Interferente.ro Sanatate Spune NU drogurilor De ce este atat de greu sa ne lasam de fumat

Marţi, 24 Septembrie 2013 14:53

De ce este atat de greu sa ne lasam de fumat?

Tigarile si celelalte forme de prezentare ale tutunului sunt la fel de periculoase ca si drogurile si ar trebui tratate in aceeasi maniera. Aceasta problema este tratata pe larg de catre C. Everett Koop. Autorul ese acuzat, de catre reprezentantii industriei tutunului, de a fi pus semnul egalitatii intre tutun – o substanta legala – si narcotice, indreptand, astfel “un foc” impotriva fermierilor si oamenilor de afaceri.

 

Koop arata in studiile sale faptul ca numarul oamenilor morti intr-un an ca urmare a consumului de tunun este mult mai mare fata de numarul oamenilor morti ca urmare a consumului de droguri.

Dupa prima tigara, efectele nicotinei sunt repede tolerate si, ca si in cazul heroinei, si cocainei, nu intarzie nici dependenta de aceasta. Tutunul pare mai putin daunator, pentru ca nu este imediat periculos. El nu suprastimuleaza o inima snanatoasa si nici nu da halucinatii. “Drogurile ucid mai depede. Cu tigarile, insa, problemele apar dupa 20 de ani. Nimeni nu a murit aprizandu-si prima tigara.” Alexander Glassman

Ca multe droguri care afecteaza sistemul nervos, nicotina stimuleaza si relaxeaza, totodata, trupul. Pentru ca este inhalata, dureaza numai intre 7 si 10 secunde sa ajunga la creier, de doua ori mai repede ca drogurile intravenoase si de trei ori decat alcoolului. Odata ajunsa acolo, imita unele din actiunile adrenalinei, un hormon, si ale acetilcolinei, un puternic neurotransmitator, care face sa explodeze sistemul de alarma al creierului. Dupa alte cateva fumuri, nivelul nicotinei in sange creste rapid, inima bate mai repede, iar presiunea sangelui creste. Rezultatul este ca fumatorii devin mai alerti si, intr-adevar, pot gandi mai repede. In plus, nicotina poate avea un efect calmant, declansand eliberarea narcoticelor naturale numite beta-endorfine. Astfel, un fumator stapaneste doua stari ale mintii: vigilenta si relxare. Pe moment insa, si cu consecinte dintre cele mai nocive.

Nicotina actioneaza si alte parti ale organismului. Contractarea vaselor de sange da o paloare a fetei si diminueaza circulatia la extremitati, deseori ratacindu-se mainile si picioarele. Relaxeaza muschii si reprima apetitul pentru carbohidrate. Pentru ca nicotina nu poate mentinuta in corp, fumatorii mentin un nivel relativ constant in sange, continuand sa fumeze.

In cinci pasi fumatul declanseaza in organismul uman urmatoarele actiuni:

1.      Aduce creierul la o stare ridicata de tensiune.

2.      Ridica ritmul batailor inimii si presiunea sangelui.

3.      In cote ridicate, relaxeaza muschii si faciliteaza eliminerea endorfinei, un narcotic natural care ar putea reduce stresul.

4.      Reduce circulatia sangelui la extremitatile corpului.

5.      Suprima necesitatea de hidrati de carbon.

Fumatul poate fi insa invins. Desi cei care au renuntat la heroina afirma ca obisnuinta de a fuma este mai greu de abandonat, milioane de oameni au reusit aceasta performanta si – ce este mai important – fara alt ajutor decat ei insisi. O parte insa din cei care isi doresc sa renunte la fumat pot gasi ajutor in programele anti-fumat, care, in general, subliniaza ca acest viciu se poate trata.