Interferente.ro Cultura Religie Explicarea fericirilor

Marţi, 03 Noiembrie 2015 00:11

Explicarea fericirilor

Explicarea fericirilorDupa cum se stie, in predica de pe munte, Mantuitorul nostru Iisus Hristos a fagaduit ca faptele si gandurile noastre bune nu vor ramane nerasplatite de Dumnezeu. Sa avem incredere si nadejde in dragostea Tatalui ceresc. Iata explicarea fericirilor – 9 la numar.

In acest articol dorim sa explicam ultimele fericiri, in timp ce pentru primele patru fericiri explicatia o gasiti aici.

5. Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui. Milostivi sunt oamenii aceia, care ajuta dupa puterile lor pe cei ce sunt in nevoie, care mangaie pe cei ce sufera pe cei ce sunt intristati. Tot milostivi mai sunt si aceia, care iarta pe cei care le gresesc cu ceva, care indreapta pe cei rataciti de la credinta cea dreapta si sfatuiesc cu blandete pe cei care apuca pe cai gresite.

Acestora le fagaduieste Mantuitorul, ca vor avea parte si ei de multa si mare mila inaintea lui Dumnezeu. Sa nu uitam insa ca milostenia noastra numai atunci are pret inaintea Tatalui ceresc, cand e facuta din inima curata si intr-ascuns, asa ca sa nu stie stanga noastra, ce face dreapta noastra.

6. Fericiti sunt cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu. Prin oameni curati cu inima, Domnul Iisus Hristos intelege pe aceia care au in sufletul lor numai gandiri si pofte iertate si se feresc cu mare grija, de tot ce i-ar putea departa de la iubirea lui Dumnezeu.

Toate faptele lor, ei le savarsesc numai cu gandul de a implini voile lui Dumnezeu si nimic nu fac numai de ochii oamenilor, ca sa capete laude dela acestia. Unor astfel de oameni le fagaduieste Domnul Iisus Hristos, ca vor vedea pe Dumnezeu, adica vor intra in imparatia cerurilor.

7. Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Facatori de pace sunt oamenii aceia, care se straduiesc sa inlature neintelegerile dintre oameni si se roaga lui Dumnezeu sa departeze de la dansii gandurile rele. Ei cauta sa se asemene bunului Mantuitor, care, cat a stat pe pamant, a sfatuit necontenit pe oameni, sa se iubeasca unul pe altul si sa alunge de la dansii gandurile pizmase. Oamenii acestia, cat vor fi pe lurne, se vor bucura de nume bun, iar dupa moarte vor intra in imparatia lui Dumnezeu, ca niste fii buni ce au fost ai Tatalui ceresc.

8. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor. Prigoniti pentru dreptate se cheama oamenii aceia, care, din pricina ca tin cu tarie la dreptate si ca drepturile nimanui sa nu fie incalcate de altii, sufar de la semenii lor tot felul de rautati si de batjocuri. Unora ca acestora le fagaduieste Domnul Iisus Hristos, ca vor intra in imparatia cerurilor, unde vor avea parte de toate bucuriile ce sunt gatite celor buni.

9. Fericiti veti fi voi cand va vor ocori pe voi si va vor goni si va vor zice tot cuvantul rau impotria voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri. Ca asa au gonit pe proorocii cei mai dinainte de voi. Prin aceste cuvinte, Mantuitorul fericeste pe toti crestinii aceia, cari, intocmai ca sfintii Apostoli si ca mucenicii sau martirii, sunt prigoniti pentru dreapta lor credinta, sunt huliti si batjocoriti, dar cu toate acestea ei tin cu tarie la dansa.

Bucurati-va si va veseliti, ca plata noastra multa este in ceruri. (Matei IX)