Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Construieste la munte cabana de zapada

Vineri, 09 Ianuarie 2015 23:49

Construieste la munte cabana de zapada

Construieste la munte cabana de zapadaE iarna, iar iesirile la munte sunt preferate de multi oameni. Daca cumva, iarna, pe inserat, vreti sa ramaneti pe munte sau v-a surprins viscolul pe munte, intr-o zona indepartata de cabane sau de locuinte cunoscute, iar imprejurimile va obliga sa innoptati in acel loc, construiti-va o cabana de zapada, un iglu. Este un adapost sigur care va apara nu numai de rafalele inghetate ale vantului, dar si de ger. Tehnica constructiei nu este complicata si 3 oameni pot “zidi” o cabana de zapada, intr-o ora, daca sunt cat de cat indemanateci si cunosc tehnica alcatuirii iglului.

Cabana de zapada – a carei ingenioasa constructie o datoram populatiile extremului nord, eschimosilor si laponilor – se cladeste din mari „caramizi” de zapada putin intarita – blocuri cu peretii usor inclinati spre interiorul iglului.

Nu folositi in acest scop zapada ce contine franturi de gheata ori cea proaspat cazuta, care este mult prea afanata pentru a se mentine intr-un bloc compact.

Iglul trebuie instalat pe un loc neted. Daca in imediata apropiere nu exista o asemenea platforma naturala, nu pierdeti vremea sa cautati prin imprejurimi. Neteziti cu lopetile si tarnacoapele alpine o arie de cativa metri patrati. Infigeti tarnacopul – sau, in lipsa acestuia, cutitul de vanatoare – in centrul platformei de zapada batatorita facuta de dumneavoastra legati de el o sfoara lunga de 2 - 2.5 metri si apoi, tinand-o incordata, rotiti-va in jurul axului, insemnand cu un cutit o circumferinta care va marca perimetrul interior al cabanei de zapada. Scurtati sfoara la 40-50 cm si, tot cu ajutorul ei, desenati pe zapada alt cerc, concentric. Intre cele doua perimetre concentrice veti aseza “temelia” iglului, primul rand de blocuri.

“Caramizile” de zapada intarita destinata “fundatiei” au o forma paralelipipedica regulata si lunga de 60 cm, late de 40-50 cm, inalte de 20-25 cm.

Prima caramida se taie cu lopata, infipta in vertical pe cele patru laturi, apoi orizontal, pentru a decupa din masivul de zapada. Se asaza pe platforma in limitele marcate, apoi vor fi asezate aceleasi dimensiuni, randuite in cerc, cat mai bine si lipite una de alta. Blocurile vor fi altfel plasate sa aiba o usoara inclinare spre centrul cercului.

Dupa ce a fost ridicata temelia, taiati in zidul de zapada inghetata o panta o panta in spirala, care sa se opreasca – dupa ce a facut trei sferturi de cerc – aproximativ la o treime din inaltimea unui bloc de zapada. Incepand de la cel mai jos nivel al plantei, plasati prima caramida a celui de al doilea rand al zidului de zapada, alaturand apoi, unul dupa altul celelalte blocuri, urmand mersul ascendent al spiralei; lasati caramizile astfel incat inclinarea lor spre centru sa fie putin mai mare decat cea a blocurilor temeliei, astfel incat suprapunerile urmatoare sa aiba unghiuri de inclinare din ce in ce mai mari pentru a se forma in final, o cupola emisferica. Datorita articulatiei in spirala a blocurilor, cupola nu se prabuseste desi inclinatia “caramizilor” este ascendenta.

In momentul cand in centrul cupolei mai ramane doar un spatiu de dimensiunea unei caramizi mai maricele, taiati din zapada un bloc cu 5-6 cm mai mare decat dimensiunile orificiului liber. Ciopliti-l in forma de trunchi de con, ajustandu-l astfel incat sa acopere spatiul gol, ca un dop. Aveti grija ca, inainte de a-l fixa, sa practicati in mijlocul acestei “plafoniere” un orificiu cu un diametru de circa 2-3 degete – strict necesar pentru aerisirii permanente a cabanei de gheata.

Pentru a inalta iglul, este absolut necesar ca unul din constructori sa ramana tot timpul in interiorul cabanei. Odata sfarsita, el va ramane, vremelnic prizonier. Taiati cu tarnacoapele o usa de acces, in acea parte a iglului contrara vantului. Poarta trebuie sa fie scunda, ea nu va depasi 0.60 m inaltime.

Dupa ce cupola de gheata a fost terminata mai raman de facut cateva operatiuni de “finisat”. Astupati cu zapada, atat in exterior cat si in interiorul iglului, eventualele goluri dintre blocuri, netezind si batand cu lopata “tencuiala” astfel incat semisfera sa fie perfect neteda, fara nicio fisura. Gerul va va desavarsi opera, consolidand constructia: vantul nu va gasi nicio fisura prin care sa se strecoare.

Instalati-va sacii de dormit si ranitele. Aprindeti spirtiera si pregatiti-va un ceai fierbinte cu multa lamaie si bine indulcit. Coliba de zapada e gata. In vreme ce afara e vafornita si ger, inauntrul iglului temperatura depaseste 3° C. Uneori, datorita doar rasuflarii celor adapostiti, se ajunge chiar si la +5°. Dar de ajuns sa aprindem o simpla spirtiera pentru ca aerul sa se incalzeasca simtitor cu inca 6 pana la 8° C, temperatura absolut suficienta pentru a dormi, in conditii acceptabile, in sacurile matlasate cu puf sau masa plastica expandata. In aceste conditii, puteti astepta, fara emotii, sa se potoleasca vifornita – chiar daca va viscoli neintrerupt o zi si o noapte sau chiar si mai mult.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: