Interferente.ro Lifestyle Retete Dulceata de prune cu nuci reteta

Luni, 26 August 2013 03:48

Dulceata de prune cu nuci reteta

 

Iata reteta pentru dulceata de prune cu nuci. Pentru aceasta delicatesa culinara sunt necesare prune brumarii, mai maricele. Se aleg prune frumoase si tari.

 

Se rup coditele, se spala si se curata de pielite. Pentru a indeparta mai usor pielitele, se pun prunele intr-un tifon si apoi intr-un vas cu aa clocotita, unde se tin pana cand apa incepe sa clocoteasca. Se scot se se aseaza intr-un vas cu apa rece. Prin aceasta trecere brusca de la cald la rece, pielitele se incretesc si se scot usor de pe fructe. Se introduc apoi prunele in apa de var unde se tin 2-3 ore. Pentru intarirea prunelor se poate folosi si bicarbonatul, care inlocuieste, cu aceleasi rezultate, apa de var. se dizolva 1 lingurita de bicarbonat in 1 ½ l apa si se introduc prunele curatate de pielita lasandu-le numai 5-10 minute.

 

Se clatesc apoi in apa rece, se scot samburii cu ajutorul unui betisor, apoi se zvanta pe un servet. Imediat ce se scot samburii, acestia se inlocuiesc cu un miez de nuca decojit. Pentru acesta, se pune miezul de nuca in apa clocotita, unde se lasa sa dea 2-3 clocote, dupa care se scoate si se cojeste de pielita. Cand siropul facut din 3 pahare de apa si 1 kg de zahar este bine legat, se adauga prunele si vanilia si se fierbe la foc iute. Dupa cateva clocote, se retrage vasul de pe foc si se lasa sa stea 5-10 minute, dupa care se aseaza din nou la foc iute, sa fiarba bine, adunand spuma cand se formeaza si agitandd vasul din cand in cand, ca sa nu se prinda prunele de vas.

 

Cand dulceata este aproape gata, se adauga zeama de lamaie si dupa cateva clocote se incearca siropul. Daca picura sub forma de bob pe farfurioara, se da cratita de pe foc, dulceata fiind gata.

 

Pofta buna!

 


Newer news items:
Older news items: