Interferente.ro Lifestyle Casa ta Cum ne alegem culorile in locuinta

Luni, 20 Ianuarie 2014 19:08

Cum ne alegem culorile in locuinta

Cum ne alegem culorile in locuintaTot ceea ce ne inconjoara, tot ce intra in campul nostru vizual si ne pare fie intens, fie palid, vioi sau trist, optimist sau apasator, incandescent ori rece, lejer sau plin de greutate – se datoreaza triadei forma, culoare, lumina.

Culoarea insufleteste, variaza luminile si umbrele, diversifica nuantele, formele si contururile, creeaza stralucire, tensiune sau liniste, amplifica, subliniaza sau chiar determina starile noastre emotionale.

Felul in care influenteaza culoarea impresia de spatiu nu trebuie urmarit numai in limitele unei incaperi, ci in intreg ansamblul, in trecerea dintr-o incapere in alta, de la o functiune la alta, in corelatia functional-spatiala a intregului cadru.

Culoarea poate apropia sau indeparta peretii, plafoanele, mobilierul. Ea poate sublinia efectul arhitectural, sau il poate modifica. Se poate vorbi despre culoarea mobilei, despre culoarea obiectelor de decoratie interioara.

Ne vom referi la principalii purtatori de culoare in locuinta noastra, si anume la pereti. Va oferim cateva sugestii cu ajutorul carora puteti modifica, din punct de vedere optic, proportiile unei incaperi:

·        camera foarte inalta va deveni scunda prin folosirea unui tapet sau a unei zugraveli cu dungi orizontale. Si, bineinteles, o camera scunda se va inalta cu ajutorul dungilor verticale;

·        zugravirea peretilor si a tavanului in culori deschise largeste camera, o face spatioasa, dand impresia ca peretii se indeparteaza;

·        culorile inchise pe peretii laterali ii apropie si ingusteaza camera;

·        camera zugravita sau tapetata cu motive geometrice sau florale isi “schimba” dimensiunile dependent de marimea modelului;

·        camera al carui plafon este inchis la culoare pare mult mai joasa;

·        camera pare mai inalta daca pardoseau este acoperita cu o culoare inchisa;

Cand mobila are o culoare deschisa, iar peretii o culoare inchisa, camera pare mai mica, iar camera mai mare.

… Si acum, ceva despre efectele psihofizice ale culorilor.

Exista culori calde (galben, portocaliu, rosu), reci (verde, albastru, violet) si neutre (alb, gri, negru). Dependent de caracteristicile emotionale, folosirea lor poate fi benefica sau nu in locuinta noastra. Astfel:

GALBEN: culoare invioratoare, optimista; privita mult timp oboseste. Se recomanda in incaperi cu luminozitate redusa, orientate spre nord.

PORTOCALIU: mai activa decat galbenul, da impresia de sanatate si optimism. In suprafete mari este usor iritanta. Se poate folosi pe suprafete mici in camera copiilor. Camere lungi si inguste se pot “scurta” colorand peretii din capete in portocaliu.

ROSU: vie, dinamica, excitanta, cheama la actiune. Se recomanda in vestibul sau in camere, ca accent de inviorare.

VERDE: culoare odihnitoare care exprima liniste, siguranta. Este usor de suportat in totnuri deschise. In tonuri tari se foloseste la tapiserie, langa lemn deschis.

ALBASTRU: da calm, reverie, predispune si la concentrare. In tonuri foarte deschise se recomanda la suprafetele mari ale camerelor.

VIOLET: distanta, grava, solemna, se foloseste in suprafete mici.

ALB: reflectand lumina, devine obositor prin stralucire; se foloseste in suprafete si volume mici.

GRI: este interesant in prezenta altor culori, al caror efect il slabeste. Deci : gri-verzui, gri-albastrui, gri-galben – poate fi culoarea peretilor, covoarelor, tapiteriei.

NEGRU: adanc, plin, greu, valorifica celelalte culori. Langa o mobila neagra, orice culoare este placuta. Deci, in suprafete mici.