Interferente.ro Descopera Curiozitati Curiozitati despre orhidee florile minunate care ne fascineaza

Duminică, 16 Februarie 2014 17:55

Curiozitati despre orhidee, florile minunate care ne fascineaza

Iata cateva curiozitati despre orhidee, frumoasele flori ce incanta privirea oricarei persoane. Orhiideele sunt dintre cele mai populare flori din intreaga lume, fiind asociate adesea cu perfectiunea si frumusetea. Iata cateva curiozitati despre orhidee, minunatele flori care ne fascineaza.

Orhideele fac pate din familia Orchidaceae, care numara peste 900 de genuri si peste 30.000 de specii, transfomandu-le in plantele cu cele mai numeroase genuri si subspecii de pe planeta.

Cele mai vechi insemnari despre orhidee dateaza din secolele I-II China.

Prima ferma de orhidee a fost infiintata in anul 1812 langa Londra, de catre Conrad Loffiges.

Baza in inmultirea artificiala a orhideelor au reprezentat-o studiile lui Lewis Knudson referitoare la inmultirea porumbului alb.

Unele orhidee sunt fertile doar in noptile cu luna plina, desi infloresc mai multe saptamani la rand (Aerangis, Angngraecum).

Suprafata Pamantului ar fi in intregime acoperita de orhidee daca daca toate semintele a doua generatii de plante ar incolti si s-ar dezvolta.

Berea este excelenta pentru ingrijirea frunzelor de orhidee. Frunzele sterse cu o carpa inmuiata in vere capata o stralucire aparte.

Unele orhidee au un parfum placut, in timp ce altele, mai ales cele polenizate de muste, emana un miros neplacut, de cadavru intrat in putrefactie sau de fecale.

O singura floare de orhidee poate contine in capsula de seminte peste 2 milioane de seminte.

Cele mai mici seminte din lume sunt cele de orhidee, 1.000 de seminte cantarind sub 1 mg. Florile de Ascochilopsis mvosuroides sunt marunte cat gamalia unui ac.

Rhizathellagardneri (orhidee miniaturala din Australia) creste si infloreste sub pamant.

Pholaenopsi-ul, cu cele 12 milioane de exemplare vandute in Europa, este cea mai raspandita planta cultivata in ghiveci.

Cu ajutorul lazilor de transport confectionate de britanicul Ward au putut fi aduse in Europa nu numai sute de mii de rasaduri de orhidee, ci si arbori de ceai si de cauciuc.

Dintr-o specie de orhidee, Laelia originara din Mexic, se obtine o substanta cu caracteristicile lipiciului, care este folosita de cofetarii locali in produsele de patiserie.

Din genuri ca Orchis, Dactylorrhiza, Ophrys se obtine o substanta sub forma de praf, folosita in Turcia ca afrodisiac si ca adjuvant la fabricarea inghetatei.

Semintele unei specii de orhidee din America Centrala au efecte narcotice.

Conform unor observatii, vanilia are proprietati afrodisiace.

In Mexic, din fructele de Schomburgkia se confectioneaza instrumente de suflat.

Orhideele erau si sunt mult folosite in medicina populara de catre chinezi. In Europa erau folosite inca din Evul Mediu. Astfel, in secolul XV, Orchis militarist era considerata planta medicinala.

Floarea de Eulophia roempleriana, cu crestere verticala, poate atinge o inaltime de 3 m.

Speciile de orhidee Paphiopedilum sanderianum si Phragmipedium caudatum, avand inflorescente de 1.5 m, au intrat chiar in Cartea Recordurilor.

Exista o specie de orhidee (Bulbophyllum nocturnum) care infloreste doar noaptea, la cateva ore dupa ce apune soarele si le inchide odata cu rasaritul.   


Related news items:
Newer news items:
Older news items: