Vineri, 03 Octombrie 2014 01:03

Despre arsuri

Despre arsuriArsurile, fara sa fie o boala propriu-zisa, de cele mai multe ori pun in pericol viata omului, caci nu sufera numai locul unde ne-am ars, ci intregul trup se resimte.

Arsurile sunt de mai multe feluri: ale pielii – care se vindeca usor fiind numai de suprafata, ale tesuturilor mai profunde – dupa ce arsura a strabatut prin piele si arsurile in launtrul trupului. Acestea sunt princinuite de inghitirea de aburi fierbinti si de gaze. Aburii cuprind particule de apa fierbinte care, venind in contact cu pielea se incheaga si o ard; trasi in piept prin respirate, ard aparatul respirator si eventual in cazuri mai grave, plamanii.

Gazele ard prin flacara lor, cand se intampla vreo explozie si, desi arsurile lor nu sunt adanci, ele sunt mai primejdioase fiindca se intind pe o suprafata mai mare.

Arsurile in care au luat mai intai foc hainele sunt destul de primejdioase, caci pana sa te dezbraci de haine arde mai intai pielea, apoi tesuturile profonde pana ce ajunge la os.

Cand bem sau mancam ceva prea fierbinte, ne ardem gura si aparatul digestiv pana la stomac.

Metalele – adica aurul, argintul, arama, fierul – cand sunt incalzite ard mai tare ca orice, insa numai locul care a venit cu ele in atingere.

Iata cateva modalitate de prevenire si tratare a arsurilor. Daca pe cineva s-au aprins hainele, vom cauta mai intai sa inabusim flacarile cu o patura, cu o plapuma, sau cu orice avem la indemana. Dupa ce am potolit flacarile, taiem cu foarfeca hainele si le scoatem incetisor, ca sa nu tragem cu piele cu tot.

Daca corpul e ars in mai multe locuri, il putem baga pe bolnav intr-o baie calduta, pe care o racim apoi incetul cu incetul. Daca arsura e la o mana sau la un picior, le bagam in apa rece si o racim tot mereu, ca sa nu se incalzeasca. Dupa aceea punem pe partile arse carpe muiate in apa de var amestecata cu undelemn, apoi punem vata si le legam sa nu patrunda aerul. Operatiunea aceasta o facem de 2-3 ori pe zi.

De asemenea, apa de plumb e foarte buna pentru arsuri. Muiem carpe curate in apa de plumb si le punem pe locul ars; dar avem grija sa le schimbam mereu, ca sa nu se incalzeasca.

Daca pe locul ars s-au facut basici, le taiem usor cu o forfecuta bine sterilizata (o puteti trece de cateva ori peste o foarfeca); pielita insa n-o luam jos, ca sa nu pricinuim bolnavului dureri prea mari. Luam apoi pansament, il muiem in acid boric si il punem pe rana.

Pentru arsuri mari sunt tot felul de afilii, prafuri si spary-uri la farmacie. Dam bolnavului sa manance lucruri usoare: lapte, iaurt, ceai etc.

E bine insa, cand arsurile sunt mai grave, sa se cheme doctorul, iar in cazul acesta nu poate veni, bolnavul sa fie dus la spital.