Interferente.ro Descopera Geografie Culorile planetelor din Sistemul Solar

Marţi, 14 Ianuarie 2014 05:19

Culorile planetelor din Sistemul Solar

In timpul primului zbor uman spre Luna, cosmonautii, privind « planeta albastra » din nava cosmica, au observat ca uscatul are, in general, culoarea maro, apele sunt colorate in diverse nuante de albastru, iar norii – albi si foarte stralucitori.

Vazute printr-o lentila, Luna si planetele apar stralucitoare, ele fiind inconjurate de un cer negru. Planeta Marte la telescop nu este rosie, ci portocalie, Mercur apare maro-auriu, iar spectrul sau arata ca se apropie de nuantele Lunii, respectiv gri spre maro intunecat.

Vazute in plina culoare solara, rocile venusiene au culoarea maro inchisa, iar in fotografiile luate din satelit apar portocaliu-maro. Uranus apare galbui, culoare in care au fost prinse si imaginile luate lui Jupiter si Saturn, desi asupra ultimului mai sunt discutii, deoarece spectrometrele de la sol nu sunt in masura sa stabileasca si sa deosebeasca culoarea planetei de aceea a inelelor.

Neptun se aseamana, probabil, mult cu Uranus, dar din cauza distantei, lumina solara fiind de o mie de ori mai slaba aici decat pe Pamant, cat si a faptului ca discul sau apare mic datorita departarii, nicio culoare nu este predominanta pe suprafata lui.


Newer news items:
Older news items: