Miercuri, 14 Noiembrie 2012 00:22 |
Factori de risc in producerea bolilor cardiovasculare IIUn alt factor de risc in producerea bolilor si afectiunilor cardiovasculare despre care publicul este din ce in ce mai informat in ultimul timp il constituie alimentatia nerationala. Caracterul “nerational” al alimentatiei, prin care ea devine factor de agresiune asupra organismului, in general, si a arterelor, in special, se refera la: abuzul caloric, adica consumarea unor cantitati de alimente peste necesarul fiziologic al organismului, ceea ce se insoteste, de regula, de un plus in greutatea corporala (uneori chiar la excesul ponderal); abuzul de grasimi animale (unt, smantana, untura); abuzul de zahar rafinat, de carne (in detrimentul altor alimente care contin proteine), de sare de bucatarie. Fara a intra in detalii in legatura cu aceasta problematica larg dezbatura in ultima vreme, trebuie subliniat ca orice abuz alimentar, adica depasirea unor limite fiziologice ale cantitatii si proportiei diverselor principii alimentare, actioneaza ca factori de agresiune asupra peretilor vasculari prin niste mecanisme foarte complexe, dar foarte fine si sensibile. “Greselile” sau “neglijentele” alimentare, intocmai ca si fumatul, prin faptul ca se repeta des, chiar zilnic si timp indelungat, fac ca actiunea agresiva, oricat de mica ar fi ea, sa se sumeze treptat, de la o zi la alta, ducand in cele din urma la leziuni arteriale. Tulburarile incep chiar de la varsta tanara sau chiar in copilarie si rezultatele se vad la varsta maturitatii sau la inceputul senescentei.De aceea, combaterea acestor factori de risc trebuie sa inceapa inca din copilarie si tinerete, ceea ce presupune educatie in acest sens, dar si o colaborare constienta a fiecaruia. Experienta realizata in diverse tari la anumite grupe de populatie, la care alimentatia a fost “rationalizata” a dovedit ca procentul bolilor cardiovasculare a scazut in ultimii ani in mod evident. Iata de ce nu este indiferent, nici pentru individ si nici pentru societate, felul in care populatia intelege necesitatea adoptarii unor masuri de alimentatie “rationala”. Cresterea nivelului de trai nu trebuie sa fie urmata de “abuz” in detrimentul propriei sanatati! Sub acest aspect, problema nu este numai pur personala, ci fiecare trebuie sa inteleaga ca apararea si pastrarea propriei sanatati este o indatorire si fata de familie, si fata de intreaga societate. Un alt factor de risc, legat de viata “moderna”, este sedentarismul sau, mai corect spus, lipsa de miscare fizica, de activitate musculara. Activitatea muschilor este cea care “arde” in organism principiile alimentare. Se creeaza aportul crescut de calorii prin alimentatie excesiva si consumarea lor insuficienta in organism, prin lipsa de miscare.Ceea ce nu “arde” se va depune, antrenand tulburari metabolice in organism, iar cu timpul, leziuni in peretii arteriali si tulburari cardio-respiratorii.Desigur ca mai exista si alti factori de risc in producerea leziunilor vasculare, dupa cum si mecanismele prin care se produc leziunile arteriale sunt variate. Am relevat in cele de mai sus numai factorii cei mai importanti si mai raspanditi, care trebuie sa fie cunoscuti de masa larga a populatiei. Numai astfel se poate intelege mai bine de ce se fac pe toate caile apeluri cu caracter educativ, in sensul apararii sanatatii, bunul cel mai de pret.Dr. Corneliu DudeaFactori de risc in producerea bolilor cardiovasculare I
Newer news items:
Older news items:
|
Adrian Păunescu - Manifest pentru sănătatea Pământului Aproape am ajuns să ne mândrimCă mai rapid în acest veac se moare,Că noi ne-mbolnăvim şi suferimDe boala bolilor fără scăpare. {youtube}7sgpFIcEXnw{/youtube}
Read more
Curatarea corecta a dintilor Igienizarea cavitatii bucale reprezinta un ansamblu de actiuni prin care se realizeaza o curatare eficienta a cavitatii bucale si este conditia de baza pentru mentinerea sanatatii si...
Read more
Sfaturi alimentare pentru masa de Paste Pastele o o sarbatoare cu mare incarcatura religioasa, prilej cu care familia se reuneste. E bine sa pastram traditiile pe care le stim inca de...
Read more
Grupe de alimente si piramida alimentatiei sanatoase Proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si mineralele nu se gasesc ca atare in natura, ci sunt incluse, in cantitati variabile, in compozitia diverselor alimente. Nu...
Read moreCAPITOLUL VII Institutii si servicii cu atributii in protectia copilului SECŢIUNEA 1 Institutii la nivel central Art. 100. - Monitorizarea respectarii principiilor si drepturilor stabilite de prezenta lege si de...
Read more
Bucuresti Bucuresti este capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai mare oras, centru industrial si comercial al tarii. Prima sa mentiune apare in 1459 si devine capitala in 1862. De...
Read more
Sfantul Ilie, Ilie Palie si Foca intre mit si realitate In perioada 20-22 iulie, toata lumea e in sarbatoare. Oamenii zic ca sarbatoresc, pe rand, pe Sfantul Ilie, Ilie Palie si...
Read more
Obiceiuri si superstitii de Anul Nou Pentru prognozarea vremii, conform asa-numitului calendar din foi de ceapa, o ceapa era taiata in 12 parti egale, corespunzatoare fiecarei luni a anului, iar in...
Read more
Crema de vanilie cu frisca si gelatina Iata o reteta delicioasa si aromata pentru crema de vanilie cu frisca si gelatina. Crema de vanilie cu gelatina poate fi preparata si in...
Read more
Horoscop Gemeni noiembrie 2017 Afla horoscop Gemeni noiembrie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2017 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Horoscop Varsator iulie 2014 Afla horoscop Varsator iulie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna iulie 2014 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Felicitari animate vintage de Halloween O felicitare de Halloween vintage va va introduce intr-o atmosfera speciala, atemporala. Puteti astfel sa ii surprindeti pe cei dragi trimitand o astfel de felicitare virtuala...
Read more
Marin Sorescu - Trebuiau sa poarte un nume Eminescu n-a existat.A existat numai o ţară frumoasăLa o margine de mareUnde valurile fac noduri albe,Ca o barbă nepieptănată de craiŞi nişte ape...
Read more
Apicultura si importanta ei Omul, dandu-si seama de folosul pe care il aduc albinele, le-a domesticit, adapostindu-le in stupi, ingrijindu-le pentru a aduna mierea si ceara produse de ele....
Read moreDepresia transforma viata in gri Lumea devine literalmente gri atunci cand ne simtim deprimati, au descoperit oamenii de stiinta. Depresia are un efect asupra ochilor care face dificila detectarea contrastului alb-negru. Oameni...
Read more
Capul de bour - scenariu arhaic de intemeiere Nu vom putea face acum o analiza a cetatilor Moldovei pentru a vedea daca ele corespund in aspectul lor ideii de templu, insa...
Read more