Interferente.ro Lifestyle Casa ta Cum sa va intretineti tapiseria

Marţi, 25 Martie 2014 00:30

Cum sa va intretineti tapiseria

Cum sa va intretineti tapiseriaNe vom referi in mod special, la intretinerea, curatirea si repararea tapiteriei mobilei.

Tapiteriile actuale ale divanelor-studio, canapelelor si fotoliilor sunt afectate zi de zi de diversi factori. Dusmanii tapiesriilor din casa noastra sunt praful, soarele prea puternic, insectele si neatentia noastra.

Pentru a evita imbacsirea cu parf, va recomandam sa folositi, fara brutalitate, dar cu perseverneta, batatorul, peria de haine si aspiratorul. Actualmente, stofele din comert sunt tratate in procesul de fabricati cu o substanta antipraf.

Daca tapiseria s-a patat, este bine sa se curete cat mai repede; o pata proaspata se curata cu mai multa usurinta.

Petele de noroi se lasa sa se usuce bine, apoi se perie.

Grasimea se scoate prin procedeul clasic al fierului cald si al servetelelor de hartie. Luati apoi o carpa inmuiata in benzina si frecati in cercuri concentrice mereu mai largi. Acoperiti totul cu o pudra absorbanta: talc sau bicarbonat de sodiu. Periati dupa 24 de ore.

Pentru ca curatenie generala a stofei va dam urmatoarea reteta: scuturati bine mobila tapitata de praf, curatati-o apoi cu o perie inmuiata intr-o solutie de apa amoniacala (amoniac 10% - 10 ml, apa rece 500 ml) si apoi stergeti-o cu o carpa muiata intr-o solutie de otet (otet 9º - 10 ml, apa rece un litru). Ultima operatie va fi o noua stergere, cu o carpa uscata, care nu lasa urme.

Vara, soarele prea puternic poate sa decoloreze tesaturile. Nu uitati sa trageti storul in timpul zilelor prea fierbinti, sau cand plecati in concediu.

Pentru protejarea tapiseriei, o solutie buna sunt husele. Ele pot fi confectionate usor chiar de catre dvs. din materiale usor lavabile, in culori care sa se armonizeze cu restul interiorului.

Repararea tapiseriei cere rabdare, atentie si o serie de materiale si de unelte: cleste, ciocane speciale, foarfece, ace curbate, cuie lungi, cuie mici, arcuri, chingi, panza de iuta. Este mai prudent sa apelati la un specialist!