Interferente.ro Sanatate Tratamente Din medicina traditionala morcovul

Vineri, 26 Octombrie 2012 23:37

Din medicina traditionala - morcovul

 

Morcovul este originar din bazinul mediteranean. A fost folosit ca planta medicinala, apoi ca aliment. In unele studii se recomanda sucul de morcov in profilaxia cancerului. Se recomanda ca morcovul sa nu se curete de coaja, ci doar sa se spele foarte bine.

 

Principalii constituenti:

Morcovii contin 80% apa, continutul de protide este de 1%, hidrati de carbon 6%. Contin 35 mg % sodiu, 235 mg % potasiu, 30 mg % calciu, 25 mg % fosfor, 0,7 mg % fier. Sunt si sursa de vitamina A, B1, B2, C si mici cantitati de vitamina K, de magneziu, sulf, cupru, brom.

Valoarea energetica este de 30 kcal din care cantitatea resorbita este de 93%.

 

Se recomanda in:

-         afectiunile aparatului digestiv, regleaza tranzitul intestinal, fiind folosit atat in diaree cat si in constipatie;

-         gastrite hiper acide, ulcere gastroduodenale, chiar cu hemoragii;

-         combaterea teniei;

-         litiaza urica, reumatism, guta, artritism;

-         avitaminoze;

-         are ca efect accelerarea cresterii la copii, marirea rezistentei la infectii, pastrarea rezistentei epitaliilor;

-         marirea acuitatii vizuale;

-         mareste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza;

-         bronsite cronice si astm;

-         diabet (are un efect asemanantor insulinei);

-         dermatoze, gerontologie, cosmetica.

 

Mod de intrebuintare:

-         consumat ca atare;

-         suc obtinut la mixer, cate 100 g dimineata ca diuretic, depurativ, antianemic, in cataruri gastrointestinale;

-         supa din 500 g morcovi rasi sau taiati marunt, fierti ½ ora, preferabil ¼ ora sub presiune, se paseaza si se completeaza pana la 1 litru cu apa fierbinte. Se da cu biberonul nou-nascutilor pentru diaree;

-         cataplasme cu morcov ras;

-         masca cosmetica cu morcov ras simplu sau cu adaus de smantana.