Duminică, 27 Ianuarie 2013 20:24 |
Culorile, parfumul, nectarul si … polenizareaInmultirea majoritatii plantelor, ca si formarea unor soiuri, hibrizi sau specii noi sunt conditionate de realizarea unui proces biologic cardinal: polenizarea. Fara transferul graunciorilor galbeni-portocalii de la stamina la stigmat si de aici, prin pistil, la ovule nu ar avea loc fecundarea, respectiv rodirea.Cine realizeaza acest transfer? La unele specii, indeosebi ierburi, particule de polen sunt vehiculate de vant. In foarte multe cazuri, insa, altii sunt vectorii: albinele, bondarii, viespile, fluturii, liliecii, pasarile etc.Inventiva, natura vegetala a gasit modalitati ingenioase de atragere a polenizatorilor: inflorescente sau flori cu un colorit viu, atractiv; parfumuri imbatatoare; nectaruri si alte mijloace captivante. Stiati ca, in multe cazuri, culoarea florii este un factor important de atragere selectiva a polenizatorilor? Albinele, de pilda, prefera florile cu petale albastre si galbene. Ele viziteaza mai rar florile albe si foarte rar pe cele rosii (sunt insensibile la rosu). Mecanismul ghidarii este urmatorul: in florile galbene si albastre si mai putin in celelalte exista niste pigmenti care contin substantele numite flavone si flavonoli; acesti pigmenti absorb selectiv radiatia, maximul de absorbtie fiind in domeniul ultraviolet. Albinele percep radiatiile si “calatoresc pe aceste raze” pana la floarea furnizoare de nectar si polen.Fluturii prefera insa culorile vii, inclusiv purpuriul si rosul. Gandacii sunt atrasi de culorile crem si verzui. Moliile, care polenizeaza indeosebi noaptea, cauta florile albe si roz-pal. Mustele polenizeaza flori maronii, purpurii si verzi, iar viespile prefera florile de culoare maronie. Pasarile colibri sunt sensibile in special la culoarea stacojie si la florile bicolore (cu rosu si galben).Vizita polenizatorilor in corolele florilor are un scop precis: consumul de nectar. Dar cum stiu ei ca in floare se afla nectar? Exista niste “ghizi”. Sunt petele indicatoare de nectar. Este sunt situate, de regula, pe fata interioara a petalelor si se formeaza pe calea concentrarii unor pigmenti (antocianidine). Ghizii nectarului prezinta o mare varietate de forme si au culori vii, care contrasteaza cu culoarea de fond a petalelor. La specia Digitalis purpurea, de pilda, petalele au culoarea roz, iar petele indicatoare de nectar au culoarea rosie-purpurie. Unele din aceste pete sunt invizibile pentru ochiul nostru, dar albinele le depisteaza fara gres.Pretul platit de plante pentru polenizare este, asadar, nectarul. Licoarea este foarte cautata, in special in plantele melifere, pentru dulceata ei (are glucoza, fructoza si zaharoza), dar si pentru faptul care are un continut bogat in aminoacizi esentiali cum sunt: arginina, lizina, histidina, triptofanul, metionina, fenilalanina, leucina, treonina, izoleucina si valina, toti absolut necesari dezvoltarii insectelor polenizatoare.Ce rol joaca, insa, parfumul? Dupa unii cercetatori, acesta ar fi un mijloc de atractie mai vechi decat culoarea. Albinele, liliecii si moliile manifesta o mare sensibilitate pentru parfumuri. Ele pot detecta concentratii foarte mici de compusi volatili, imperceptibili pentru om.In multe cazuri, sinteza de parfum se coreleaza cu perioada de maturare a polenului. Parfumul este produs in tesuturi si glande florale, in perii secretori aflati pe frunze, in tulpina si chiar in scoarta. Eliberarea lui in atmosfera nu este, insa, intamplatoare. Un ceas biologic controleaza “pulverizarea cu spray”.Pana unde merge “viclenia” naturii pentru realizarea polenizarii se poate vedea si in urmatorul exemplu. Orhideele din genul Ophrys sunt vizitate de niste albine salbatice din genul Andrena. Florile orhideelor au forma si culoarea asemenatoare cu forma si culoarea femelelor de albine. Atrasi de forma si culoarea florii si de substantele evaporate in aer, masculii de albine patrund in flori si asigura actul polenizarii.Insectele nu alearga insa numai dupa nectarul florilor. Albinele aduna, dupa cum se cunoaste, in micile lor cosulete, mult polen, pe care il amesteca cu nectar si saliva si il prepara sub forma de bobite portocalii sau galbene. Ca si nectarul, polenul este un aliment pretios. El este bogat in substante biologic active. Contine, in afara de apa, 20% proteine, 40-45% aminoacizi, 30% glucide, apoi vitamine, pigmenti, substante minerale si antibiotice, precum si alti compusi chimici inca neidentificati.Culori, parfumuri naturale, nectar. Natura, marea artizana, le creeaza sistematic, ciclic. Nu fara noima, ci pentru asigurarea polenizarii. Cu un unic si fundamental scop: acela al perpetuarii si diseminarii speciilor ajunse pe aceasta treapta a dezvoltarii biologice.Autor: St. Vasilescu
Newer news items:
Older news items:
|
Aromaterapia si recomandarile terapeutice ale uleiurilor esentiale Desi utilizarea uleiurilor volatile este foarte veche, mergand pe firul timpului pana in antichitate, in Egipt (ce altceva era imbalsamarea mumiilor?), India sau China,...
Read moreRomanţă meschină de Ion Minulescu Dacă-ai crezut c-ar fi putut să fie Ceva mai mult decât ce-a fost, te-ai înşelat!... N-a fost decât un început de nebunie, De care-ntâmplător ne-am vindecat!...
Read moreHalloween - poze Halloween este o sarbatoare occidentala, modernista, ce indeamna la distractie. Cu aceasta ocazie, in mod special tinerii, se deghizeaza in schelete, vrajitoare, fantome, mumii, vampiri, vrajitoare...
Read moreSpecii de flori rare ocrotite de lege in Romania Calatorind prin rezervatiile naturale ale Romaniei, de la campie pana pe crestele semete ale Carpatilor, putem intalni numeroase specii de plante si...
Read moreTezaurul de la Pietroasa - istorie si mister Tezaurul de la Pietroasa sau tezaurul de la Pietroasele este de origine geto-dacica, demonstreaza inaltul grad de cultura si civilizatie al stramosilor nostri si era...
Read moreStatusuri de Craciun Vezi statusuri de Craciun. Alege statusul potrivit si impresioneaza-ti prietenii. Craciunul are in el acea magie care aduna pe toata lumea intr-o minunata conspiratie a dragostei. Spiritul Craciunului...
Read moreCantata Bucurestiului de Alfred Mendelsohn Conceputa pentru doi solisti, cor mixt, orchestra simfonica, orga si recitator, lucrarea evoca unele moment importante din trecutul istoric al Bucurestiului, aspecte ale vietii noi ce...
Read morePe treapta de sus a inteligentei - corbul Alte victime ale civilizatiei? Aceasta a fost intrebarea pe care acum vreo cativa zeci de ani si-au pus-o naturalistii in fata unor statistici, care...
Read moreCarmen Sylva - Regina Elisabeta a Romaniei Ilustra poeta Carmen Sylva, cunoscuta drept regina Elisabeta a Romaniei, s-a nascut la 28 septembrie 1843, in castelul Morepos de pe malul Rinului, din...
Read morePe 1 iunie 2015 sarbatorim ziua copilului Pe 1 iunie 2015 sarbatorim ziua copilului. Asadar, sa ne bucuram impreuna de aceasta zi, sa zambim, sa ne jucam,...
Read moreSonet de Gh. Orleanu Va oferim spre lectura versurile “Sonet” scrise de Gh. Orleanu. Acesta a scris nuvele in “Adevarul” batranului Beldiman (sub pseudonimul Gh. de la...
Read moreVrăbiile poveste Demult-demult, cine ştie cât de demult, a răsărit în mijlocul unei păduri un stejărel, care începuse a creşte încet-încet şi a privi cu dragoste la ceilalţi stejari falnici care...
Read moreSalvia - o planta aromata benefica sanatatii organismului Salvia (Salvia officinalis) este considerata ca fiind o iarba sacra. Datorita substantelor foarte active care “curg” prin “venele” ei, salvia a...
Read moreSemnalele Morse ale nervilor Tot ce stim despre lumea inconjuratoare, despre culorile, mirosurile si sunetele ei, despre forma, duritatea, gestul si caldura tuturor obiectelor din jur, stim datorita simturilor noastre. Acestea...
Read moreAlimentatia rationala a animalelor domestice Alimentatia rationala a animalelor domestice presupune cunoasterea si respectarea cerintelor lor de substante nutritive, pe baza unor ratii bine echilibrate. Ratia reprezinta cantitatea de...
Read moreCulorile modernismului si psihologia Starea de confuzie prin care trece societatea romaneasca se reflecta si in modul de intelegere a unor concepte, unele chiar foarte uzuale. Deasa folosire a acestora nu...
Read more