Interferente.ro Descopera Civilizatii Cultura Maya misterul incepe sa se dezlege

Vineri, 02 August 2013 18:35

Cultura Maya – misterul incepe sa se dezlege

 

Desi cultura maya nu este atat de indepartata in timp, in compartie cu cea a vechilor greci sau a egiptenilor antici, stim foarte putine despre ea. Din miile de carti cu hieroglife maya s-au pastrat numai trei, si acelea fragmentar: asa-numitele codice de la Madrid, Paris si Dresda. Cu toate acestea, cultura maya fascineaza, sentiment care nu i-a cuprins numai pe conchistadorii spanioli, ci pe toti cercetatorii, care studiaza intens inscriptiile pe piatra si descopera vestigii noi.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca modul de viata al triburilor maya nu a fost deloc pasnic. Intre cele 40 de orase-cetati existente in perioada de varf a culturii maya, in primele secole ale erei noastre, in jungla din actuala Guatemala si Mexicul de Sud, se duceau lupte dure pentru putere si se urzeau intrigi. Conducatorii indienilor sud-americani – releva cele mai recente descoperiri – se suprapuneau, in majoritate, legile sangelui: credeau ca, prin jertfe, zeii pot fi facuti sa uite relele comise de cei de pe pamant. Ei insisi se mutilau “ingenios”. Nu rareori, sefii de trib purtau la mana un fel de snururi innodate: fiecare nod semnifica un dusman decapitat pe altarul zeilor.

Linda Schele si Mary Ellen Miller, cercetatoare americane, au ajuns la concluzia ca sangele a fost elementul de legatura al ritualurilor clasice ale triburilor maya. Mitul indienilor sud-americani pasnici nu ar fi putut fi distrus fara aportul oamenilor de stiinta care, dupa eforturi de ani de zile, au reusit sa descifreze hieroglifele mayase.

 

Relieful Maya din Yaxchilan – denumit “Scutul jaguar” – a permis descifrarea hieroglifelor Maya. Xoc, femeia ingenunchiata (in dreapta-jos a imaginii), hipnotizeaza un sarpe; in mijloc, un insemn ritual care stabileste legatura cu zeii si cu predecesorii. Cercetatorii cred ca ceremonia a avut loc in interiorul unei cladiri. Sarpele se ridica dintr-o cupa plina cu hartie inmuiata in sange si cu instrumentele necesare pentru produs hemoragii. Xoc are in fiecare mana cate o cupa, iar pe cotul drept un cap de mort. Hieroglifele indica data la care a avut loc ceremonia. “Chac” este numele unui zeu. “Ah Ahaual” este numele unui rege dusman. “Bacab” inseamna “comportament regesc”.

 

Antropologul american David Freidel, de la Universitatea din Dallas, arata ca, pana nu demult, activitatea cercetatorilor era un fel de monolog “cu pietrele si cu focul”. Acum, indienii maya au inceput sa-si vorbeasca limba proprie. Dupa multe tentative sortite esecului, cercetatorii au reusit sa-si atinga telul: Freidel informeaza ca, in momentul de fata, se cunosc sintaxa, verbele si semnele de punctuatie. Zilnic se descifreaza texte noi din inscriptiile pe piatra. Pana acum s-au identificat 80 din circa 100 de hieroglife. Cercetatorii au mai constatat ca scribii maya foloseau un sistem combinat – acelasi cuvant putea fi reprezentat prin semne fonice sau prin imagini.

Oamenii de stiinta sunt fascinati de nivelul avansat al civilizatiei triburilor maya: au fost cei mai buni astronomi si matematicieni, avand in vedere preocuparea lor pentru tot ce era legat de calendar si de datele cuprinse in el. In jungla inaccesibila, au construit piramide si temple pana la 20 de etaje inaltime, precum si palate din calcar. Poporul de circa 2-3 milioane era, si pe plan medical si biologic, la fel de avansat ca toate popoarele din epoca. Nu s-a elucidat inca inceputul si cauza pieirii culturii si a indienilor maya. Metropolele lor – asa considerau cercetatorii pana acum – au disparut fulgerator in decurs de cateva saptamani sau luni de zile, iar odata cu ele a pierit in chip miraculos si populatia.

Arheologii americani, sotii Dine si Charles Chase, sunt convinsi ca triburile mayase au supravietuit pana la inceputul secolului al XVI-lea. Disparitia lor era legata de conchistadorii spanioli condusi de Hernan Cortez. La sfarsitul anilor ’70, arheologul britanic E. W. Adams a reusit sa convinga NASA sa testeze padurile ploioase ale Guatemalei, descifrandu-se inca un mister din viata indienilor sud-americani: imaginile scoteau la iveala un sistem de canalizare foarte intins. Pe un spatiu de circa 80.000 kmp, se practica o agricultura infloritoare, suficienta pentru a hrani cei 20.000 locuitori ai oraselor-cetati.

Textele descifrate si traduse pana in prezent provin din epoca sosirii colonistilor spanioli. Ca si dupa descifrarea hieroglifelor egiptene si a scrierii cuneiforme, si sursele maya pot modifica imaginea istorica a continentului. Linda Schele sustine ca va veni si ziua in care copiii vor spune cu aceesi usurinta numele regilor maya, cum o fac astazi cu Tutancamon sau Alexandru cel Mare.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: