Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Dezobstructia cailor aeriene superioare

Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 21:05

Dezobstructia cailor aeriene superioarePacient constient

Obstructia cailor aeriene inseamna blocarea cailor aeriene superioare cu un bol alimentar sau un corp strain. Victima se va sufoca. Obstructia poate fi incompleta sau completa. Daca victima este constienta va indica acest lucru prin prinderea gatului cu o mana sau cu doua maini.

          

In cazul obstructiei incomplete respiratia este zgomotoasa, pacientul este aplecat in fata si incurajat sa tuseasca.

Daca aceasta nu da rezultate va trebui sa incercati o alta manevra, numita manevra Heimlich; se aplica atunci cand obstructia devine completa. Apropiati-va de victima din spate, cuprindeti-l pe sub brate, indepartati picioarele, aseaza-ti o mana la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, cu cealalta mana prindeti mana inclestata si faceti miscari bruste inauntru si in sus.

 

Aceste miscari vor comprima diafragmul care la randul lui va comprima plamanii si presiunea creata in bronhii va arunca corpul strain in cavitatea bucala. Faceti aceste miscari pana eliberati caile aeriene.

 

 

Pacient inconstient

Daca victima devine inconstienta, intindeti-o pe pamant si aplicati aceeasi manevra, incalecand picioarele victimei. Reperati locul, asezand podul palmei la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid. Asezati cealalta mana peste aceasta (ca la masajul cardiac) si faceti compresiuni cu miscari bruste in adancime si in sus.

 

 

 

Repetati aceste miscari de 4-5 ori dupa care, intorcand capul victimei intr-o parte, verificati cavitatea bucala a acesteia pentru a indeparta bolul alimentar sau corpul strain. Daca acesta nu este vizibil, incercati din nou sa ventilati, observand daca intra sau nu aerul. In caz de insucces repetati manevra Heimlich pana cand caile aeriene vor fi libere.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: