Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Durerile de picioare I

Marţi, 20 Noiembrie 2012 14:30

Durerile de picioare I

Durerile de picioare, resimtite la fiecare pas, pot fi sau pot deveni foarte suparatoare, restrangand aria de deplasare sau jenand exercitarea unei profesii.

La om, piciorul este organ de suport si de mers, avand o constitutie anatomica proprie acestor functiuni. In parte, se poate considera ca un arc compus dintr-un cadru osos, mentinut prin tonusul fiziologic al muschilor si ligamentelor. De fapt, la picior se descriu doua arcuri sau bolti: longitudinal intern (bolta interna) si anterior (transversal) sub baza degetelor, aceasta din urma fiind tranzitoriu (dispare in cursul sprijinului pe ambele picioare si reapare dupa descarcarea de greutatea corporala).

In timpul ortostatismului (sederii in picioare) nu toata planta (talpa piciorului) are sprijin direct pe sol, ci numai o parte a acesteia, existand trei puncte de sprijin maximal. Modul in care piciorul se sprijina pe sol se poate studia prin luarea amprentei plantare (talpa piciorului unsa cu vaselina este sprijinita pe o hartie neagra pudrata cu talc) si prin examinare podoscopica sau examene complexe, care informeaza mai exact asupra presiunilor exercitate pe fiecare zona de sprijin (baropodografie).

Situatiile in care apar dureri la picioare sunt numeroase. In primul rand, in cursul bolilor reumatismale: poliartrita reumatoida, anumite forme de spondilartrita anchilozanta, sindrom Reiter, reumatism poststreptococic, guta, artropatia tabetica etc. In afara acestor boli, exista o serie de alte conditii generatoare ale durerilor de picioare: stari posttraumatice si postimobilizare, tulburari circulatorii arteriale sau venoase, deformatii congenitale si, mai ales, tulburarile statice care presupun slabiciune musculara, relaxare ligamentara si deformarea piciorului.

Tulburarile statice ocupa un loc atat de important printre cauzele de suferinta ale picioarelor incat unii cercetatori, preocupati de aceasta problema, le estimeaza la aproximativ 90%. In aparitia acestor tulburari, in afara constitutiei propriu-zise a piciorului, intervin o serie de factori favorizanti sau agravanti.

Printre acestia mentionam: obezitatea, incaltamintea necorespunzatoare (prea scurta si/sau prea stramta, tocuri prea inalte), profesiuni care presupun mers si ortostatism prelungite (postasi, ospatari, stomatologi, frizeri etc.), varicele membrelor inferioare, tulburari statice in celelalte articulatii ale membrului inferior (genunchi in “X” sau in “paranteza”, luxatii sau subluxatii ale soldului etc.).

Incaltamintea, fie ea prea scurta, prea stramta, prea rigida, constituie, cu siguranta, unul din factorii care predispun la suferinta atata vreme cat piciorul, care are o alcatuire anatomica si functionala atat de complexa, este constrans sa fie sechestrat in astfel de structuri, care nu corespund de fapt formei piciorului. O incaltaminte imperfecta, necorespunzatoare din punct de vedere al comoditatii piciorului atat in repaus, cat si in timpul mersului, creeaza, fara indoiala, o intreaga patologie dureroasa si infirmizanta. Pe langa modificari ale piciorului normal, atrofii musculare si insuficiente ligamentare, dureri ale coapselor si ale spatelui, considerate uneori de natura reumatica, au drept cauza tot o incaltaminte necorespunzatoare.

Dar cunoasterea din timp a tulburarilor statice permite luarea unor masuri menite sa duca nu numai la ameliorarea acestora, dar si la evitarea factorilor predispozanti.

Dr. Marieta Stoicescu

Durerile de picioare II

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: