Interferente.ro Sanatate Vitamine - minerale Cum stati cu vitamina E

Miercuri, 05 Noiembrie 2014 01:05

Cum stati cu vitamina E?

Cum stati cu vitamina EAlfa-tocoferolul, cunoscut in mod curent sub numele de vitamina E, face parte din grupul liposolubilelor, respectiv al substantelor ce se dizolva in grasimi, ca si vitaminele A, D si K. Descoperita de mai bine de 50 de ani, vitamintei E i s-a atribuit, la inceput, doar un rol in porcesul de reproducere. In ultima vreme cercetatorii i-au descoperit insa o serie de noi calitati.

Vitamina E are proprietati antioxidante, impiedicand oxidarea grasimilor si a acizilor grasi. Deoarece intervine in reglarea functiilor diferitelor glande cu secretie interna, a mai fost numita si hormono-vitamina. Ea este prezenta in metabolismul glucidelor si lipidelor, favorizand depunerile glicogenului in tesaturi. In genere, contribuie la dezvoltarea organismului si la intarirea umanitatii lui. Protejeaza vitamina A si intervine in sinteza nucleo-proteinelor. Joaca un rol important si in dezvoltarea embrionului, in buna functionare a tesutului nervos si muscular.

Absorbtia ei se face in tractul digestiv, in prezenta bilei, cu depozitare speciala in ficat. La cei bolnavi de acest organ s-a gasit o concentratie mai redusa de vitamina E in sange. Aceeasi vitamina micsoreaza si sensibilitatea la raceli, ajuta la vindecarea „zonei zoster” si joaca un rol benefic in tratarea reumatismului. Aproape toate topurile de boli de inima, trombozele, durerile in cutia toracica, sufocarile s-au ameliorat sau au disparut, uneori in mod uimitor, cand hrana bolnavilor s-a imbogatit in vitamina E. Aceasta vitamina previne atacurile de inima, bolile de inima de origine reumatica, infarctul si varicele. De asemnea, pot fi prevenite bolile de rinichi si chiar marita durata vietii. Chiar se vorbeste despre tratarea cu ajutorul ei a unui defect genetic care impiedica la copii absorbtia grasimilor.

Cu toate ca inca nu se cunoaste intreaga amploare a influentei in organism a acestei vitamine, se stie ca tesaturile musculare, atunci cand sunt bine aprovizionate cu vitamina E, cer mai putin oxigen, ea constituind, atunci cand alimentarea cu sange a inimii este temporar micsorata, un element protector impotriva unor deranjamente cardiace. Vitamina E este recomandata si in unele tulburari neuro-vasculo-musculare, ca si in hepatite, adenom de prostata, unele forme de scleroza, psoriazis si acnee. Se intreprins numeroase cercetari ce dau mari sperante in reducerea susceptibilitatii unor organisme la tumori, prin administrarea concomitenta a vitaminei E si C. Ca orice vitamina medicament, vitamina E nu poate fi luata decat sub controlul medicului, care o recomanda in functie de afectiune.

Vitamina E nu poate fi sintetizata de organism si, ca urmare, este extrasa din unele alimente necesitatile zilnice in aceasta privinta fiind de ordinul miligramelor. O serie de cereale, legume si fruncte au cantitati suficiente de vitamina E pentru a satisface nevoile organismului. Astfel, o suta de grame de fasole sau mazare verde ori boabe contine 3 miligrame de vitamina E, aceeasi cantitate de faina integrala, malai, varza rosie sau spanac contin 2 miligrame, iar o suta de grame de grau sau de secara nedecorticate contin peste 7 miligrame. Cea mai mare cantitate de vitamina se afla in germenii de grau. Ea se mai gaseste si in salata verde, in patrunjel, in arpacas, in afine, in uleiul de floarea soarelui si de soia, in nuci, in telina, in fructele si semintele de mar, in plantele medicinale etc.

Vitamina E aliment, pe care natura ne-o pune la dispozitie cu atata darnicie, trebuie consumata, asadar, in cantitati cat mai mari, pentru a nu se ajunge in situatia de a fi nevoiti sa ne adresam medicului, pentru a ni se administra vitamina E-medicament.


Related news items:
Older news items: