Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Cure balneare terapeutice in afectiunile respiratorii si otorino laringologice

Miercuri, 17 Iulie 2013 20:18

Cure balneare terapeutice

in afectiunile respiratorii si otorino-laringologice

 

Bolile respiratorii sunt, din pacate, o realitate a zilelor noastre, prin frecventa lor si numarul ridicat de incapacitate de munca determinate. Vom trata in acest articol rolul ocupat de balneo-fizioterapie / curele balneare terapeutice in profilaxia afectiunilor respiratorii si otorino-laringologice.

 

Daca in tratamentul afectiunilor pulmonare cronice rolul balneo- si fizioterapiei este adjuvant, in profilaxia si recuperarea acestor afectiuni rolul metodelor fizicale si balneare devine dominant. Utilizarea factorilor climatici a apelor minerale sub forma de inhalatii, carora li se adauga dotarile cu metode fizicale specifice ale terapiei si recuperarii afectiunilor respiratorii, la care se asociaza si electroterapia au facut ca statiunile balneoclimatice profilate sa devina adevarate centre pentru profilaxia, terapia si recuperarea prin metode complexe balneoclimatice, kineto- si fizioterapice, medicamentoase si dietetice, psihoterapice si educationale a bolnavilor cu afectiuni respiratorii si ORL. De asemenea, in ultimii ani se folosesc din ce in ce mai mult conditiile microclimatice particulare ale unor foste saline.

Curele balneoclimatice in scop profilactic sunt indicate, in primul rand, ca profilaxie primara a diferitelor noxe respiratorii care pot provoca afectiuni bronho-pulmonare, inflamatorii-infectioase si alergice. Se adauga vechii fumatori si persoanele care prezinta riscuri de aparitie a unor disfunctii ventilatorii, ca urmare a unor conditii restrictive ale toracelui. Pentru profilaxia secundara curele balneo-climatice sunt indicate personelor care fac discontinuu, dar repetat, diferite afectiuni acute respiratorii, indeosebi in sezonul rece, fie de tip inflamator-infectios (rinite, rino-sinuzite, faringite, laringite), fie de tip alergic. In categoria afectiunilor indicate pentru curele balneare terapeutice, intra bronsitele cronice simple, fara disfunctii, traheo-bronsitele trenante, ricidivante, cele spastice, unele forme ale astmului bronsic alergic, unele forme de bronsiectazii, convalescenti dupa boli infectioase virotice sau bacteriene pulmonare, nevroze respiratorii ca si afectiunile ORL  de tip rinosinuzite cronice catarale, alergice, hipertrofice sau atrofice, laringitele cronice si catarul ototubar.

Cura balneara de recuperare este destinata bolnavilor care prezinta disfunctii ventilatorii de tip obstructiv ca, de exemplu, fibrozele pulmonare dupa procese bacilare sau alte boli pulmonare acute, pneumoconioze, pahipleurite, sechele dupa interventii chirurgicale pulmonare s.a.m.d., restrictiv sau mixt, precum bronho-pneumopatiile obstructive cronice nespecifice, respectiv bronsitele cronice, astmul bronsic cronic si emfizemul pulmonar.

 

Sa aflam, insa, ce factori balneoclimatici prezinta importanta deosebita in tratamentul afectiunilor respiratorii. Prin caracterele sale, climatul de litoral este indicat in profilaxia bolilor respiratorii ca si in terapia bolilor cailor aeriene superioare infectioase-inflamatorii, alergice si distrofice. In ultimii ani aceste indicatii au fostr largite si pentru terapia afectiunilor respiratorii de tip astm bronsic, bronsite cronice si bronsiectazii la bolnavi cu rezerve functionale cardio-pulmonare, la care talasoterapia contribuie prin ameliorarea procesului inflamator bronsic, scaderea hiper-reactivitatii bronsice, ameliorari ale ventilatiei pulmonare. La aceste indicatii se adauga si bolnavii cu spondiloza anchilozanta si cu cifo-scolioze, cu tulburari ventilatorii de tip restrictiv, care beneficiaza in mod deosebit de curele de recuperare in mediu talasoterapic prin kinetoterapie, hidrokinetoterapie, inot terapeutic, helioterapie, aplicatii denamol calde sau reci, balneatie sulfuroasa. Climatul din zonele impadurite ale Subcarpatilor si ale Podisului Transilvaniei are indicatii foarte largi in bolile respiratorii.

 

Dar, oare, apele minerale sunt indicate in afectiunile respiratorii si O.R.L.? Cu siguranta, da, datorita compozitiei lor chimice, utilizata in scopul obtinerii unor efecte farmacologice asupra mucoasei cailor respiratorii superioare si inferioare in administrarea lor prin aerosolizare. In afara elementelor chimice componente, are importanta si concentratia lor osmotica si pH-ul. Modul de adnimistrare in jet de aerosoli actioneaza si prin factorul mecanic respectiv. Apele hipertone contribuie la umidificarea bronsiilor, stimuleaza secretia bronsiilor si produc o hiperemie a mucoasei, contribuind astfel la combaterea fenomenelor inflamatorii si refacerea aparatului mucociliar. De asemenea, sunt indicate apele sulfuroase simple (Herculane, Mangalia) sau apele clorurate sodice (Baile Govora).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: