Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Expunerea la soare si efecte la radiatiile solare

Miercuri, 12 August 2015 02:29

Expunerea la soare si efecte la radiatiile solare

expunerea la soare si efecte la radiatiile solareExpunerea prelungita la soare si, implicit, la radiatiile solare este unul din factorii de risc pentru producerea cancerelor cutanate. Nu dorim sa va speriem, insa atentia marita la tot ce semnifica expunerea la soare si expunerea la solar. Majoritatea specialistilor atrag atentia asupra faptului ca episoadele de arsuri solare, cu aparitia de bube, mai ales in copilarie, cresc riscul de a dezvolta melanom. Riscurile cresc mai ales in perioada de vara, de aceea mare atentie sa acordati ingrijirii corecte a pielii, pentru a preveni efectele negative si imbatranirea prematura a pielii.

Melanomul reprezinta cea mai grava forma de cancer de piele, luand nastere din meanocite, celule ale pielii care produc pigmentul brun numit melanina. Conform unor date statistice, se pare ca riscul de melanom creste an de an, iar principala cauze e expunerea necontrolata la soare. De asemenea, se poate constata un risc crescut de meanom direct proportional cu numarul de alunite (numite si nevi melanocitari) si cu arsurile solare din copilarie.

E important de stiut fapul ca evitarea arsurilor solare si utilizarea cremelor cu protectie solara reduc, dar nu elimina riscul de cancer de piele, din pacate. Totusi, puteti fi precauti, fiind necesara protectia pielii de razele puternice ale soarelui, mai ales pe timp de vara. Indiferent de caz, daca doriti sa iesiti pe caldura, afara din casa, trebuie sa va protejati pe cat posibil. Indicat ar fi sa folositi haine din material cu tesatura deasa, de culoare deschisa. De asemenea, va recomandam sa folositi ochelari de soare cu au lentile care permit blocarea radiatiilor UVB si UVA. Atunci cand achizitionati o pereche de ochelari de soare fiti cu mare bagare de seama si tineti cont ca trebuie sa fie specificata protectia UV400.

Evitati deplasarile in miezul zilei, pe timpul zilelor caniculare, mai ales in intervalul orar 10-16, cand intensitatea solara este maxima. Folositi cu precautie cremele solare, de fotoprotectie, inainte de a va imbraca, deoarece hainele nu va pot proteja 100% impotriva arsurilor solare. Aplicati aceste creme cu circa jumatate de ora inainte de expunerea la soare si, nu uitati, aplicatiile se reinoiesc dupa doua ore sau chiar mai devreme, in situatia in care transpirati abundent sau atunci cand iesiti din apa. Nu exitati nicio clipa sa acoperiti zonele expuse cu un strat consistent de crema, inclusiv dosul mainilor, pentru o protectie completa si eficienta. Dar, mare atentie de crema folositi! E nevoie de o crema care sa permita atat blocarea razelor de tip UVA, cat si a celor de tip UVB.

Folosind o crema hidratanta eficace, cu factor de protectie UVA si UVB cat mai mare, veti evita aparitia petelor maronii si a pistruilor care dau un aspect inestetic al tenului. Apicati produsu pe intreaga suprafata corporala – nas, urechi, umeri, spate.

Recomandam, cu precautie, expunerea treptata la soare. Evitati, pe cat posibil, expunerea foarte mare, chiar si atunci cand folositi de fotoprotectie. Mare atentie, dragi parinti, copiii sub 3 ani nu se expun de soare. Daca e necesar, protejati copiii cu articole vestimentare adecvate, chiar si atunci cand folositi creme de protectie solara.

Se stie ca UVA si UVB reprezinta factori de risc, precum:

· afectiuni cu fotosensibilitate la nivel dermatologic, care se agraveaza la expunerea solara si radiatiile ultraviolete: lupus eritematos, vitilago, acnee, rozacee, etc.;

· agravarea unor conditii patologice preexistente, precum: boli cardiovasculare, boli autoimune, psoriazis, poliartrita reumatoida, etc.

· arsurile solare ca urmare a expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete naturale sau artificiale;

· cancerul de piele, dar e caz rar, fiind produse mutatii la nivelul celulelor pielii;

· imbatranirea prematura a pielii ca urmare a expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete, ce duc la distrugerea fibrelor de coagen si a fibrelor elastice;

· insolatia ce duce la cefalee (dureri de cap), ameteli, greturi, varsaturi, scaderea poftei de mancare, stare de agitatie, fotofobie, etc.;

· tulburari de vedere pe termen scurt si mediu cu urmare a expunerii ochilor la radiatiile ultraviolete ce produc o inflamatie a corneei. Riscul de a dezvolta cataracta creste ca urmare a expunerii indelungate in lumina soarelui fara folosirea ochelarilor cu fitru UV.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: