Interferente.ro Descopera Curiozitati Curiozitati despre pesti

Miercuri, 22 Mai 2013 17:05

Curiozitati despre pesti

Poate sa se inece un peste? Oricat ar parea de curios, raspunsul este afirmativ. Cel putin pentru anumiti pesti. In partea de est a Oceanului Indian a fost prins un peste care respira aerul din atmosfera. In acest scop dispune de un “rezervor” de pastrarea a aerului. Impiedicat sa-si faca “plinul” de aer, pestele se ineaca.

 

Intocmai pasarilor migratoare, bibanii, somonii si alti pesti au un “ceasornic” intern, care le ingaduie sa se orienteze dupa directia soarelui.

Cele mai multe specii de pesti au simtul olfactiv foarte dezvoltat, mai dezvoltat chiar decat gustul. Nenumaratele experiente efectuate au vadit ca nada pusa la undita de mana unui fumator este mult mai rar luata de pesti decat cea pusa de un nefumator.

Pestii dorm cu ochii deshisi intrucat nu au pleoape. Serpii dorm si ei cu ochii deschisi, desi au pleoape, insa acestea sunt sudate si transparente.

Spre deosebire de mijloacele de iluminare create de om, care au un randament de 10%, acele ale pestilor de mari adancimi care au o lumina rece au un randament de 92-93%. Ei pot aprinde si stinge, dupa dorinta, luminile lor, care functioneaza numai in prezenta oxigenului, fie din apa, fie din sangele lor.

In grotele si pesterile din Madagascar se afla o multime de specii rare de pesti, printre care si pestele fara ochi.

Pestele “Luplachromis” care traieste in apele Nilului, isi creste puii in … gura pana cand acestia invata sa inoate!

Marinarii vaselor de pescuit rusesti se indeletnicesc uneori cu o treaba ciudata pentru un privitor profan: ei fac dus apei de mare! Initiatii stiu insa ca neobisnuita ocupatie nu este decat o ingenioasa capcana acustica pentru pesti – intrucat s-a constatat ca zgomotul ploii ce cade pe suprafata marii are darul de a atrage irezistibil pestele denumit ton, care este astfel ademenit la locul unde il asteapta plasele pescarilor.

In lagunele inamolite de pe tarmurile tropicale ale Americii de Sud, traiesc pesti care au patru ochi. Capul lor poarta de o parte si de alta cate o pereche de ochi care privesc doi cate doi in sus, respectiv in jos.

Un cardiolog de la Institutul de Oceanografie din San Diego (California) a capturat in Oceanul Indian un peste care avea nu numai putin de trei inimi. Este o specie de peste asemanator cu tiparul.

Se cunosc pasari care curata dintii crocodililor. Specialistii Institutului Oceanografic din California au descoperit o specie de crevete care curata anumiti pesti, aducandu-le astfel un mare serviciu.


Newer news items:
Older news items: