Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Credinte obiceiuri traditii si superstitii de Buna Vestire

Marţi, 24 Martie 2015 01:02

Credinte, obiceiuri, traditii si superstitii de Buna Vestire

Credinte obiceiuri traditii si superstitii de Buna VestireIata cateva credinte, obiceiuri, traditii si superstitii de Buna Vestire, zi sarbatorita pe 25 martie.

Cum va fi timpul in ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti. Daca va fi frumos in ziua de Buna Vestire, va fi frumos si in ziua de Pasti.

Daca in ziua de Buna Vestire se ia ceata inainte de-a rasari soarele, mai iute de dimineata, asa de timpuriu are sa fie si primavara. In aceasta zi e datina de a bea apa cu frunza de brusture, spre a arata marimea caldurii de primavara si a scoate la pascut toate animalele (vaci, oi, cai, porci etc.).

In zorii zilei e bine sa se inconjoare casa cu tamaie, in credinta ca nicio dihanie sa nu se apropie de casa in cursul anului. Tot acum se iese in gradina si se afuma pomii, in credinta ca se vor dezmorti, fiind readusi la viata.

In unele parti ale tarii, precum Bucovina, femeile fac de dimineata foc in ograda inaintea usii si pun alaturi paine si sare, precum si o cofa cu apa ca sa se incalzeasca ingerii, sa manance si sa bea apa. Painea si sarea o dau apoi de pomana.

In unele gospodarii vitele sunt scoase afara din grajd si sunt lasate la soare, ca sa fie sanatoase pentru tot anul.

In unele case se scot toate hainele, straiele, cojoacele prin curte, la aer, ca sa se curete de miresmele de iarna si apoi sa se puna bine peste vara, in dulapuri, ca sa nu mucegaiasca.

In ziua de Blagovestenie femeile strang zapada si intrebuinteaza apa dintr-insa ca leac pentru durere de cap. Bolnavul se spala cu aceasta apa si posteste trei miercuri. In Banat, in aceasta zi toti ai casei isi spala corpul cu apa de zapada contra purecilor. In unele parti insa, tot din Banat, se stropesc mai inainte de aceasta casele cu apa din zapada topita, ori cu apa neinceputa de la rau si dupa aceea se incepe a matura, descantand:

- Hei, boi negri! – intelegandu-se

Puricii –

Ca ea m-am sculat,

Cu matura v-am maturat

Si departe v-am aruncat:

Sub braduti marunti,

Sub poale de munti!

Si, facand aceasta, se crede ca puricii, ce se afla peste vara sub brazi, sunt puricii manati de fermecatoare.

In fine, in ziua de Buna Vestire se dezleaga limba pasarilor si pestele pentru mancare.