Interferente.ro Descopera Curiozitati Cum vede o insecta culorile florilor

Joi, 01 Septembrie 2016 00:12

Cum vede o insecta culorile florilor?

Cum vede o insecta culorile florilorCercetarile din ultima vreme au pus in relief faptul ca pentru albine culorile fundamentale sunt verdele, albastrul si ultravioletul, pentru noi imperceptibil (exceptie facand cei care printr-o operatie de cataracta sunt lipsiti de cristalin). Albinele nu percep rosul, in schimb fluturii sunt foarte receptivi la acesta.

Marele biolog austriac Karl von Frisch, laureat al premiului Nobel, imagineaza ca s-ar putea petrece intr-o lume in care rosul nu exista, unde floarea de pastita (Anemone nemorosa), care noua ne pare alba, raspandeste o slaba lucire albastru-verzuie, unde florile albe ale merilor, corolele crinilor, trandafirii albi stralucesc in culorile cele mai diverse. Daca petalele florilor isi datoresc vestmintele colorate lipsei de lumina ultravioleta in cazul albinelor aparitia acestei lumini provoaca o incantare de culori care noua ne este straina. De exemplu, culoarea si forma culorilor galbene ale cruciferei Erysimum (micsunele salbatice) par ochiului omenesc putin deosebite de acelea ale mustarului sau napului. Daca ar putea, albinele s-ar “distra” pe socoteala greutatii noastre de a le deosebi. Pentru ele doar micsunelele sunt galbene. Florile de nap raspandesc putin ultraviolet si conserva o usoara tenta purpurie. Floarea de mustar, ale carei petale reflecta multe raze ultraviolete, apare in ochii albinelor de un rosu aprins. Astfel, insecta nu intampina nici un fel de dificultate in deosebirea acestor trei specii.

Daca principalii polenizatori – albinele si bondarii – nu percep rosul, atunci de ce forile au facut totusi risipa de aceasta culoare?

Pentru noi macul este rosul, dar studiindu-se mai indeaproape, vom constata ca el reflecta si ultravioletul. Pentru albina el este complet “ultraviolet”. La fel se petrece cu coacazul (Erica si Bruckenthalia), cu trifoiul rosu (Trifolium rubrum) si smirdarul (Rhododendon). Rosul lor nu este pur, este un rosu purpuriu amestecat cu albastru. Albinele vad deci in albastru aceste flori.

In zona tropicala cresc multe flori rosii care nu reflecta ultravioletul. Dar aceste flori sunt ignorate de albine. De altfel, culoarea rosie nu se adreseaza albinelor, ci pasarilor colibri, principalii lor polenizatori, foarte sensibili la aceasta culoare, care bat pe loc din aripi ca niste mici elicoptere in jurul corolelor, sugandu-le nectarul. In Europa, unele flori sunt total rosii fara nicio umra de ultraviolet: specii de garofita (Dianthus), opatelul (Lychnis coronaria) si gura porumbului (Silene acaulis). Placa lor de rosu nu se adreseaza albinelor, ci fluturilor de zi care au un excelent receptor pentru aceasta culoare. Iata deci ca plantele cu flori, in urma unor variate si indelungi adaptari, dispun de un cod cromatic pentru a atrage irezistibil insectele si a se face recunoscute fara gres de acestea.

Albinele prefera specii din familiile Leguminoase, Scropholuriacee, Labiate, Composee, unde se intalnesc cu regularitate culorile galben si albastru. Colibrii sunt atrasi prioritar de plante tropicale cu flori rosii si strocojii, uneori tarcate cu galben, mai ales din familiile Bigoniacee, Gesneriacee si Labiate. Adeseori alegerea acelor flori cu o culoare identica cu a pasarii (culoarea de protectie), constituie si un mijloc de aparare. Viespile alearga dupa culori inchise, mate, iar mustele dupa culorile verde si purpuriu inchis, de obicei combinate.

Va prezentam, in acest sens, cateva informatii furnizate de biochimistul T. B. Harborne cu privire la modul cum vad anumite insecte culorile florilor:

· Albinele prefera florile de culori galbene, albastre si albe. Albinele nu sunt sensibile la rosu si pot vedea in ultraviolet.

· Fluturii prefera florile de culori vii (de preferinta rosu, purpuriu).

· Gandacii prefera florile de culori spalaite, mohorate, predominand cremul si verzuiul. Gandacii sunt putin sensibili la culori.

· Moliile prefera florile de culoare rosu, purpuriu, alb si roz pal. Moliile polenizeaza mai ales noaptea.

· Mustele prefera florile de culori mohorate, maro, purpuriu, verde. Mustele polenizeaza si flori cu culori cadrilate.

· Pasarile prefera florile de culori stacojii, flori bicolore (rosu-galben). Pasarile sunt sensibile la rosu.

· Viespile prefera florile cu maro.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: