Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Cu colinde de Craciun va dorim un an mai bun

Luni, 19 Decembrie 2016 00:30

Cu colinde de Craciun va dorim un an mai bun

Cu colinde de Craciun va dorim un an mai bunRomanul, mai ales cel de la tara, stie ca ii place sa serbeze Craciunul asa cum se cuvine si cum a invatat de la mosi stramosi. Oraseanul, ca si sateanul, asteapta cu infrigurare la masa incarcata cu sarmale proapete si alte bunatati, sa auda la ferestre zapada scartaind si glasurile nevinovate cantand urarile lor calde. Si daca unii – sunt si de aceea – de la oras, refuza cativa gologani manutelor inrosite de ger si glasurile ragusite de atata cantec, sateanul primeste micii sau marii colindatori, aprinsi la obraz, veseli si ingreunati de haine si de zapada, ii ospateaza si le incarca din belsug traistutele cu colaci impletiti, carnati, nuci si altele din ce poate omul … Si solii pamanteni ai harului dumnezeiesc, inchinand cu gazdele paharul oferit, pornesc din nou chicotind prin fulgii mari, domoli sim oi, iar glasurile lor curate rasuna duios la alta fereastra luminata, imbracata in puf de zapada:

Trei crai de la Rasarit

Spre stea au calatorit

Si-ai mers dupa cum citim

Pana la Ierusalim …

Apoi altii, mai repede, mai tare:

Steaua sus rasare

Ca o taina mare …

De aici mai departe si-n urma lor altii …

Satul rasuna de glasuri argintii tot mai departate, tot mai stinse … zapada se cerne mereu, tacuta, sclipitoare …

La cantatul cocosilor vin batranii cu Buna dimineata … Cainii, care mai toata noaptea nu au stat din latrat, au amutit obositi. La ferestrele stinse lumini licaresc din nou … Si unde nu s-a sfarsit, petrecerea incepe din nou.

Buna dimineata …

Ne dati ori nu ne dati?!

Adevaratele sarbatori le simti la tara … Acolo gusti farmecul acestor petreceri si sinceritatea obiceiurilor. Si multe si felurile sunt obiceiurile romanilor din toate unghiurile pamantului nostru!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: