Interferente.ro Lifestyle Casa ta Etansarea ferestrelor si usilor

Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 19:01

Etansarea ferestrelor si usilor

Dupa cum este cunoscut, intre ramele si pervazurile ferestrelor si usilor exista, uneori, spatii destul de mari, astfel incat, cand bate vantul si pe vreme de iarna, prin aceste interstitii patrunde aerul rece. Pentru a preveni patrunderea curentilor de aer se obisnuieste sa se etanseze ferestrele si usile prin diferite procedee. Astfel, de exemplu, de la magazinele de menaj se pot procura snururi impletite de fibre textile, denumite burleti, care se taie cu un cutit sau cu o lama de ras la dimensiunile necesare, apoi se fixeaza prin cuisoare la pervazul de lemn, alegand pozitia astfel incat, prin inchiderea ferestrei, aceasta sa preseze putin pe burlet. De asemenea, se pot procura fasii de burete subtire care se taie cu foarfeca si se fixeaza pe rama ferestrei sau pe pervaz, prin lipire.

In lipsa de astfel de materiale de etansare, se pot folosi diferite deseuri textile (bucati de stofa, de monton, de paturi rupte etc.) care se taie cu foarfeca in fasii. Se cos cate 3-4 fasii impreuna si se fixeaza pe pervazul ferestrei, cu cuisoare. Se pot folosi de asemenea covoare de baie vechi, din buret, care se taie in fasii si se lipsesc cu pasta de lipit.

Intre ferestrele duble si in fata usilor se pot aseza, totodata, rulouri de panza umplute cu paie, vata, deseuri textile etc. In acest scop se taie o fasie de panza de circa 20 cm latime, se pliaza de-a lungul, materialul fiind intors pe dos se da la masina sau se coase pe margine si la unul din capete, apoi se intorce pe fata, se umple cu materialul disponibil de umplutura si se coase la celalalt capat.

Etansarea usilor se poate face atat prin fixarea pe tocul usii a unei fasii de buret, cat si prin montarea unui furtun de cauciuc ori a unei lamele elastice.

Pentru montarea furtunului de cauciuc, se scobeste in tocul usii, cu dalta si ciocanul, un canal semicircular, cu diametrul egal cu al furtunului de cauciuc. Se taie o bucata de furtun de lungime egala cu inaltimea usii, apoi se unge cu pasta de lipit si se fixeaza in canalul semicircular. Pentru etansarea cu ajutorul unei lamele elastice, se taie o bucata de pasla, cauciuc, burete, stofa etc., de circa 5 cm latime si de lungime egala cu inaltimea usii, apoi aceasta se fixeaza cu cuisoare pe tocul usii.

 


Newer news items:
Older news items: