Interferente.ro Cultura Pictura Femeie intinzand rufele pictura Camille Pissarro

Vineri, 05 Iulie 2013 21:42

Femeie intinzand rufele - pictura Camille Pissarro

 

Munca sub toate formele sale, a fost una din temele preferate ale lui Camille Pissarro, reprezentant al miscarii impresioniste. Acestei teme, pictorul i-a incredintat numeroase picturi impresioniste si postimpresioniste si i-a conferit diverse interpretari. Pictura “Femeie intinzand rufele” (1887) ofera o perspectiva senina si optimista asupra existentei oamenilor de rand.

 

Woman hanging laundry - Camille Pissarro

Femeie intinzand rufele - Camille Pissarro

ulei pe panza, 41 x 32,5 cm

lasat prin testament de Enriqueta Alsop, in numele lui Edouard Mollard, 1972

 

Se poate remarca in lucrare o femeia care intinde rufe in compania fiicei sale. Pissarro se dovedeste a fi un pictor deosebit de sensibil, capabil sa inteleaga elementele de noutate propuse de artistii mai tineri si sa se apropie de firile complexe ale lui Paul Cezanne si Paul Gauguin. A fost printre putinii artisti din generatia sa care a inteles si a acceptat stilul pointillist.

 

Lucrarea este de mici dimensiuni, dar extrem de pretioasa. Se distinge legatura personala a artistului cu noul limbaj din pictura. Atmosfera si subiectul picturii sunt de factura impresionista, insa stilul este schimbat fundamental. Pissarro a inceput prin scurte tuse de culoare pura, pe care le-a suprapus urmand niste legi vizuale foarte exacte, asa cum sustinea la acea vreme tanarul Georges Seurat.

 

La o scurta analiza, in lucrarea “Femeie întinzand rufe”, remarcam adoptarea stilului pointilist si folosirea atenta a culorilor complementare. Pictura este formata din mici puncte de culori pure, alaturate intre ele conform legilor complementaritatii si contrastului culorilor. Punctele galben inchis, prin care este redat parul celor doua personale - mama si fiica, sunt combinate cu scurte pensulatii violacee. De asemenea, verdele firelor de iarba ascund alte tuse de culoare rosie. In intreaga pictura se constata alaturari cromatice studiate cu o mare precizie, fiind redate cu o mare indemanare.