Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Dermatoze inestetice ale fetei II

Miercuri, 21 Noiembrie 2012 17:54

Dermatoze inestetice ale fetei II

Referindu-ne la dermatozele inestetizante ale fetei adultilor, precizam ca ele sunt mult mai frecvente la aceasta grupa de varsta. Dintre acestea amintim dermatita rozaceiforma periorala, intalnita mai ales la femeile tinere. Ea se manifesta prin mici ridicaturi cu varful purulent, ce apar pe un fond rosiatic, presarat cu scuame fine sau mici cruste, elementele eruptive fiind cantonate prevalent in zona din jurul gurii (de unde si atributul de “periorala”), dar pot interesa si obrajii, partile laterale ale nasului si fruntea. Avand un determinism complex (nervos, digestiv si hormonal), dermatoza in cauza presupune un diagnostic corect si un tratament corespunzator. Subliniem, cu acest prilej, rolul nefast pe care il au aplicatiile repetate de pomezi sau creme ce contin derivati cortizonici fluorinati. In acest sens, mai multi cercetatori afirma chiar rolul cauzal pe care il au asemenea medicatii in geneza dermatitei rozaceiforme.

Des intalnita la maturi este si acneea rozacee. Debutand sub forma unei congestionari a obrajilor si a dosului nasului, pe care se deseneaza vinisoare de sange dilatate (asa-numita cuperoza), aceasta dermatoza se mai poate prezenta si sub forma unei eruptii formate din elemente papulopustuloase, interesand aproape in intregime fata, fara a cruta uneori nici pleoapele. Alteori, afectiunea se prezinta sub forma de papule de dimensiuni ceva mai mari (acneea rozacee granulomatoasa), pentru ca, in anumite cazuri, nasul sa ia un aspect hipertrofic, de-a dreptul respingator (rinofima).

Autentificarea diagnosticului ramane insa in sarcina dermatologului, avand in vedere ca si alte leziuni ale fetei (mai ales sarcoidele si tuberculidele) pot simula o acnee rozacee. De aceea, formularea unei terapii corespunzatoare constituie un act medical de specialitate.

Nu pot fi trecute cu vederea nici asa-zisele seboreide ale fetei, reprezentate de placi rosiatice, acoperite cu scaume grase si localizate pe frunte (la marginea pielii paroase), in santurile laterale ale nasului, pe obraji, interesand, nu rareori, concomitent si pielea capului.

De asemenea, lupusul eritematos cronic (eritematodes) atinge cu precadere tegumentele fetei, manifestandu-se sub forma de placi rosii, infiltrate si acoperite cu scuame aderente, evoluand cu timpul spre cicatrice atrofica. Daca fiind posibilitatea de evolutie a bolii catre forme sistemice, cu afectarea organelor interne, este indispensabila supravegherea medicala periodica. Se cuvine sa semnalam ca exista unele infectii micotice ale fetei, care simuleaza lupusul eritematos amintit si care, gresit tratate prin aplicatii locale de cortizonice, cunoscand efectul nefast al corticoizilor asupra infectiilor parazitare.

Din ce in ce mai frecvent sunt intalnite dermitele de contact, dispuse pe fata, care se datoresc actiunii iritante a unor produse cosmetice, cum ar fi: fardurile, cremele zise de frumusete, lacurile de unghii, lotiunile de barbierit etc. Este vorba de placi sau placarde rosiatice, pruriginoase, ce pot atrage atentia asupra naturii lor externe, prin aceea ca suspendarea produsului cosmetic in cauza este urmata de ameliorarea si apoi de disparitia fenomenelor cutanate.

O mentiune aparte o rezervam acelor “semne de nastere”, care apar sub forma de proeminente ale pielii, mai ales daca sunt inchise la culoare, denumite nevi. Acestia nu trebuie iritati, iar in cazul inflamarii lor, controlul medical de specialitate devine imperios necesar.

In sfarsit, semnalam ca la varstinici apar pe fata unele modificari ale pielii, reprezentate de pete de culoare brun-cenusie, acoperite de o scuama aspra, leziuni cunoscute drept keratoze actinice. Acestea nu trebuie neglijate, ci bine diagnosticate si tratate, stiuta fiind frecventa lor transformare epiteliomatoasa.

Asadar, din cele mentionate mai sus desprindem o concluzie generala, si anume ca tegumentele fetei pot fi atinse de o diversitate de dermatoze inestetizante, mai mult sau mai putin grave. Atragem atentia insa ca modificarile tegumentare ale fetei, oricat de mici si neinsemnate ar parea, trebuie supuse examenului medical, deoarece numai diagnosticul si tratamentul lor precoce raman premisele certe ale vindecarii.

Dr. Al. Badanoiu

Dermatoze inestetice ale fetei I

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: