Interferente.ro Lifestyle Retete De Florii se mananca peste

Vineri, 26 Aprilie 2013 00:59

De Florii se mananca peste

 

Sarbatoarea de Florii se tine in fiecare an in duminica dinaintea Pastelui. O numim Duminica Floriilor. Este ziua care precede saptamana patimilor, cand oamenii aduc in biserici ramuri de salcie, fiind binecuvantate si impartite cre­dinciosilor. Cu toate ca inca este post, in duminica de Florii oamenii au voie sa manance peste. E dezlegare la peste.

E o superstitie sau adevar: de Florii se mananca peste. Se spune ca tot ce se gateste din peste in aceasta zi are puteri tamaduitoare. De aceea, cine mananca peste in Duminica Floriilor se va lecui de orice boala.

Pestele este sanatos, insa atentie ce peste cumparati! Pestele este un aliment simbolic. Pentru crestini, pestele este un simbol hristic. Sa ne amintim ca insusi Mantuitorul a facut minunea inmultirii pestilor, a pescuirii minunate, iar cand s-a aratat ucenicilor dupa inviere a cerut sa manance peste.

Pestele este un aliment ideal pentru sanatate, cu multiple calitati dietetice. Pestele este usor de digerat si nutritiv, fiind benefic pentru organism. Aceste calitati se datoreaza continutului bogat in proteine de calitate, vitamine (A,D, E, B12) si minerale (fosfor, iod, potasiu). Pestele are grasime, insa nu este periculoasa, fiind bogata in acizi grasi nesaturati si acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6).


In linii generale, pestele este compus din:

·        Apa 60-80%;

·        Proteine 15-23%;

·        Grasimi 0.5-20%.

In general, pestele are un continut scazut de colesterol (50-70 mg / 100 g), spre deosebire de crustacei care au niveluri ceva mai ridicate: 95-180 mg / 100 g.
In functie de continutul de lipide avem:

·        Peste slab - contine de la 0.3 la 1 g de lipide (pestele teleostean, merluciu). Se poate manca atat cat doresti.

·        Peste semi-gras - contine intre 2 si 10 g lipide (hering, pastrav, chefal, barbun). Se poate manca o data, de doua ori pe saptamana.

·        Peste gras - contine intre 10 si 15 g lipide (tipar, anghila, scrumbie, sardina, ton, somon). Se poate manca o data pe saptamana in cantitate rezonabila (100 - 150 g).

Molustele si crustaceii (creveti, stridii, scoici, raci) contin intre 0.5 si 5 g lipide.

 

Pestele poate fi asociat cu orez, cartofi, mamaliga si legume de orice fel. Zeama de lamaie ajuta la digestie si creste absortia de fier din peste. Pestele este gustos. Va recomandam cateva retete de peste:

Mancaruri cu peste de post

Dezlegare la peste retete

Salata de ton

Retete cu peste la cuptor

Retete de ciorba de peste

Retete de salata de peste

Reteta de salata din peste

 

Iata cateva beneficii pentru sanatate privind consumul de peste:

·        protejeaza pielea impotriva imbatranirii precoce;

·        creste imunitatea;

·        ajuta glanda tiroida sa functioneze normal;

·        reduce colesterolul;

·        favorizeaza scaderea tensiunii arteriale;

·        scade trigliceridele pacientilor cu hipertrigliceridemie;

  • etc.

Pestele nu are contraindicatii. Singurele precautii se refera la tipurile de peste care traiesc in ape poluate si care pot contine mercur, de exemplu rechinul. Categoriile de persoane care trebuie sa evite aceste specii sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si copiii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: