Joi, 15 Octombrie 2015 00:42 |
Costumul barbatesc din Tara Oltului
Gateala si acoperamantul capului
Flacaii si barbatii poarta palarii negre cu boruri mijlocii ca marime. In zilele de sarbatoare de borurile palariei se prinde un ciucure mare din lana colorata si un buchet de flori artificiale numite “vraste”, avand aspectul unui ornament complicat facut din margele de diferite marimi si culori. Aceasta impodobire a palariei negre este caracteristica pentru portul din tara Oltului.
Se poarta, de asemenea, cu deosebire in anotimpurile reci, caciuli negre drepte de care se prind ca podoaba pene de cocos. Inainte caciulile aveau marginile intoarse. Azi nu mai au astfel de margini.
Imbracamintea partii superioare a corpului
Camasa barbateasca din tara Oltului este de doua tipuri.
Tipul vechi, care azi se intalneste din ce in ce mai rar, este asa-numita camasa “romaneasca”. Nota caracteristica fundamentala a acestui tip de camasa consta in croiala ei dreapta realizata intr-o singura foaie de panza. Pieptul si spatele camasii sunt facute dintr-o bucata de panza si nu sunt despartite prin taieturi la umeri. Panza camasii este tesuta din canepa si bumbac. Manecile sunt croite din doua foi, iar sub brat este intercalat un clin. Partea de sus a camasii, “steanul”, este captusita cu panza de canepa. Camasa este lunga pana deasupra genunchilor.
In intregul ei camasa se caracterizeaza, in ceea ce priveste impodobirea, prin lipsa oricarui ornament colorat. Gulerul ingust are numai o “tighitura” alba si se leaga in fata cu “baere” tot albe. Foile de la maneci sunt prinse intre ele de-a lungul bratului cu o “cheicioara” alba, simpla si delicata. Partea de jos a manecii este foarte larga si este impodobita, ca si poalele camasii, cu o tighitura “cu gaurele” in alb.
In ultimii ani, camasa de tipul I, legata de portul cel vechi din tara Oltului, a fost inlocuita treptat de un tip de camasa mai nou, numita “camasa nemteasca”. Aceasta camasa a inceput sa fie purtata insa dinaintea primului razboi mondial. Este o camasa la care se simte puternic influenta croielii orasenesti. Manecile camasii sunt corite din umeri. Gulerul este drept si rasfrant ca si “pumnasii”, adica mansetele. Specificul pentru aceasta camasa este impodobirea cu cerculete numite “streafuri”.
Ornamentatia este realizata in doua tehnici: tighele date la masina si broderia de mana, putina de altfel, care foloseste mai mult motive florale. Insusiri artistice deosebite prezinta numai incretiturile, “zbarciogii”, de la partea de sus a manecii si coltisorii numiti “strambuleti” plasati pe umerii si gulerul camasii. Cusaturile de pe guler sunt facute uneori cu arnici negru.
Peste camasa se imbraca pieptarul. Pieptarul de tip vechi se numea pieptar “romanesc” sau “ucenesc”, dupa numele satului Ucea in care erau stabiliti muti cojocari. Pieptarul era infundat, avand numai o mica “gura” in partea de sus. Ornamentatia este redusa la o mica suprafata impodobita, plasata in jurul gurii pieptarului. Aici sunt grupate sub forma unui dreptunghi motive numite “ochisori de branel”, inconjurate de o a doua rama de motive triunghiulare numite “flori de pieptar”, lucrate cu lanica neagra si, mai putin, colorata.
Tipul nou de pieptar este mult mai bogat impodobit. In jurul gurii pieptarului este cusut un motiv central asemanator, ca aspect general, ca un scut. De fiecare parte a motivului central sunt asezate cate doua buzunarase mici, unul deasupra ceuilalt. Pe marginea de sus a buzunaraselor este cusut anul in care a fost lucrat pieptarul, precum si numele proprietarului. Cusaturile s-au extins atat de mult incat ocupa aproape intreaga fata a pieptarului. Sistemul simplu de ornamentare al pieptarului de tipul celor lucrate la Ucea este parasit, preferandu-se ornamentatia incarcata a pieptarului purtat in satele din jurul Sibiului si lucrat cu lanica neagra si rosie.
Mijlocul
Camasa purtata peste cioareci se prindea la mijloc intr-un chimir, “serpar”. Lat de 12-16 cm, serparul era ornamentat cu “cosoaie”, fasii inguste de piele colorata. Se lucra de catre mesteri si se cumpara din targurile care se tineau la Arpas, Vistea, Agnita, Sibiu.
Chimirul de tip nou este mai ingust decat cel vechi. Ornamentatia este insa mai bogata, intrebuintandu-se mai multe culori la fasiile de piele cu care se realizeaza impletituri fine aplicate pe suprafata bine tabacita a serparului.
Chimirele aveau uneori mici buzunarase in care se tineau tutunul, amnarul, briceagul etc.
Imbracamintea partii inferioare a corpului
Cioarecii sunt facuti din panur alba. Croiala lor era foarte simpla constand din “tur” si “craci”. Acest tip de cioareci vechi se poarta azi din ce in ce mai rar, de catre batrani.
Tipul nou de cioareci are croiala intrucatva schimbata, fiind mai largi. Ei se disting prin aparitia unei mansete a partea de jos pe care se apica postav sau siret negru asezat in zig-zag si formand ceea ce in graiul locului se numeste “creste la cioareci”.
Haine lungi
Hainele lungi care se imbraca pe deasupra iarna sau pe vreme de plaoie sunt aceleasi si au aceeasi croiala ca si hainele femeiesti. Tipul vechi de haina lunga de deasupra era “buboul”. Buboul este tot mai mult inlocuit de “recalul” in vargi sau simplu, de culoare cafeniu-roscata.
Tipul cel mai nou de haina de deasupra este “capatul”, o haina ceva mai scurta, de croiala complet orasenizata, facuta din postab negru.
Incaltamintea
Picioarele erau infasurate in obiele de panza si incaltate cu opinci cu nojite lungi din par de capra.
Azi in toata tara Oltului opincile au fost inlocuite cu bocanci.
Newer news items:
Older news items:
|

Functiile memoriei si ale poeziei Ce a putut provoca nasterea unei culturi puternice si profunde, ca cea araba? E o intrebare la care incercam sa gasim un raspuns in...
Read more
CAPITOLUL III Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv,de ocrotirea parintilor sai SECŢIUNEA 1 Dispozitii comune Art. 50. - Protectia speciala a copilului reprezinta ansamblul masurilor, prestatiilor si serviciilor...
Read more
Horoscop Fecioara 2012 Afla ce iti prezic astrele pentru semnul tau zodiacal, afla azi horoscop 2012 fecioara. Horoscop Fecioara - Caracteristici generale 2012 Impulsivitatea nativilor Fecioara in 2012 este in crestere si...
Read more
Horoscop Scorpion iunie 2015 Afla horoscop Scorpion iunie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2015 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more
Horoscop Gemeni octombrie 2013 Afla horoscop Gemeni octombrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2013 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Mesaje, urari si felicitari de Sfantul Gheorghe 2017 Pe 23 aprilie 2017 sarbatorim pe Sfantul Gheorghe. Pentru toti cei care poarta numele Sfantului Gheorghe sau derivate ale acestuia:...
Read more
Poteca pe Piciorul Humariei din Ceahlau Va prezentam un traseu turistic din Ceahlau, pornind din comuna Ceahlau si parcurgand poteca ce duce pe Piciorul Humariei. Marcaj: triunghi albastru Timp...
Read moreGhicitori despre cai El aleargă ca şi gândul Coama-i flutură ca vântul E de mare ajutor În ogradă şi ogor. (calul)
Read more
Ramuri de migdal inflorit Van Gogh Sa ne bucuram de sosirea primaverii si sa admiram minunatia, farmecul si miracolul nasterii si vietii pe pamant … Sa ne reamintim citatul referitor la...
Read more
Horoscop Leu septembrie 2014 Afla horoscop Leu septembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Cum pot fi colorate unele obiecte metalice Unora dintre obiectele lucrate din diferite metale li se poate schimba culoarea naturala, dupa dorinta, nu prin vopsire, ci cu ajutorul unor procedee chimice....
Read more
Te stingi incet Poezia „Te stingi incet” de Atena Gabriela Stoichita. Te stingi incet Si mi-e teama Morcilele zilei Ne pastreaza urmele Pasii zac...
Read moreAseară pe-nserate Aseară pe-nserate, Fecioara Maria În Viflaim cetate Călătorind sosea. {youtube}1lgNKNYkb8A{/youtube}
Read more
6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae - imagini Ne apropiem de 6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae, cunoscut mai ales sub denumirea de Mos Nicolae. Acesta are grija de fiecare membru al familiei si...
Read more
Ghicitori despre zăpadă şi fulgii de zăpadă Vezi ghicitori despre zăpadă și fulgi de zăpadă. Albă ca şi creta,Moale ca lâna,Uşoară ca pana,Piere ca spuma. (Zăpada)
Read more
Somnul si insomnia Biologi, neurofiziologi, psihiatri incearca sa descifreze cat mai deplin tainele somnului. In acelasi timp, se incearca gasirea celor mai bune remedii pentru insomnii, deoarece, asa cum arata statisticile...
Read more