Interferente.ro Descopera Lumea animalelor De ce sunt atat de rezistenti gandacii

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013 23:30

De ce sunt atat de rezistenti gandacii

 

Aceste mici insecte comune au supravietuit dinozaurilor, erelor glaciare si, in prezent, gospodinele se lupta cu ei folosind mijloacele chimiei moderne, dar fara sa reuseasca a-i starpi. Care este motivul acestei rezistente extraordinare si a acestei omogenitati a gandacilor? Se stie doar ca nu au evoluat, nu si-au schimbat forma …

Frank Carpenter, profesor la Universitatea Harvard din SUA – aflam din “L’Europeo” -  a studiat profund aceasta problema a gandacilor si a ajuns la concluzii surprinzatoare: aceste insecte supravietuiesc deoarece se pot aclimatiza in orice parte a lumii, pot ramane fara hrana timp de trei luni si fara apa timp de o luna.

 

In numeroase tari se cheltuiesc annual sume considerabile pentru dezinsectii, dar efectele sunt foarte modeste. De ce oare? In primul rand, gandacii sunt extreme de prolifici: o pereche din specia comuna “Blatella germanica” poate aduce pe lume anual 400.000 de pui. Apoi, sunt deosebil de prudenti. Inainte de a manca orice aliment, gandacul il “gusta” cu un fel de fire gustative care se afla pe pulpele maxilarelor si care-i permit sa evite otravurile. In antene are organe tactile, olfactive, etc., care, impreuna cu alte fire aflate pe abdomen, il avertizeaza in legatura cu pericolele iminente. La cea mai mica alarma, el reactioneaza cu o viteza uimitoare, ascunzandu-se in catev fractiuni de secunda.

Gandacul, fiind purtator de viermi paraziti, de febra tifoida,  de salmonella, de lepra, oamenii de stiinta depun eforturi pentru a-l distruge. S-a recurs pana acum la produse chimice cum este acidul boric, care ii ataca direct carapacea si ii determina moartea prin deshidratare (gandacii sunt alcatuiti din apa in proportie de 75%). Se mai incearca noi metode. Sunt deosebit de promitatori feromonii sintetici, adica apelurile sexuale care atrag si il naucesc pe mascul, indepartdu-l de partenera sa. Numarul insectelor ar urma astfel sa se reduca in mod sensibil.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: