Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Factori de risc in producerea bolilor cardiovasculare II

Miercuri, 14 Noiembrie 2012 00:22

Factori de risc in producerea bolilor cardiovasculare II

Un alt factor de risc in producerea bolilor si afectiunilor cardiovasculare despre care publicul este din ce in ce mai informat in ultimul timp il constituie alimentatia nerationala. Caracterul “nerational” al alimentatiei, prin care ea devine factor de agresiune asupra organismului, in general, si a arterelor, in special, se refera la: abuzul caloric, adica consumarea unor cantitati de alimente peste necesarul fiziologic al organismului, ceea ce se insoteste, de regula, de un plus in greutatea corporala (uneori chiar la excesul ponderal); abuzul de grasimi animale (unt, smantana, untura); abuzul de zahar rafinat, de carne (in detrimentul altor alimente care contin proteine), de sare de bucatarie. Fara a intra in detalii in legatura cu aceasta problematica larg dezbatura in ultima vreme, trebuie subliniat ca orice abuz alimentar, adica depasirea unor limite fiziologice ale cantitatii si proportiei diverselor principii alimentare, actioneaza ca factori de agresiune asupra peretilor vasculari prin niste mecanisme foarte complexe, dar foarte fine si sensibile. “Greselile” sau “neglijentele” alimentare, intocmai ca si fumatul, prin faptul ca se repeta des, chiar zilnic si timp indelungat, fac ca actiunea agresiva, oricat de mica ar fi ea, sa se sumeze treptat, de la o zi la alta, ducand in cele din urma la leziuni arteriale. Tulburarile incep chiar de la varsta tanara sau chiar in copilarie si rezultatele se vad la varsta maturitatii sau la inceputul senescentei.

De aceea, combaterea acestor factori de risc trebuie sa inceapa inca din copilarie si tinerete, ceea ce presupune educatie in acest sens, dar si o colaborare constienta a fiecaruia. Experienta realizata in diverse tari la anumite grupe de populatie, la care alimentatia a fost “rationalizata” a dovedit ca procentul bolilor cardiovasculare a scazut in ultimii ani in mod evident. Iata de ce nu este indiferent, nici pentru individ si nici pentru societate, felul in care populatia intelege necesitatea adoptarii unor masuri de alimentatie “rationala”. Cresterea nivelului de trai nu trebuie sa fie urmata de “abuz” in detrimentul propriei sanatati! Sub acest aspect, problema nu este numai pur personala, ci fiecare trebuie sa inteleaga ca apararea si pastrarea propriei sanatati este o indatorire si fata de familie, si fata de intreaga societate.

Un alt factor de risc, legat de viata “moderna”, este sedentarismul sau, mai corect spus, lipsa de miscare fizica, de activitate musculara. Activitatea muschilor este cea care “arde” in organism principiile alimentare. Se creeaza aportul crescut de calorii prin alimentatie excesiva si consumarea lor insuficienta in organism, prin lipsa de miscare.

Ceea ce nu “arde” se va depune, antrenand tulburari metabolice in organism, iar cu timpul, leziuni in peretii arteriali si tulburari cardio-respiratorii.

Desigur ca mai exista si alti factori de risc in producerea leziunilor vasculare, dupa cum si mecanismele prin care se produc leziunile arteriale sunt variate. Am relevat in cele de mai sus numai factorii cei mai importanti si mai raspanditi, care trebuie sa fie cunoscuti de masa larga a populatiei. Numai astfel se poate intelege mai bine de ce se fac pe toate caile apeluri cu caracter educativ, in sensul apararii sanatatii, bunul cel mai de pret.

Dr. Corneliu Dudea

Factori de risc in producerea bolilor cardiovasculare I

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: