Interferente.ro Sanatate Vitamine - minerale Excesul si carenta de vitamine in organism

Luni, 15 Aprilie 2013 23:24

Excesul si carenta de vitamine in organism

 

Vitaminele sunt absolut necesare pentru crestere si dezvoltare, insa trebuie pastrat un echilibru in alimentatie si stilul de viata sanatos. Organismul are nevoie zilnic de anumite cantitati de vitamine si minerale, iar alimentele sunt cea mai buna sursa in acest sens. Administrarea de suplimente alimentare cu continut de vitamine si minerale se poate face dupa un consult medical. Depasirea dozei zilnice recomandate de astfel de substante poate fi nefasta pentru organism.

 

Excesul de vitamine in alimentatie poate duce la hipervitaminoze. Ca si in cazul carentelor, apar dezechilibre in desfasurarea proceselor metabolice.

Prin aport vitaminic corect in alimentatie, starea carentiala se elimina.

 

Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la moarte. De cele mai multe ori insa apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice in acest caz sunt mai putin grave.

 

Avitaminoza, hipovitaminoza si hipervitaminoza

Carentele vitaminice – AVITAMINOZA sau HIPOVITAMINOZA pot fi induse de: aport vitaminic alimentar absent sau insuficient, asociat sau nu cu sinteza insuficienta sau absenta a unor vitamine sintetizate in organism; resorbtie deficitara in intestine (in caz de diaree cronica sau alte boli ale intestinului, in boli hepatobiliare, etc.); cresterea nevoilor in unele boli sau in covalescenta lor.

HIPERVITAMINOZA, indusa de un aport vitaminic mare sau foarte mare, este exceptionala, chiar imposibila pentru unele vitamine. Este produsa de un consum mare de vitamine prin produse medicamentoase.

 

Concluzii

Hipovitaminozele si avitaminozele reprezinta afectiuni determinate de lipsa sau aportul insuficient al uneia sau mai multor vitamine.

Hipervitaminozele reprezinta ansamblul fenomenelor toxice (intoxicatiile), datorate prezentei in exces a unei vitamine in organism.

Diagnosticul de avitaminoza si hipervitaminoza se formeaza pe baza istoricului imbolnavirii si a simptomelor prezentate de bolnav si se precizeaza prin test clinic: disparitia si reaparitia simptomelor la suprimarea sau administrarea vitaminei banuite sau prin teste de laborator specifice.

 

Sa vedem ce atrage dupa sine excesul si carenta de vitamine:


Newer news items:
Older news items: