Interferente.ro Descopera Curiozitati Curiozitati despre animale preistorice

Sâmbătă, 25 Mai 2013 19:41

Curiozitati despre animale preistorice

Cel mai lung dintre animalele trecutului geologic este socotit dinozaurul Diplodocus care a trait in estul SUA, in urma cu 150 milioane de ani. Un exemplar al acestei specii reconstituit la Muzeul de Stiinte Naturale din Pitsbourgh – Pensylvania masura 26 m lungime si avea inaltimea de 3,50 m.

Cel mai greu animal din trecutul istoric este o soparla (Brachiosaurus brancai) care traia in urma cu 135 – 165 milioane de ani in rasaritul Africii (Sahara), Portugalia si in sud-estul SUA. O expeditie germana intreprinsa intre 1909-1911 a descoperit in Tanganica un schelet – azi aflat in Muzeul din Berlin care masoara 22,70 m lungime, 6,40 m inaltime de la cap la sol. Greutatea: 70 tone.

 

Creatura zburatoare cea mai mare din timpurile geologice era o reptila care a trait in urma cu 65 milioane de ani in Texas (SUA). Aripile atingeau 12 m si greutatea de 95 kg.

Cel mai lung sarpe al timpurilor geologice era o specie de piton (Gigantophis garstini), care traia in regiunea corespunzatoare Egiptului de azi, acum 55 milioane de ani. Dupa reasezarea vertebrelor gasite, lungimea lui a fost stabilita la 11 m.

Nici un peste din timpurile geologice n-a intrecut marimea pestilor actuali.

Cea mai mare pasare din timpurile geologice este Dromornis strioni, un fel de emu gigant care traia in Australia in urma cu 11 milioane de ani. In 1974 eu fost descoperite picioarele fosilizate care sugerau o inaltime de 3 m si o greutate de cel putin 500 kg.

Cel mai mare mamifer terestru din timpurile geologice a fost Buluchiterium, un rinocer cu gatul lung, fara corn, care traia in Asia si Europa Centrala in urma cu 35 milioane de ani. El avea inaltimea de 6,40 m la greaban si 8,20 m cap-sol: lungimea 11 m, greutatea de cel putin 30 tone.

Cele mai lungi defense s-au gasit la elefantul Hesperloxodon antiquus germanicus care a trait acum 300.000 de ani in Germania de Nord si atingeau 5 m lungime.

La Muzeul Civic de Stiinte Naturale din Milano se afla defensele cele mai grele ale unui mamut. Ele cantaresc 150 kg si au o circumferinta de 80 cm.

Cerbul urias protoistoric care traia acum 8.000 de ani in nordul Europei si Asia, poseda coarnele cele mai lungi. Anvergua lor atingea 4,30 m.

Cel mai mare ou este cel al pasarii subfosile Aspyornis maximus, aflat la Muzeul Britanic din Londra. El are 85,6 cm inaltime si 72,3 cm circumferinta si un volum de 9 litri.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: