Interferente.ro Turism Obiective turistice Destinatii sugestii si popasuri turistice in Romania

Luni, 21 Iulie 2014 06:10

Destinatii, sugestii si popasuri turistice in Romania

Destinatii sugestii si popasuri turistice in RomaniaIata cateva destinatii, sugestii si popasuri turistice de vizitat in Romania, respectiv in: Targoviste, Botosani, Gorj, Harghita, Buzau.

Targoviste

Ajungand la Targoviste – veche cetate de scaun a Tarii Romanesti, bogata de interes turisti, va sugeram sa faceti un popas si la Muzeul tiparului si al cartii romanesti vechi (din str. Justitiei nr. 3-5), unic in tara, deschis in casa Saftei Brancoveanu, fiinca domnului. Muzeul oglindeste, prin exponate reprezentative, dezvoltarea tiparului in Tara Romaneasca, inca de la 1508. dintre multele piese de valoare ale muzeului amintim Liturghierul lui Macarie  sec. XVI, Evangheliarul slavonesc al lui Coresi – sec. XVI, Indreptaea legii – sec. XVII. Alte doua puncte de atractie in Targoviste sunt: Casa memoriala Gh. Patrascu (str. Narciselor nr. 20), amenajata intr-o frumoasa cladire in stil popular si Muzeul scriitorilor targovisteni (str. Justitiei nr. 3-5), ampla fresca a istoriei literare romanesti vechi, bogat reprezentata de mintile luminate si condeiele inaripate ale unor oameni ai literelor de pe aceste meleaguri. Despre Curtea Domneasca si Turnul Chindiei nu mai este, credem, nevoie sa scriem deoarece le cunoasteti deja si nu le veti ocoli.

Botosani

Iata cateva trasee turistice botosanene de mare interes pentru cei care viziteaza aceasta frumoasa zona a tarii – excursii scurte, cu durta de la doua ore la o jumatate de zi: Botosani – ipotesti – Dorohoi – George Enescu (Livezi) – Darabani – Radauti Prut – Miorcani – Ungureni – Botosani; Botosani – Saveni – Ripiceni – Trusesti; Botosani – Nicolae Balcescu – Flamanzi – Frumusica – Iasi – Stefanesti – Trusesti – Botosani. Traseele cuprind cateva muzee memoriale, popasuri in locuri pitoresti etc.

Gorj

Amintim cateva sugestii adresate celor in trecere prin judetul Gorj, bogat, dupa cum se stie, in monumente ale naturii: Cheile Oltetului, din masivul calcaros  Polovragi – Cernadie, la 2 km de satul Polovragi, in nord-estul judetului: Pestera polovragi; Cheile Galbenului si Pestera Muierilor, prima pestera electrificata din Romania; Cheile Sohodolului, din nodul Gorjului, unde nu demult pe un perete de stanca au fost descoperite vechi si interesante desene rupestre, etc.

Harghita

Intr-o alta parte a tarii, in Harghita, un popas placut se poate face la Gheorgheni unde, pe langa Muzeul orasenesc (cu sectii de istorie, etnografie, stiintele naturii si arta plastica) mai pot fi vizitate ruinele cetatii feudale din secolul al XVI-lea si Parcul dendrologic, cu peste 2500 de specii de plante si aproape 200 specii de arbori. In apropiere de Gheorgheni, in comuna Lazarea, un alt obiectiv de mare interes este Castelul construit in secolul al ZVI-lea si care a apartinut contelui Lazar, o constructie masiva de piatra, interesanta atat ca arhitectura cat si pentru importanta sa istorica. Aici au fost primit ca oaspeti, intre altii, domnitorul Moldovei, Petru Rares, voievodul Tarii Romanesti, Mihnea Voda si principele Transilvaniei Bethlen Gabor. Si tot in Lazarea mai poate fi vizitata Movila Tatarilor, un monument ridicat in amintirea rezistentei populatiei locale in fata invaziei tatare din 1658.

Buzau

In fine, dar nu in ultimul rand, un popas placut se poate face pe meleagurile buzoiene la baile Sarate Monteoru, la 20 km de Buzau. Climatul placut, izvoarele cu ape minerale sarate, namolul mineral de depunere din izvoarele sulfuroase, numeroasele obiective turistice din imprejurinmi, sunt suficiente argumente pentru a apaea garantia petrecerii catora ore placuta sau chiar zile, intr-un cadru agreabil.