Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Fenomene si abilitati paranormale

Luni, 29 Noiembrie 2010 18:01

 Fenomene si abilitati paranormale

 

Telekinezia, precognitia, telepatia sau perceptia extrasenzoriala, cunoscute sub denumirea de abilitati paranormale sau simturi superioare celor cunoscute si familiare oricarei fiinte umane pot fi dovedite si explicate stiintific la un anumit nivel. Definite ca "procese anormale de transfer de informatii sau energie, inexplicabile in termenii cunoscuti ai mecanismelor fizice si biologice", aceste capacitati de comunicare paranormala au fost analizate in decursul timpului de comunitatea oamenilor de stiinta.


Telekinezia
Este abilitatea oamenilor de a controla, ridica, misca sau indoi obiectele cu puterea mintii, fara a le atinge. Termenul telekinezie ("miscarea la distanta") e o alternativa a psihokineziei (din greaca "psyche", insemnand minte, suflet ori respiratie; si "kinesis", insemnand miscare; altfel spus "miscarea cu puterea mintii"). Uneori, aparitiile spectrale cu un poltergeist sunt atribuite telekineziei, deplasarea obiectelor prin puterea mintii. Majoritatea acestor cazuri implica adolescenti, iar cercetatorii considera ca energia telekinetica ar putea fi legata de varsta pubertatii. In anii 1970, medium-ul israelian Uri Geller a uimit telespectatorii cu demonstratii in care indoia diverse obiecte de metal, cu puterea mintii. El sustinea de asemenea ca este capabil sa faca ceasurile spectatorilor sa se opreasca. Din pacate, Geller nu a repetat cu succes aceste actiuni si in conditii de laborator, iar criticii l-au discreditat rapid. Teoria ca telekinezia functioneaza cu ajutorul campurilor energetice, magnetice sau electrice, a fost formulata de cercetatori in 1934 si se mai bucura de credit si astazi. Majoritatea experientelor care implica telekinezie se produc, de obicei, accidental si sunt confundate cu alte tipuri de fenomene. Telekinezia e foarte populara in filme, in jocurile video ori in scrierile SF. Scepticii afirma ca telekinezia nu exista cu adevarat si e doar o metoda de frauda, de inselatorie - asta chiar daca persoanele ce dobandesc aceste puteri vin cu explicatii ce au o baza reala solida.

 

Perceptia extrasenzoriala

Perceptia extrasenzoriala (PES) este definita de parapsihologii ca fiind abilitatea de a primi informatii despre lume prin alte canale decat simturile normale, fara a utiliza cele 5 simturi umane, motiv pentru care unii o numesc al 6-lea simt. Cercetatorii au dezvoltat metode de a testa aceasta abilitate. PES este adesea testat folosind un pachet de carti speciale numite carti Zener. Acestea au imprimate forme geometrice iar subiectul care pretinde ca are PES trebuie sa ghiceasca ce forma se afla in spatele cartii. Un om "normal" ghiceste ce carte este in circa 20% din cazuri, cei care ghicesc un procent mai mare dintre imagini sunt considerati ca avand o “intuitie-perceptie extrasenzoriala” ridicata.

 

Telepatia
Este abilitatea de a comunica mental cu alti oameni. In domeniul parapsihologiei se crede ca telepatia este o forma a PES. Majoritatea cazurilor de telepatie au loc spontan in momente de criza, cand o persoana draga are un accident sau trece printr-un moment foarte greu. Se crede ca de multe ori, cel/cea care "simte" pericolul, ii poate transmite un avertisment mental celeilalte persoane iar aceasta isi schimba planurile fara a intelege de ce.

Mai multe informatii puteti afla accesand: Telepatia stiinta sau mister

 

Clarviziunea
Aceasta difera de telepatie prin faptul ca nu exista un transfer de informatie de la o persoana la alta. Clarviziunea este abilitatea de a vedea cu ajutorul mintii, un fel de a doua vedere. Se spune ca unii oameni sunt nascuti clarvazatori, ca un rezultat al activitatilor din vietile precedente, iar altii devin subit clarvazatori in urma unui accident fizic devastator sau a unei traume psihice puternice. Clarvazatorii pretind adesea ca informatiile primite au fost transmise din lumea spiritelor. Exista afirmatii cum ca cei care au aceasta abilitate se nasc cu ea si o dezvolta si ca, majoritatea oamenilor o poseda, insa o pierd pe masura ce inainteaza in varsta. Nostradamus este unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai tuturor timpurilor. Se pare ca insusirile de clarviziune s-au manifestat inca de timpuriu in cazul lui. La inceput ele se refereau mai mult la chestiuni personale, adeseori erau in legatura si cu activitatea sa profesionala. Desprins din spaima prin care a trecut si oboselile ce le-a indurat Nostradamus in timpul ciumei, se pare ca acest dar a trecut cu incetul in domeniul suprapersonalului, asa ca s-au putut arata si viziuni asupra intamplarilor viitoare din viata lumii si a popoarelor. Vanga, clarvazatoarea bulgaroaica oarba, isi manifesta capacitatile extraordinare receptionand imagini si auzind glasuri. Ea patrundea cu o exactitate uluitoare in trecutul departat si apropiat, prezent si viitor, atingea cele mai ascunse unghere ale sufletului oamenilor, ajungea pana la universuri necunoscute si ne aducea informatii despre lucruri stranii si de necrezut. Prezicerile sale puteau fi facute asupra unui singur ins, asupra unui intreg popor, asupra unor orase si sate, asupra intregii planete.

 

Clarauditia

Este capacitatea de a auzi sau a recunoaste sunete care nu sunt perceptibile unei persoane non psychice, posibilitatea de a auzi fara intermediul organelor de simt a unor scene care se petrec la mare distanta sau in alte planuri ale existentei, sau auzirea unor voci misterioase.

 

Pirokinezia
Este abilitatea de a controla voluntar (porni, stinge, manipula) focul sau caldura cu puterea mintii. Pana in acest moment nu exista vreo dovada stiintifica care sa ateste existenta reala a acestei abilitati paranormale insa multi oameni implicati in domeniul parapsihologiei sunt de parere ca exista si ca ar putea avea legatura cu binecunoscutele cazuri de combustie umana spontana.

 

Psihometria
Este definita ca fiind abilitatea de a "afla" informatii plecand de la un obiect care a fost in contactat cu cineva sau cu ceva. Termenul provine din combinatia cuvintelor grecesti psyche (care inseamna „suflet”) si metron (care inseamna „a masura”). Conceptul de masurare a sufletului se refera la ideea ca fiecare obiect detine anumite vibratii, ce ii reflecta esenta interioara, care poate fi citita numai daca esti receptiv la asa ceva. Acest tip de intuitie se mai numeste si „vedere a degetelor”. Aceasta va ajuta sa receptionati informatii legate de istoria unui obiect, doar prin simpla sa atingere. De exemplu, un psihometrist poate sa tina in mana un portofel, o fotografie, o jucarie a unei persoane pe care nu o cunosc si concentrandu-se asupra obiectului sa culeaga informatii despre trecutul, prezentul sau viitorul acelei persoane.

 

Precognitia
Denumita si precunoastere sau prestiinta, previziune sau presentiment este abilitatea de a prezice evenimente inainte ca acestea sa aiba loc. Precognitia este pentru unii oameni fenomenul cel mai greu de acceptat, intrucat reprezinta cunoasterea anticipata a evenimentelor care nu exista inca, care se vor realiza si despre care, in prezent nu exista premise. Precognitia este cel mai tulburator fenomen paranormal, intrucat pare sa anuleze legea cauzei si a efectului, aducand dubii serioase asupra liberului arbitru si libertatii personale. Probabil cea mai renumita in domeniu este Jeane Dixon, cea care a prezis asasinarea presedintelui John F. Kennedy.

 

Postcognitia
Cunoscuta si sub numele de retrocognitie, este opusul precognitiei si se refera la abilitatea de a accesa informatii din trecut. Aceasta abilitate este des folosita de politie care, cu ajutorul oamenilor care o detin, culeg informatii pentru rezolvarea cazurilor. Chiar si asa, cei care au dezvoltat postcognitia au de infruntat adesea scepticismul oamenilor.

 

Bilocatia
Bilocatia poate fi definita ca prezenta simultana a unei persoane in locuri diverse. Cei care se presupune ca au aceasta abilitate se pot transpune in doua sau mai multe locuri in acelasi timp. Se spune ca aceasta are loc la nivel fizic, nu doar mental ca in cazul proiectiei astrale. Numeroase marturii legate de traditia religioasa crestina relateaza despre fenomene de bilocatie atribuite multor sfinti. Desi ciudat, acest fenomen dateaza din antichitate - se credea ca era practicat de mistici, sfinti, calugari, magicieni si persoane cu un nivel spiritual ridicat. Se spune ca, Padre Pio a fost vazut in bilocatie in numeroase ocazii.


Proiectia astrala

Este un proces prin care constiinta umana paraseste temporar corpul fizic si functioneaza independent in afara acestuia, in timp ce corpul fizic ramane inert si pasiv pe toata durata acesteia. Este abilitatea individului de a se separa de corpul fizic si de a calatori pe distante lungi doar cu ajutorul mintii. Difera de bilocatie prin faptul ca cel de-al doilea "corp" este unul spiritual. Rezultatul acestei proiectii este observarea lumii inconjuratoare dar si a lumilor subtile la care nu avem acces in mod normal, folosind mai mult decat cele cinci simturi de baza. Conceptul de proiectie astrala dateaza de mii de ani insa este privit cu mult scepticism deoarece nu exista vreo dovada ca un astfel de fenomen a avut loc decat marturia persoanei in cauza.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: