Interferente.ro Descopera Natura Cuiburi de pasari

Luni, 03 Iunie 2013 19:22

Cuiburi de pasari

E cunoscuta diversitatea extraordinara a comportamentului legat de construirea cuibului si cuibarit. Se pare ca cel mai expresiv in aceasta privinta e pescarusul regal din Oceanul Indian, care nu-si construieste nici un fel de cuib, depunandu-si ouale intre ramurile arborilor de pe tarm, unde le si cloceste. Cu mentiunea ca “neglijenta” acestor pasari e salutara, fiind o adaptare in lupta impotriva numerosilor paraziti: in momentul ivirii acestora, pasarile isi transporta ouale in locuri necontaminate, continuand clocitul.

 

Pasarile sunt inventive si se adapteaza tipologiilor din areale diferite. Graurul care, locuind in copacii din marginea oraselor sau din parcurile municipale, isi captuseste cuibul, in forma de cosulet suspendat, cu fragmente de sfori si chiar bilete de autobuz!

Vulturii si soimii isi construiesc cuiburi solide in locuri izolate si greu accesibile. Acestea au aproape un metru in diametru si pana la 4 kg greutate, fiind alcatuite din sute de crengi de diferite marimi si tencuite cu pamant, iar in interior cu muschi, licheni si frunze matasoase.

S-a constatat ca marea majoritate a pasarilor prefera sa locuiasca in cuiburi facute din … lut, in loc de cuiburile “clasice” din lemn.

Pitigoiul (Parus caeruleus) isi construieste cuibul in scorbura unei salcii, executand circa 35 zboruri pe ora, putand ajunge la 200 km pe ora.

Pasarea numita pietrarul, care traieste in pustiu, rezista si la temperaturi dogoritoare, la vanturi napraznice si la ger. Care sa fie explicatia? Cercetarile efectuate au raspuns la aceasta intrebare: pietrarul isi are cuibul adanc, in pamant, in vizuinile diferitelor rozatoare, unde tot anul se mentine o temperatura moderata.

Turturica si mierla isi construiesc cuibul in tufe de arini; cotofana in salcam – cateodata in plopi; ca si corbul, ciocanitoarea (sau ghionoaia) isi face cuib in stejar; sticletele prefera tufele din macies; privighetorile in tufele de aluni. Ciocanitoarea nu da mare importanta captusirii cuibului. Ea se multumeste sa lase pe fundul “camerei de incubatie” un strat din aschiile de lemn rupte de ea insasi.

Randunelele isi “zidesc” cuibul, care e facut din lut lipit si armat cu paie. Randunica mesteca acest mortar in “portii”, plasand apoi “caramizile”, unele peste altele. Daca un cuib se prabuseste zeci de surate sar in ajutor reconstuind intr-o singura zi alt cuib mult mai solid. Pentru a-l reface, celor doua pasari le-ar fi trebuit 10-12 zile de munca incordata …

Berzele isi fac cuibul pe hornul caselor, in vazul tuturor; batlanul si rata salbatica isi aleg un colt intre trestii; iar cucuveaua in casele parasite. Cotofana isi face mai multe cuiburi si in cel ce-i pare mai sigur isi depune ponta.

Dar cucul? El nu-si construieste niciodata cuib; isi depune ouale in cuibul altor pasari.


Newer news items:
Older news items: