Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Colectarea veninului de albine

Duminică, 26 Ianuarie 2014 15:02

Colectarea veninului de albine

Stiati ca 10.000 de albine = 1 gram de venin? Se stie ca veninul de albine este intrebuintat in scopuri terapeutice inca din antichitate si, intre altele, ca medicament pentru tratarea unor afectiuni reumatismale, alergii, boli de piele, etc.

colectare venin de albine

Procedeul folosit pentru colectarea/extragerea veninului, de la binefacatoarele zburatoare, este in general distructiv, in sensul ca «donatoarele» mor dupa ce si-au folosit acul pentru golirea pungii de otrava. In vederea evitarii masacrelor savarsite, cautatorii de venit au folosit, in ultimii ani, procedeul recoltarii prin electrosoc. Rezultatele au continuat sa fie mediocre, deoarece albinele au ace paroase si acestea raman mai totdeauna in locul unde se produce intepatura, ceea ce provoaca moartea albinei.

Cercetari facute de un grup de oameni de stiinta de la Cornell University din SUA au dus la perfectionarea acestui sistem. Este vorba de un aparat cu ajutorul caruia albinele sunt silite sa-si «doneze» veninul, fara consecinte grave pentru ele. S-a confectionat o mica instalatie din panza speciala de nylon, cu pori unsurosi, care nu retin acele albinelor – panza prevazuta cu o retea de fire metalice intrerupte la distante regulate si prin care trece curent electric slab. Legatura intre aceste fire o face albina cand trece peste ele, provocand socul, care o fetermina sa-si vare acul si sa-si lase veninul. Dupa actul de lupta, albina zboara fara sa-si piarda acul, deci scapa cu viata.

Aceste «mulgatoare» electrice sunt asezate la gurile stupilor si albinele trec pe rand peste ele, pacalite, la jocul la care sunt supuse. Cand intreg stupul si-a lasat obolul pe panza, veninul este sterilizat si infiolat.

In medie, un gram de venin este recoltat de la 10.000 de albine. Voit, recoltarea veninului trebuie sa se faca, in general, in perioadele cand albinele secreta cea mai mare cantitate de venin. Dar, secretia de venin variaza mult in functie de varsta albinelor, anotimp si hrana. In prezent exista aparate si dispozitive prin care se goleste punga cu venin a albinei fara a duce la moartea acesteia.

Veninul colectat de la albine este folosit in tratarea unor boli foarte grave, in apicultura sau in producerea unor medicamente, unguente sau creme. Dar, ceea ce este cel mai important, este faptul ca veninul de albine este stimularea producerii de cortizon. Vezi mai multe informatii privind tratamentul si terapia cu venin de la albine, precum si efectele terapeutice ale veninului de albine. 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: