 Mai 2011 20:34

Citate F. M. Dostoievski - Demonii

Acela care va stii sa invete oamenii ca toti sunt buni va desavarsi univerul, lumea!

Adevarul adevarat este intotdeauna neverosimil, ai stiut acest lucru? Ca sa faci adevarul sa para verosimil, e nevoie neaparat sa-i mai adaugi si putina minciuna.

Cand omul, in integritatea lui, va atinge fericirea, timpul va inceta sa mai existe, pentru ca nu va mai fi nevoie de el.

Casatoria este moartea normala a oricariu suflet mandru, a oricarei independente.

Daca Dumnezeu exista, atunci totul este in voia lui si din aceasta vointa eu nu pot iesi. Daca nu exista, inseamna ca totul este in vointa mea, si eu sunt dator sa-mi afirm vointa suprema absolut libera.

Daca nu exista Dumnezeu, atunci eu sunt Dumnezeu.

Daca vrei sa invingi lumea toata, invinge-te pe tine insuti.

Dragostea e mai presus de existenta, dragostea este incununarea existentei, si cum s-ar putea ca existenta sa nu-i fie subordonata?

Dumnezeu este necesar si de aceea trebuie sa existe.

Dumnezeu este suferinta fricii de moarte. Cine va invinge suferinta si frica va deveni el insusi Dumnezeu.

Erau doi si deodata a aparut un al treilea om, un spirit nou, complet, deplin inchegat, cum nu poate crea mana omului; un cuget nou si o dragoste noua, e aproape infricosator ... Nimic mai sublim nu poate exista pe lume.

Este adevarat probabil ca a doua jumatate din viata omului se compune de obicei numai din niste deprinderi acumulate in prima ei jumatate.

Exista prietenii bizare: doi insi sunt gata sa se manance aproape unul pe altul, traiesc asa toata viata, dar nu sunt capabili sa se desparta. Le-ar fi imposibil. Daca unul din ei, dintr-un capriciu, s-ar incapatana sa duca lucrurile pana la o ruptura, ar cadea bolnav, desigur, cel dintai si poate chiar ca ar muri.

Femeia poate insela si ochiul atotvazator. Le bon Dieu, creand femeia, stia bineinteles la ce se expune, dar eu sunt convins ca ea a stiut sa-l deruteze si l-a silit ea insasi s-o creeze asa cum arata si cu asemenea atribute; altminteri, cine ar fi cautat sa-si ia pe cap asemenea griji degeaba?

Fiecare minut, fiecare clipa de viata trebuie sa fie spre fericirea omului!

In piatra nu exista suferinta, dar in frica de piatra suferinta exista.

Incomensurabilul si infinitul sunt tot atat de necesare omului, ca si acea mica planeta, pe care el vietuieste.

Intreaga lege a existentei umane consta numai in posibilitatea pentru om de a se inchina in fata a ceva infinit de maret. Lipseste-i pe oameni de acest infinit maret, ei nu vor accepta sa traiasca si vor muri prada disperarii.

O durere reala, adevarata, este capabila sa-l faca pana si pe un om de o superficialitate fenomenala sa devina stoic, fie chiar si pentru scurta vreme; mai mult, de pe urma unei dureri adevarate, chiar si unii oamnei prosti se intampla sa se destepte, desigur, tot pentru o perioada oarecare; e o insusire curioasa a durerii.

Principiul luptei pentru existenta, in toate, este singurul valabil.

Purul adevar este intotdeauna de necrezut.

Semidoctismul este cel mai cumplit flagel al omenirii, mai cumplit decat molima, foametea si razboiul, un flagel necunoscut pana-n secolul nostru. Semidoctismul este un despot, cum n-a existat niciodata pana acum. Un despot care-si are slujitorii lui, sacerdotii si sclavii, un despot in fata caruia totul s-a prosternat cu dragoste si superstitie, cum nimeni nu si-ar fi putut imagina pana acum, in fata caruia stiinta insasi tremura si-i canta-n struna inr-un mod rusinos.

Timpul nu este un obiect sau un lucru, ci un concept. Se va stinge in intelect.

Trebuie sa fii intr-adevar un om mare, ca sa poti rezista chiar si impotriva bunului-simt!

Un om este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit, acesta este singurul motiv.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: