Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Farmacia casei si primul ajutor

Duminică, 09 Septembrie 2012 04:00

Farmacia casei si primul ajutor

 

Pentru a acorda primul ajutor, eficient, este necesar ca in mica farmacie a casei dumneavoastra sau in trusa medicala cu care plecati in excursie/concediu, sa aveti alcool, apa oxigenata, 1-2 fese, garou, carbune medical, sare amara, unguent de tetraciclina, otet aromatic sau eter, gliceria boraxata.

Din farmacia casei nu trebuie sa lipseasca insa si alte medicamente, precum paracetamol, aspirina, algocalmin, etc., pe care la termenul expirarii lor trebuie sa le inlocuiti. De asemenea, este bine sa aveti plante si flori de menta, musetel, tei, coada soricelului, etc. (plante medicinale)

 

Ce faceti pana la sosirea medicului?

De rapiditatea si priceperea cu care acordam primul ajutor unui accidentat, unui bolnav, depinde in mare masura salvarea acestuia. Pana la venirea medicului, pana la ajungerea la cel mai apropiat spital sau clinica medicala, oprirea unei hemoragii, imobilizarea unei fracturi, pansarea unei arsuri, etc. facute cu calm si indemanare sunt foarte utile.

 

Cum procedati in caz de fracturi?

In cazul unei fracturi, trebuie sa procedati in felul urmator: luati sau improvizati o atela, asezati-o sub fractura, astfel incat capetele atelei sa depaseasca ambele articulatii ale osului fracturat si imobilizati cu o fasa. Daca fractura s-a produs cu hemoragie, verificati ce fel de vas a fost lezat, artera sau vena. Sangele din artera este rosu aprins si este aruncat la distanta, in jeturi. Legati un garou deasupra plagii catre inima. Sangele din vena este rosu inchis, se prelinge. Legati garoul sub rana. Transportati accidentatul la cel mai apropiat spital.

 

Cum procedati in caz de plagi?

In cazul unei plagi, trebuie sa procedati in felul urmator: opriti hemoragia, pe acelasi sistem de legare a garoului. Indepartati corpii straini de pe rana. Cu o compresa sterila imbibata cu apa oxigenata sau rivanol spalati si dezinfectati zona din jur. Nu puneti pe plaga substante uleioase, nu faceti un pansament prea strans, evitati ca nodul fasei sa fie facut pe plaga.

 

Cum procedati in caz de hemoragii?

In cazul unei hemoragii, trebuie sa procedati in felul urmator: daca hemoragia este mica sau medie, opriti-o cu un pansament compresiv. Cat mai aproape de rana apasati pe artera sau vena prin care curge sange si, dupa aceleasi indicatii de la fracturi, legati garoul. Atentie insa, daca pana la sosirea la spital trece mai mult timp, dezlegati garoul dupa o ora, altfel zona este in pericol de cangrena. Dupa cateva minute, legati din nou garoul. In epistaxis (hemoragie nazala), nu asezati bolnavul in pozitie orizontala si nici langa o sursa de caldura. Puneti-i in nara sangeranda un tampon imbibat cu vitamina K. Tineti comprimata zona hemoragica.

 

Cum procedati in caz de arsuri?

In cazul unei arsuri, trebuie sa procedati in felul urmator: badijonati zona inrosita cu alcool in arsurile de gradul I. In arsurile de gradul II, aplicati un unguent cu tetraciclina. In arsurile de gradul III, stingeti hainele care ard, apoi acoperiti ranile cu tifon curat. Nu dezbracati accidentatul. In arsurile de gradul II si III dati-i calmante, ingrijirea se face numai de catre personalul sanitar.

 

Cum procedati in caz de lesin?

In cazul unui lesin, trebuie sa procedati in felul urmator: asezati bolnavul in aer liber, culcat pe spate, cu capul mai jos decat corpul si picioarele ridicate. Deschideti-i camasa, cravata, cureaua, sutienul, portjartierul. Tamponati-l cu apa rece pe fata si pe piept. Puneti-i la nas sa inspire putina vata imbibata cu otet. Dupa ce isi revine, dati-i sa bea un ceai cald sau cafea.

 

Intoxicatii cu insecto-fungicide – tip parathion

In cazul unei intoxicatii cu insecto-fungicide, tip parathion, trebuie sa procedati in felul urmator: acoateti accidentatul din camera respectiva. Spalati-l cu apa (prin turnare) pe corp si, in special, in zona ochilor. Faceti-i respiratie artificiala si cardiaca. Dizolvati 8-10 pastile de carbune mineral sau un purgativ (sare amara) in apa calduta si dati-i sa bea. Daca accidentatul nu mai este constient nu-i dati sa bea nimic, nu-i provocati voma.

 

Fractura coloanei vertebrale

In accidentele de circulatie, cei care dau primul ajutor, de regula “se reped” sa scoata victimele din masina. Dar, acestea fac, in general, fracturi de coloana. Luati de nestiutori de regula intr-o patura, acestia complica fractura pana la cauzare de moarte. Asezat pe un corp tare (tava, usa, scandura), accidentatul trebuie tinut in pozitie orizontala, cu capul ceva mai jos decat picioarele si intors intr-o parte pentru a asigura respiratia. Fara a-l brusca, accidentatul trebuie urgent transportat la spital. Tineti cont de toate aceste sfaturi in cazul une fracturi de coloana vertebrala.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: