Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Din lumea animalelor cel mai cea mai

Sâmbătă, 25 Mai 2013 17:36

Din lumea animalelor - cel mai … cea mai …

Cea mai mare concentratie de animale a fost un banc de kril (Euphosia superba), crustaceu Antarctic, care cantarea 10 milioane tone sau 1/7 din captura anuala de pesti si crustacee de pe glob.

Cel mai mare creier a fost descoperit in decembrie 1949, la un casalot mascul (Physezer catoddon) lung de 15 m. Creierul cantarea 9,200 kg, spre deosebire de cel al balenei albastre lunga de 27 m care cantarea doar 6 kg. Greutatea medie a creierului elefantului african este intre 4,200 – 5,400 kg.

Cel mai mare ochi il poseda calmarul (Architouthis sp.) din neamul cefalopodelor. El depaseste 38 cm diametru.

Cea mai rapida crestere este aceea a balenei albastre. Un embrion abia vizibil in greutate de cateva mmg, se dezvolta pentru a atinge greutatea de 26 tone timp de 26 luni si 3 saptamani, ceea ce corespunde la o crestere in greutate de 30 de milioane de ori.

Foca de Groelanda cantareste 5-6 kg la nastere, iar dupa 15 zile, ajunge la 45 kg.

Cea mai inceata crestere este a molustei Tindaria callistiformis din Atlanticul de Nord care ajunge la o lungime de 8 mm in … 100 de ani.

Cel mai mancacios animal este larva insectei Antheraea polyphemus din America de Nord care consuma in cursul primelor 48 de ore din viata ei, echivalentul a 86.000 ori greutatea ei corporala.

Cea mai mare diferenta de lungime intre sexe gasim la viermele maritin Bruella viridis, al carui mascul este de 100 de ori mai mic decat femela. El nu masoare decat 1 cm, iar femela 100 cm …

Cel mai mic mamifer terestru este chitcanul etrusc (Suncus etrusci) din ordinul insectivorelor. Greutatea corpului este cuprinsa intre 1-1,5 g, lungimea corpului 5-5,5 cm, coada 1,5-3 cm.

Cea mai lunga gestatie la mamifere o are elefantul Asiatic (Elephas maximus) cu o durata de 600-700 zile sau de 2,5 ori gestatia omului.

Cea mai scurta gestatie la mamifere o are oposumul (Didelphis marsupialis) – nu dureaza mai mult de 12-13 zile.

Cele mai scurte coarne la poarta antilopa regala din Africa. Ele nu depasesc 3,8 cm.

Cel mai mic mamifer din grupa mustelidelor este nevastuica pitica (Mustela rixosa) care traieste in regiunile polare. Talia ei nu-i mai mare de 2 cm si greutatea de 35-70 g.

Cele mai mari pene sunt cele ale cocosului cu coada lunga sau onagadori (varietate a cocosului nostru domestic), crescut in sud-estul Japoniei. O pana a acestei pasari atinge 10 m.

Cele mai multe pene le are lebada fluieratoare (Cygnus colombiensis), in total aproximativ 25.000 pene. Pasarea musca cu gatul rosu (Archilochus colubris) nu poseda decat aproximativ 900 de pene.

Cel mai mic peste marin este guvidul (Trimmatom nanus) locuitor al Arhipelagului Chagos din Oceanul Indian. Lungimea corpului atinge 2 mm. Este socotit totodata ca cel mai mic dintre toate vertebratele.

 


Newer news items:
Older news items: