Interferente.ro Parinti si copii Educatie Etimologia pentru cuvantul familie

Joi, 05 Iunie 2014 12:12

Etimologia pentru cuvantul familie

Etimologia pentru cuvantul familieVechimea acestui cuvant in limba romana e de circa doua sute de ani. El a intrat in romana din limba latina, pe calea culturii moderne. In latina are aceeasi forma si acelasi inteles ca si in romana: familie. Se observa ca nu s-a modificat decat desinenta – a, care a devenit – e, din cauza lui i precedent.

Familie a putut intra si din franceza (famille) sau din italiana (famiglie), limbi neolatine care au influentat mult romana culta. In cazul acesta, spunem ca romanescul familie este un neologism de origine latino-romanica. Inca de la inceputul secolului al XIX-lea el apare si cu varianta famelie, cu o usoara modificare fonetica determinata probabil de influenta lui fameie. Aceasta varianta circula si in limba vorbita de la sfarsitul secolului. Pristanda, cunoscutul personaj din “O scrisoare pierduta”, de I. L. Caragiale, zice “familie mare, coane Fanica”.

Latinescul familia a fost insa si mostenit in limba noastra. De asta data, el a suferit schimbari mari, si de forma, si de inteles. In primele noastre scrieri, apare forma fămeaie, rezultat normal al dezvoltarii cuvantului latin. Sa urmarim pe rand schimbarile fonetice de la familia la fămeaie: a devenit ă pentru ca era neaccentual, l urmat de i s-a muiat si a disparut, i accentuat a devenit de timpuriu e fiindca era scurt, apoi s-a diftongat din cauza lui e urmator. De la fameaie la femeie s-a ajuns prin revenirea diftongului ea- la e asimilandu-se cu e urmator.

Cat priveste intelesul, trebuie sa spunem ca in limba textelor din secoclul al XIX-lea femeie denumea sotia si copiii sau numai copiii, dupa cum rezulta din aceste propozitii: “Sa mearga omul cu toata fameaia lui”, sa vii “cu muierea ta si cu toata fămeaia”

Sensul de “familie” pare sa-l fi preluat foarte devreme cuvantul casa, care il pastreaza si astazi in limba populara.

Asadar, femeie si familie sunt la origine acelasi cuvant: latinescul familia. In primul caz, el a fost mostenit, in al doilea, imprumutat pe cale culta in epoca moderna.


Newer news items:
Older news items: