Interferente.ro Lifestyle Frumusete Cosmetologia si stiinta proestetica

Luni, 13 Octombrie 2014 13:27

Cosmetologia si stiinta proestetica

Cosmetologia si stiinta proestetica“Daca nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, toata fata lumii ar fi fost schimbata.” Blaise Pascal

Faptul ca laboratoarele ajuta la comercializarea produselor destinate infrumusetarii, “aplicand” cosmeticii metode de evaluare “imprumutate” din domeniul medical, nu ne nelinisteste catusi de putin! Aparatele ce masoara procesul de evaporare a apei la nivelul suprafetei pielii au fost in primul rand utilizate in serviciile de chirurgie plastica si reparatorie, in care riscul vital, inainte de toate, este legat de deshidratarea masiva. In acelasi scop, ecografia, utilizata in obstretica pentru evaluarea dezvoltarii intrauterine a fatului, este folosita, totiata, si pentru dovedirea eficacitatii produselor cosmetice. Dar stiati ca analizatoarele de imagini ce studiaza relieful cutanat sunt de mult timp utilizate de catre NASA pentru observarea reliefului scoartei terestre?

“In cosmetologie, visul oricarui cercetator este acela de a patrunde in piele pentru a afla ce se intampla cu adevarat”, destainuie Lucien Aubert, specialist la Laboroarele Biotherm (Monaco). Gratie unui microscop confocal este posibil sa se observe pielea direct, sub ecran TV, de la partea cea mai superficiala la cea mai profunda, “vie”, fara a se face vreo biopsie. Acest aparat, inventat in 1965, a fost “uitat” pana spre sfarsitul anilor ’80, cand au aparut primele imagini ale microscopului confocal. Echipat cu un sistem specific de reflexie luminoasa, acesta permite explorarea pielii strat cu strat, pana la 250 microni profunzime.

Laboratoarele, dotate cu computere, ecrane, tastaturi, sisteme optice, pot demonsta ca o anumita lotiune este calmanta, alta crema-ecran filtreaza razele solare, un anumit sampon reduce secretia de sebum. Veti vedea cum ...

Evaluarea hidratarii

In cazul in care epiderma este sensibila la tratamentele agresive aplicate, apa se elimina intr-o cantitate foarte mare si pielea se deshidrateaza. Gratie unui monitor atasat unei sonde fixata pe suprafata cutanata, aparatul de masura capteaza cele mai mici urme de vapori de apa, ce difuzeaza pasiv prin stratul cornos (superficial al pielii). Aceasta metoda permite controlul eficacitatii anumitor formule cosmetice.

O alta procedura utilizata pentru masurarea puterii hidratante a cosmeticelor – metoda “impedantei electrice” – consta in plasarea unui electrod pe suprafata pielii in scopul de a masura conductibilitatea sa electrica. Cu cat pielea este mai hidratata, cu atat mai bine va trece curentul si aceasta fara vreo urma de durere!

Mai complexa si mult mai precisa, spectroscopia in infrarosu cu reflexie multipla consta in emiterea pe suprafata pielii a unei radiatii in infrarosu prin intermediul unui cristal. Nivelul radiatiei si reflexiei fac posibila cunatificarea consistentei in apa a stratului cornos.

Lipometria

Specialistii urmaresc eficacitatea produselor lor, masurand pe voluntari variatiile nivelului de sebum produs de piele, alegand o zona a corpului in care glandele sebacee sunt numeroase: pe frunte sau pe spate, efectuand astfel o lipometrie.

De exemplu, cun ajutorul unei bucati de sticla mata sau cu o sugativa, ce are proprietatea de a deveni transparenta la contactul cu grasimea si care se aplica pe piele, este suficient sa se trimita o radiatie luminoasa care sa traverseze materialul: aceasta va difuza cu atat mai mult cu cat nivelul de sebum va fi mai ridicat. Se compara astfel o zona tratata cu una martor - netratata -, tehnica utilizata reflectand fidel eficacitatea unei formule cosmetice.

“Radiografie” ... cutanata

Se efectueaza o mica “biopsie” a pielii, constand in aplicarea unei benzi adezive ce urmeaza a fi decolata si apoi se examineaza stratul superficial “strans” dupa ce acesta a suferit diferite tratamente. Una dintre metodele cele mai fiabile consta in marcarea tuturor celulelor aflate in curs de diviziune cu ajutorul unui colorant selectiv si in numararea lor. Rezultatul este apoi comparat cu o zona martor. Intotdeauna, plecand de la aceste mici prelevari de piele, este posibil sa se recolteze o “amprenta” de piele, comparabila cu un negativ foto, iar apoi o contraamprenta pentru a obtine o replica exacta a prelevarii, prima fiind analizata in finalul experimentului la microscopul electronic cu baleiaj.

Impresionant, acest aparat faciliteaza vizualizarea, in trei dimensiuni, a suprafetei pielii. La scara utilizata, firele de par apar la fel de groase precum bambusul, iar celulele stratului cornos imita aproape perfect carapacea de broasca testoasa.

Baleiajul permite studierea reliefului cutanat, numararea ridurilor, evaluarea profunzimii lor sau observarea dimensiunilor corneocitelor, celule care se descuameaza la suprafata pielii, modul in care acestea se reinnoiesc etc. In aceeasi masura, aceasta procedura este utilizata pentru a studia efectele produselor destinate intretinerii podoabei capilare.

O alta metoda de investigare, care nu necesita prelevari cutanate, este testul colorimetric cu dihidroxiacetona (DHA). Aceasta substanta care devine galben-bruna la contactul cu aerul si cu pielea (si care este introdusa in produsele autobonzante) este aplicata pe o anumita zona de piele. Este suficienta apoi masurarea, la ficare trei sau patru zile, a vitezei de disparitie a coloratiei, apoi compararea rezultatelor cu o zona de piele netratata.

“Verificarea” microcirculatiei cutanate

Toate produsele anticuperozice, toate lotiunile si emulsiile calmante (dupa soare) “trec” mai itnai testul cromometriei: studiul vizual al culorii pielii, fie cel al laserului Doppler ce permite masurarea vitezei (deplasarii) globulelor rosii in capilarele sangvine. Metoda – utilizata pentru evaluarea eficacitatii unui produs destinat ingrijirii regiunilor perioculare, anticearcanul – aduce foarte mult cu principiul investigatiei ecografice folosit in maternitati dar infinit mai sensibil din punctul de vedere al definitiei, faciliteaza masurarea grosimii pielii si parecierea, in consecinta, a structurii tesuturilor, inainte si dupa tratament.

Denumiri si nu numai: aparate!

Twinstometrul, brevetat de Laboratoarele L’Oreal, este echipat cu un dispozitiv ce efectueaza o torsiune a pielii. Aparatul masoara deformarea, respectiv elasticitatea epidermei si, simultan, si viteza de intoarcere la aspectul initial: tonicitatea si fermitatea. Exista si fermometrul, care masoara deformarea pielii prin aspirarea unei zone reduse din epiderma cu ajutorul unei mici ventuze.

Printre metodele cele mai utilizate, ecografia si rezonanta magnetica nucleara (RMN) sunt capabile sa diferentieze si sa masoare selectiv micile campuri electrice produse de prezenta moleculelor de apa si de grasime, permitand evaluarea densitatii tesutului adipos. Pentru a putea fi insa fiabile, aceste masuratori sunt efectuate numai conform unui protocol foarte strict.

Ioana Camelia Petrovici