Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Constipatia cronica II

Miercuri, 14 Noiembrie 2012 17:39

Constipatia cronica II

Constipatia simpla este determinata de: un regim alimentar neadecvat (alimentatia redusa sau cu un continut scazut in fibre dietetice), lipsa exercitiului fizic, neglijarea refluxului de scaun, schimbarea obiceiurilor zilnice, calatorii indelungate.

Pentru a determina cauza care produce constipatia, medicul urmareste atent istoricul simptomelor, examineaza bolnavul si prescrie investigatiile necesare: tractul rectal, clisma cu bariu a intestinului gros, irigoscopia, rectoscopia si, daca este necesar, alte investigatii.

Bolnavii cu constipatie pot prezenta: dureri abdominale, in special in regiunea inferioara, senzatie de dispensie abdominala, rareori dureri de cap, greturi. Uneori, apar unele complicatii, cum ar fi: hemoroizii, care intretin la randul lor constipatia, fisurile anale, sau o falsa diaree (evacuarea numai a partii lichidiene a continutului intestinal, fara partea solida).

Tratamentul constipatiei este, desigur, diferentiat in functie de cauza care a produs-o si odata cu inlaturarea acesteia intreaga simptomatologie se amelioreaza si dispare. Constipatia simpla si aceea din afectiunile psihice necesita administrarea unui regim alimentar si masuri terapeutice si igienice, care pot fi utilizate fara rezerve si in celelalte tipuri de constipatie.

Mentalitatea generala ca persoanele constipate trebuie sa se abtina de la mancare, pentru a nu incarca intestinul, este o supozitie falsa, deoarece alimentatia reprezinta stimulul normal care declanseaza miscarile intestinului. Suferindul de constipatie necesita o alimentatie ordonata, la ore fixe, repartizata in 5 mese, care sa nu fie copioase. In compozitia unor alimente (cereale, fructe, zarzavaturi) se gasesc anumite structuri, care se numesc fibre dietetice si care au o mare importanta in tratamentul modern al constipatiei cronice.

Vegetalele ingerate sub diferite forme pot fi inmuiate prin fierbere sau sfaramate in timpul masticatiei si apoi sunt atacate de sucurile digestive. Fibrele dietetice sunt incluse in componenta peretilor plantelor, care, odata ajunse in tubul digestiv, nu sunt atacate de sucurile digestive. Ele se imbiba cu usurinta cu apa, maresc continutul intestinal, il inmoaie, stimuland astfel miscarile intestinului; reprezinta, asadar, cel mai inofensiv tratament al constipatiei. Este necesar un aport zilnic de 1.000 – 1.500 ml lichide pentru a permite inmuierea scaunului.

Vegetalele cele mai bogate in fibre dietetice sunt: tarata sau faina integrala, varza, conopida, salata verde, mazarea, bananele, strugurii, perele, prunele, merele. Daca tranzitul nu se restabileste dupa un interval de 2-3 saptamani de regim alimentar bogat in fibre dietetice, administrat sub forma de salate, soteuri, paine graham, este bine sa se adauge zilnic si 2-3 linguri de tarata. Aceasta este in prealabil fiarta, dupa toleranta, in 150-200 ml lapte sau ceai, indulcindu-se dupa gust.

Tarata este consumata in afara meselor, de preferinta dimineata sau la inceputul dupa-amiezii.

Exercitiul fizic, mersul pe jos, stimuleaza, de asemenea, tranzitul intestinal.

O alta masura, extrem de importanta, este pastrarea sau educarea refluxului de scaun. Aceasta se realizeaza prin obisnuinta de a evacua imediat ce se anunta sau, daca acest reflex a disparut, sa se creeze un nou obicei, zilnic, imediat dupa micul dejun sau dupa alta masa, totdeauna la aceeasi ora, eventual cu ajutorul unui supozitor cu glicerina.

Abuzul de laxative sau de clisme evacuatoare nu face decat sa agraveze constipatia cronica.

Samanta de in, 2-3 lingurite la culcare dupa o prealabila inmuiere in apa, are acelasi efect ca si fibrele dietetice.

La bolnavii la care aceste masuri nu aduc satisfactie, se poate administra magnezia usta cu lactoza, cate ½ - 1 lingurita seara la culcare, iar in cazul in care constipatia se asociaza unor colecistopatii cu evacuare biliara lenesa, se poate folosi medicamente pe baza de suflat de sodiu in doze mici, de 5 g/zi. Dar cel mai bine ar fi sa mergeti sa consultati un medic specialist care sa determine cu exactitate cauza si care sa prescrie un tratament anticostipatie adecvat.

Toate aceste masuri generale pot ajuta bolnavul constipat, ferindu-l de complicatii.

Dr. Carmen Oproiu

Constipatia cronica I

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: