Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Cucul o pasare speciala

Vineri, 04 Aprilie 2014 01:14

Cucul - o pasare speciala

Cucul o pasare specialaUna din cauzele pentru care cele mai multe specii de cuc nu-si fac cuib si nu clocesc consta in intervalele mari la care femela isi depune ouale. In felul aceasta ultimul ou ar fi inca proaspat, in timp ce din primul ar iesi puiul.

Cucul nu e de fel un tata nepasator. Cand femela isi depune oul in cuibul altei pasari, cucul supravegheaza atent viitorul domiciu al puiului sau. E adevarat, il intereseaza mai mult faptul ca acolo sa nu-si depuna oua si o alta femela de cuc, intrucat, in acest caz, parintii adoptivi, de obicei pasari mici, n-ar putea hrani doi pui de cus si unul dintre ei ar muri de foame.

Spre deosebire de alte specii, asa-numitul cuc pestrit european, depune in acelasi cuib mai multe oua. Are grija sa aleaga cuiburi de pasari mari, capabile sa hraneasca lacomele progenituri de cuc.

Nu oricarui cuc ii place sa fie ... singur cuc. Astfel, o specie de cuc din America de Sud prefera societatea semenilor sai, sau chiar a oamenilor. Aceste pasari se atin pe langa asezarile omenesti si traiesc in cea mai deplina armonie in grupuri numeroase. Mai mult, isi construiesc cuiburi comune, in care ouale sunt depuse de femele din familii diferite si clocite pe rand de catre toti membrii colectivitatii.

Cucul catarator american e un adevarat campion de alergari: dezvolta o viteza egala cu aceea a unui cal de curse. Aceasta specie de cuc traieste in Mexic si sudul S.U.A. Mexicanii obisnuiesc sa-i tina pe langa casa pentru ca se domesticesc usor si, in plus, se hranesc cu soareci, serpi si gandaci.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: