Interferente.ro Descopera Diverse Despre personalitate si succes

Miercuri, 19 Februarie 2014 00:29

Despre personalitate si succes

Studierea raporturilor dintre personalitate si succes este una dintre problemele cele mai importante ale demersului de intelegere a devenirii si structurii personalitatii. Trecerea individului uman din ipostaza de persoana la cea de personalitate este un proces complex, dinamic si adesea contradictoriu in care sunt implicati factori de natura biologica, psihica, culturala si sociala. Intr-o prima faza, contributiile majore in studierea personalitatii au venit din partea psihologiei pentru ca mai tarziu si alte stiinte precum antropologia, sociologia, filosofia istoriei si a culturii, etc. sa adanceasca aceasta arie problematica deschizand noi perspective de abordare.

Daca in limbajul comun termenul de «personalitate» are semnificatia de individualitate puternica ce se impune prin autoritatea de lider sau prin creatie, psihologia considera personalitatea ca fiind esenta omului, ca obiect si subiect al procesului social-istoric, esenta ce exprima «calitatea de ansamblu a organizarii individului uman ca membru al societatii, ca element al unui complex sistem de relatii si interactiuni sociale». Etimologic, termenul provine de la latinescul «persoana», care inseamna masca si se refera, in mod expres, la mastile purtate de actori in teatrul antic. Oricare ar fi insa semnificatiile care i se acorda termenului de personalitate de catre diverse stiinte, transpare totusi o nota comuna, definitorie, si anume capacitatea individului uman de relationare intr-un mod deosebit, propriu, cu ceilalti indivizi, de stabilire de interactiuni. De aici, se pare ca stiinta in sarcina careia cade cunoasterea sistemului de interactiuni sociale fiind capabila sa ofere o intelegere cuprinzatoare a personalitatii (prin plasarea acesteia in cadrul colectivitatii) este sociologia, din perspectiva careia vor fi analizate raporturile dintre personalitate si succes.

In legatura cu tema in discutie si intr-o maniera determinista, nu insa si mecanicista, problema centrala care se pune este aceea a sensului determinarii: determina succesul aparitia, formarea si dezvoltarea personalitatii sau, dimpotriva, personalitatea are rolul determinat in producerea succesului? Pana la oferirea unui raspuns credem ca este necesar, in primul rand, sa facem cateva precizari asupra termenului de «succes». Asemeni termenului de personalitate, si celui de succes i se vor atribui, in general, trei sensuri:

1. reusita, rezultat favorabil al unei actiuni;

2. izbanda, victorie asupra unui adversar;

3. recompensa, recunoastere publica a unui merit.

Retinem dintre acestea pe ultimul, intrucat in el se regasesc intr-un fel sau altul si celelalte acceptiuni. In al doilea rand, o conditie a considerarii unei actiuni drept succes o constituie recunoasterea ei sociala ca succes. Ca atare, se poate vorbi de existenta unui public succesual, deci a unei parti dintr-o colectivitate interesata de anumite criterii proprii si capabila sa inteleaga respectiva activitate. O caracteristica esentiala a publicului succesual consta in faptul ca el este mai putin preocupat de persoanele si faptele care exprima valorile sociale ale momentului, astfel incat el prefera un merit mic dar cu consecinte imediate, unui merit foarte mare dar ale carui efecte pozitive vor aparea mai tarziu. In acest fel, capata noi valente si intelesul termenului de «actual», care nu trebuie confundat cu prezentul si reprezinta un vadit interes manifestat la un moment dat fata de ceva sau cineva.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: