Marţi, 12 Mai 2015 01:54 |
Cum au ajuns tropicele in regiunea polara
Putini stiu, probabil, ca in plimbarile noastre zilnice, calcam in picioare miliarde de busole microscopice, tintuite in pietre si stanci. Pietrele contin granule extrem de mici de fier, unele de 100.000 de ori mai mici decat acul indicator al unei busole obisnuite.
In epocile geologice apuse, cand s-au format cele mai vechi roci, sub actiunea campului magnetic al Pamantului, particulele de fier din sedimentele inca nesolidificate de pe fundul marilor si lacurilor (sau in lavele inca fierbinti) s-au orientat exact ca acul busolei, cu o extremitate a axei longitudinale spre Polul Nord si cu cealalta spre Polul Sud. Cand rocile s-au intarit, aceste busole miniaturale au impietrit pentru totdeauna in pozita pe care, atata timp cat se mai puteau cat de cat misca, le-o dicta magnetismul terestru.
S-ar putea crede ca ele isi pastreaza si azi orientarea meridiana. Dar s-a dovedit ca in multe tari ale globului – pe insulele Oceanului Pacific si in sudul Africii, in vestul SUA si in zeci de alte tari – pe intinderi nesfarsite, campurile paleomagnetice al Pamantului sunt orientate nu de la nord sud, ci in cu totul alte directii.
Care este explicatia unui asemenea fapt ciudat?
Probabil ca, alunecand pe suprafata globului terestru, continentele s-au rasucit in asa fel in raport cu polul magnetic, incat sunt orientate astazi altfel decat in momentul formarii rocilor studiate.
Nu toti oamenii de stiinta sunt insa de acord cu acest punct de vedere. Exista si alte ipoteze care dau o explicatie convenabila deplasarii campurilor paleo-magnetice, de exemplu schimbarea pozitiei polilor magnetici si chiar geografici.
In orice caz, faptele acumulate de stiinta foarta tanara care studiaza paleomagnetismul ofera doua alternative: sau continentele migreaza si polii Pamantului raman imobili, sau contintentele sunt inobile, iar polii calatoresc.
Sau poate ca se intampla si una si alta?
Cercetatorii urmeaza abia sa rezolve daca continentele plutesc sau doar se intend, sau daca isi modifica coordonatele geografice pe alta cale. In prezent sunt doar ipoteze. Este incontestabil insa ca nu o data la ambii poli ai planetei climatul a fost umed si cald, deloc polar. Acolo unde azi “au impietrit” gramezile de heturi antarctice, talazuiau cu milioane de ani in urma apele calde ale unei mari tropicale in care traiau corali. Iar in jurul Polului Nord cresteau paduri luxuriante. Frunzisul lor vesnic verde se oglindea in apele albastre ale lacurilor acoperite cu nuferi. Au fost gasite de altfel “documente” de necontestat care confirma acestora.
Capitanul Neirus, cercetator polar, a dezgropat, de exemplu, in nordul Groenlandei un strat de carbine cu o grosime de aproximativ 7 m, deci cu peste 200.000.000 de ani in urma cresteau aici copaci uriasi. Murind, ei se prabuseau in mlastini. Trunchiurile pe jumatate putrezite, presarate de alte depuneri ulterioare, au format cu timpul zacamantul de carbune.
Carbune exista si in Spitzbergen. Unele placi de carbune au pastrat urme distincte de nuferi, care acum cresc la multe mii de kilometric la sud de Spitzbergen. Printre straturile de carbune au ramas intacte trunchiuri de arbori doborati de uraganele preistorice, care au avut loc acum 200.000.000 de ani.
Si mai surprinzator este ca trunchiurile nu prezinta inele anuale. Cresteau, probabil, in climat subtropical: nu exista pe atunci iarna in regiunea polara. Tot anul era o vreme calda, ca astazi la tropice, unde arborii sunt de asemenea lipiti de inele anuale. Temperatura medie in Spitzbergen era, probabil, cu 30 de grade mai ridicata decat astazi.
S-ar putea presupune ca, in acele vremuri indepartate, Spitzbergen “plutea” in mari tropicale. El nu s-a acoperit dintr-o data de gheturi; acum 50.000.000 de ani, pe Spitzbergen era destul de cald, aproximativ ca astazi in Franta. Pe pamanturile lui se rasfatau arbori sudici: palmieri, nuci, castani, artari si chiar vita de vie! In Antarctica cresteau arbori care acopera si azi versaNTII Cordilierilor patagonezi – araucaria si genul de fag Nothofagus. Asta se intampla la inceputul perioadei tertiare, cu 50.000.000 de ani in urma.
Daca insa vom scapa mai adanc si ne vom adresa pentru documentare la stratele jurasice ale Pamantului, formate cu 150.000.000 de ani in urma, vom gasi la Polul Sud resturi fosile de plante tropicale!
Cu inca 50.000.000 de ani mai devreme, in permian, Antarctica nu era decat o mlastina uriasa. Domnea un climat cald si umed. O demonstreaza marile zacaminte de carbune permiana, binecunoscuta paleontologilor. Straturile de carbune au o grosime de 4 m si in ele au fost gasite fragmente de arbori fosilizati, avand o lungime de 7 m!
Paleobotanistii au facut in Antarctica o descoperire si mai senzationala: urme clare de glaciatie sub depozitele tropicale ale permianului! Deci Antarctica, inainte de a vizita tropicele, fusese la pol …
Multe lucruri ciudate si neintelese s-au petrecut pe Pamant in primele acte ale erei biologice.
Oameni de stiinta de diferite specialitati au adunat mii de fapte surprinzatoare neexplicate sau explicate.
Stiinta se straduieste astazi sa lege in acelasi lant logic, eliminand inutilul, toate verigile disparate ale diferitelor idei, presupuneri, greseli, fapte si paradoxuri. Curand, in fata noastra se va infatisa zguduitorul tablou al autofacerii lumii.
Dar pentru moment, el inca nu exista.
Newer news items:
Older news items:
|
Lacuri glaciare in Muntii Retezat Intre toate elementele care fac din Retezat un munte de exceptie, un loc primordial il ocupa extraordinar de bogata salba de lacuri glaciare ce te intampina...
Read morePoezii despre Iisus Iisus - Ştefan Octavian Iosif Veghează-n colţ a candelei lumină, Învăluind icoana-n raze pale: Iisus, copil, la sânul maicii Sale. Păstori se miră, magi I se închină.
Read moreVarza si proprietatile terapeutice ale acestei legume Varza este de o vasta cu lumea. Nu e pretentioasa si creste chiar dincolo de Cercul Polar. Fara ea, arta culinara a multor popoare...
Read moreMasca de fata cu ciocolata O masca de frumusete deosebit de usor de facut si cu efect maxim este masca de ciocolata. Poate fi facuta acasa si nu aveti nevoie decat...
Read morePepenele galben - utilizari terapeutice, proprietati si tratament in afectiuni Pepenele galben are un continut bogat in betacaroten, la fel ca si alte legume sau fructe portocalii (morcovi, caise, etc.), dar...
Read moreHoroscop Leu iunie 2014 Afla horoscop Leu iunie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreGhicitori cu animale - ariciul Mii de ace pe el are Botic mic, patru picioare El se strânge ca o minge Şi de-l prinzi el te împunge. (ariciul)
Read moreRezultate meciuri CM 2010 Spania este noua campioană mondială. Vezi golul victoriei: {youtube}cZOch5MlT94{/youtube} Olanda - Spania 0-1 A marcat: Iniesta (116) Spania a cucerit Cupa Mondială la fotbal după ce a învins Olanda în finală,...
Read moreHoroscop Berbec aprilie 2018 Afla horoscop Berbec aprilie 2018. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2018 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreBaletul iubirii Un ins oarecare este cuprins, sa zicem, de o bucurie foarte mare, coplesitoare. Acest sentiment este consumat launtric, in constiinta si ramane “invizibil” pentru cei din jur. Cum poti...
Read moreCum se pastreaza normalitatea pentru pielea normala? Ce tip de ten am? E o intrebare ce framanta pe multa lume, caci cunoasterea tipului de ten este premisa unei alegeri corecte a...
Read morePovestea Vrancei - legenda De mult, pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, pe când Ţara Românească nu era unită încă şi ţinuturile Munteniei şi Moldovei aveau fiecare domnii lor, a...
Read moreToamna în poezia lui Nicolae Labiş Dans Toamna îmi îneacă sufletul în fum ... Toamna-mi poartă în suflet roiuri de frunzare. Dansul trist al toamnei îl dansam acum, Tragica beţie, moale legănare... Sângera vioara neagră-ntre oglinzi. Gândurile-s...
Read moreTratamente cosmetice la domiciliu si remedii naturiste pentru ten Plantele inlocuiesc cu succes tratamentele cosmetice costisitoare. In plus, acestea pot fi facute cu usurinta chiar acasa. In acest sens, exista numeroase...
Read morePicturi toamna “Culori fioroase isi incep timpuria cucerire a dealurilor, asmutite de vanturile toamnei. Toamna este insusi artistul.” Takayuki Ikkaku
Read moreBuscat Incepand cu iarna anului 2010 se schiaza in Muntii Apuseni si la Buscat, la 54 de km de Cluj Napoca, aproximativ 100 km de Alba Iulia, Targu Mures si Zalau...
Read more