Sâmbătă, 09 August 2014 01:01

Efectul lifting

Efectul liftingGasirea unor formule de creme adecvate, care sa ajute la intinderea si netezirea pielii, constituie noua tendinta in cosmetologie. Ideale pentru amanarea liftingului chirurgical sau in ideea de a-i prelungi efectul, aceste formule nu au doar un remarcabil efect de netezire imediat. Ele restructureaza, de asemenea, si in profunzime.

Mod de actiune

Previn degradarea fibrelor de sustinere, combat lipsa de vitalitate si pierderea elasticitatii cutanate. Efectul final: remodelarea tesaturilor fetei, estomparea ridurilor si o infatisare ce-si redobandeste stralucirea.

Formulele, foarte concentrate, bogate in principii active naturale, dezinfiltreaza zonele “infundate” (ridate, gatuite) ale obrajilor, regiunile flasce (barbia dubla), intarind pielea, ajustand trasaturile.

Histopatologia

Tegumentul fetei este mult expus procesului de imbatranire. O buna elasticitate a pielii este asigurata de starea joctiunii dermoepidermice. Aceasta poate fi comparata cu o banda adeziva (cu efect de solidarizare), care, o data cu varsta, isi joaca din ce in ce mai putin bine rolul. Ca urmare, pielea isi pierde supletea, favorizand aparitia ridurilor.

Memoria pielii

Daca pentru Shakespeare “Memoria este santinela spiritului”, pentru marile laboratoare de cosmetologie, aceasta este “santinela pielii”.

Noile programe de ingrijire a pielii au la baza reimprospatarea memoriei celulelor. O taietura, o zgarietura, o mica inflamatie la nivelul fetei se vor cicatriza destul de repede, aceasta pentru ca pielea are facultatea fabuloasa de a se “repara”. Acest fapt poate constitui o proba, confirmata de studii biologice foarte extinse, care demonstreaza ca pielea noastra are … memorie! La cea mai mica anomalie survenita, celulele primesc ordine pentru reconstituirea perfecta a integritatii cutanate. Fenomenul este posibil gratie citokinelor. Acestea actioneaza ca mediatori in cadrul procesului de comunicare intercelulara, dar totodata si ca modulatori ai raspunsurilor tegumentului fata de orice agresiune exterioara. Tot cilokinele sunt raspunzatoare de diferentierea si cresterea celulara.

Insasi varsta, agresiunile de toate tipurile incetinesc si chiar nimicesc uneori productia de citokine. Pielea isi pierde productia de citokine. Pielea isi pierde fermitatea, supletea, stralucirea, memoria. Ridurile, din ce in ce mai profunde, se instaleaza. Ori, pentru a redobandi “factorii tineretii”, trebuie stimulata memoria pielii.

Biochimia efectelor rapide si durabile

Marile laboratoare cosmetice au pus la punct complexe biologice ce au efecte comparabile cu cele ale citokinelor, cu rol tonifiant, regenerativ si superhidratant. Principiile active sunt vehiculate de catre molecule de talie infima (de ordinul micronilor), ceea ce le permite sa ajunga la radacina ridurilor.

Un avantaj al serumurilor destinate reconditionarii tenurilor: efectul “surpriza”. Acesta poate consta si in faptul ca, simpla aplicare a unui nou produs este benefica pentru piele. Constatarea nu explica insa totul. Motivatia alegerii lor rezida in actiunea rapida si de profunzime a acestor produse, precum si in modul lor de transport in interiorul pielii. Spre exemplu, anumite principii active raman cantonate la suprafata epidermei, stopand evaporarea apei (exercitand astfel o puternica actiune hidratanta), in timp ce altele penetreaza pielea mult mai in profunzime, atingand “tinta” cu ajutorul micilor vehicule chimice reprezentate de lipozomi. In acest sens, textura apoasa a serumurilor contribuie la o penetrare rapida.

Un cocteil ultradozat a putut fi obtinut gratie unui nou principiu-formula, sub forma de microemulsie, ce permite asocierea de principii active aparent incompatibile, pentru a influenta, intr-un interval doar de 20 de zile, lipsa de vitlaitate si fermitate a pielii, perderea elasticitatii si stralucirii, deshidratarea. Ingrijirea conferita de catre acest tip de formule este reunita sub forma unei creme fluide de zi si a unui serum-gel de noapte, ale caror efecte se completeaza reciproc.

Bogatie de substante si concentratie

Intr-un volum mic, serumul destinat frumusetii ofera tot ceea ce natura si cosmetologia poseda mai bun, mai actv, mai concentrat, pe scurt: tot ce e mai pretios pentru piele. Vitelina (extract din icrele de somon), acizii grasi esentiali proveniti din uleiuri vegetale, laptisorul de matca, acizii de fructe, uleiurile esentiale, extractele de alge, radacinile vegetale, ciupercile etc. se numara printre substantele naturale implicate in mod foarte frecvent in compozitia acestor seruri. Dozate in concentratii dintre cele mai active si adesea asociate, atunci cand efectele lor (hidratante, reparatorii, calmante) sunt crescute, ele se imbogatesc cu vitamine si cu molecule de sinteza obtinute in laborator. Acestea din urma copii ale constituentilor tesutului conjunctiv al pielii (elastina, colagen, ADN) actioneaza la nivelul regiunii profunde a epidermei, acolo unde se afla vasele sangvine si unde se reproduc celulele stratului cornos. Rolul lor rezida, de exemplu, in stimularea productiei de noi celule, dar in mare masura in productia de elastina si de colagen ce constituie structurile de rexistenta ale pielii.

In compozitia complexelor dezinfiltrante, capabile sa influenteze dinamica circulatorie, combatand totodata radicalii liberi, se afla si substante precum cafeina, siliciul, aspartatul de magneziu, alga bruna, cocktail-urile de plante si de fructe (mure, struguri, etc.), acidul hialuronic, bitamina E, H (biotina) si provitamina B5, extractele de ginseng (radacina vietii) si de ceai verde.

Seruri si “adrese”

Incepand cu varsta de 35-40 de ani, celulele epidermei se reinnoiesc mult mai lent. Pielea are o tendinta din ce in ce mai mare sa se deshidrateze. O cura de serum la fiecare 3-4 luni permite conservarea unui aspect sanatos, compact, in ansamblu contribuind la atenuarea si prevenirea instalarii ridurilor, ajutand la compensarea, intr-un mod eficace a tuturor efectelor agresiunilor cutanate (frig, vant, soare, poluare, stres, alimentatie necorespunzatoare).

Pentru revitalizare: serumuri cu oligoelemente sau pe baza de laptisor de matca.

Impotriva ridurilor: pe baza de ADN; pe baza de uleiuri esentiale, ce au efect de “superlifting”; pe baza de acizi de fructe.

Pentru cicatrizare: pe baza de extracte fungice sau cu extracte din icre de somon.

Pentru intarire: cu elastina.

Pentru tonifiere: pe baza de ginseng.

Dr. Ioana Camelia Petrovici