Luni, 14 Mai 2012 04:00

Fibromul uterin

 

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o masa celulara care se dezvolta la nivelul uterului. Fibromul se poate dezvolta:

- in interiorul cavitatii uterine,

- la exteriorul uterului,

- in grosimea peretelui uterului.

Fibromul mai este numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom. Este important sa retinem ca acesta nu este o tumora maligna (cancer). Asadar, un fibrom este o tumora benigna, adica necanceroasa care se dezvolta in peretele uterului.

 

In general, fibromul uterin necesita rar tratament. Terapia medicala si procedurile chirurgicale pot micsora sau elimina fibroame daca acestea genereaza disconfort sau simptome suparatoare. Rar, fibroamele pot necesita tratament de urgenta in cazul in care provoaca durere brusca sau sangerari menstruale foarte abundente.

 

Cauze ale fibromului uterin

Cauza exacta a fibroamelor este necunoscuta. Acestea apar cand celulele cresc peste masura in stratul muscular al uterului.

Modurile de crestere a unui fibrom uterin variaza. Astfel:

- unele fibroame uterine pot continua sa creasca lent,

- unele fibroame uterine pot ramane de aceeasi marime,

- alte fibroame se pot micsora pe cont propriu de-a lungul timpului.

Pentru a creste, fibroamele uterine necesita hormonii sexuali feminini - estrogenii si progesteronul. Fibroamele uterine cresc rapid mai ales in cursul sarcinii, atunci cand nivelul de hormoni este ridicat. Fibroamele uterine se micsoreaza atunci cand se administreaza tratament anti-hormonal. De asemenea, fibroamele uterine se opresc din crestere sau se micsoreaza dupa intrarea la menopauza.

 

Factori ai fibromului uterin

Exista cativa factori care cresc riscul unei femei de a dezvolta fibrom uterin. Amintim:

- Varsta. De obicei, fibroamele apar pe masura inaintarii in varsta, in special intre 30-40 ani si pana la menopauza. De regula, dupa menopauza, fibroamele se micsoreaza.

- Istoricul in familie. Daca un membru al familiei are sau a avut fibrom uterin, cu singuranta exista un risc mai crescut de a dezvolta fibrom. De asemenea, daca mama are sau a avut fibrom uterin, exista un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta un fibrom uterin, comparativ cu media populatiei.

- Obezitatea. In general, femeile supraponderale au un risc mai mare de fibrom uterin. Femeile obeze au un risc de 2 ori mai crescut de a dezvolta fibrom uterin, comparativ cu media populatiei.

- Obiceiurile alimentare. Consumul de carne rosie (de exemplu, carne de vaca, etc.) si sunca sunt asociate cu un risc mai mare de fibrom uterin. Consumul de legume verzi pare sa fie protector contra fibromului uterin.

- Originea etnica. Femeile de culoare alba (caucaziene) sunt predispuse la dezvoltarea fibroamelor uterine, la fel si femeile de origine hispanica sau asiatica, precum si cele de origine africana.

 

Simptome la fibromul uterin

Simptomatologia se poate dezvolta incet (in cativa ani) sau rapid (in cateva luni).

Majoritatea pacientelor cu fibrom uterin prezinta simptome usoare sau sunt asimptomatice si nu vor avea nevoie niciodata de tratament. In majoritatea cazurilor, se produc:

- sangerari abundente in timpul ciclului menstrual (menoragie);

- sangerari menstruale prelungite;

- mentruatie dureroasa (dismenoree);

- durere si senzatie de presiune in abdomen;

- infertilitate;

- constipatie;

- senzatie de balonare abdominala;

- durere la contact sexual (dispareunie);

- durere la urinat (disurie);

- urinare frecventa;

- dureri de spate.

La medic, la examenul ginecologic, uterul fibromatos este marit de volum si neregulat, asimetric si poate fi sensibil (dureros). Asadar, fibromul uterin doare. De asemenea, fibromul uterin este foarte dur la palpare.

De regula, 3 din 4 femei dezvolta fibrome uterine candva pe parcursul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor, deoarece fibroamele uterine nu provoaca, de cel mai multe ori, vreun simptom. Medicul poate descoperi fibroame intamplator, in timpul unui examen pelvin sau in urma unei ecografii de rutina.

 

Fibromul si sarcina

In ceea ce priveste fibromul uterin in sarcina, este bine de mentionat si de retinut ca, in timpul sarcinii, fibroamele pot constitui o cauza de avort, sangerare, nastere prematura, intarziere de crestere intrauterina a fatului, obstructie a canalului de nastere sau pot sa interfereze cu pozitia normala a fatului in uter. De obicei, gravidele cu fibrom uterin au o frecventa de 6 ori mai mare a operatiei cezariene.

 

Tipuri de fibroame uterine

Fibroamele uterine sunt de diferite tipuri, in functie de modul si tipul de clasificare.

Daca fiboramele uterine sunt clasificate dupa locul unde se dezvolta, avem:

§         fibrom subseros - se afla sub invelisul extern al uterului;

§         fibrom pediculat - creste fie in interiorul, fie in exteriorul uterului si are o tuplina,

§         fibrom submucos - se afla sub mucoasa uterului;

§         fibrom intramural - se afla in mijlocul peretelui uterin (este cel mai frecvent).

Daca fiboramele uterine sunt clasificate dupa functia de localizare, avem:

§         fibrom cervical - este situat la nivelul colului uterin (creste in general catre vagin, cauzand sangerare si infectii);

§        fibrom istmic - este situat la nivelul istmului uterin (partea dintre colul si corpul uterin,  mai frecvent cauzeaza durere si probleme urinare);

§        fibrom corporal - este situat la nivelul corpului uterin (reprezinta cea mai frecventa localizare si cel mai frecvent este asimptomatic).

 

Cand este necesar si obligatoriu sa mergeti la medic?

Este important sa consultati medicul ginecolog daca prezentati simptome de genul:

- durere pelvina care nu dispare;

- menstuatii prea grele sau dureroase;

- spotting sau sangerari intre perioadele de menstruatie;

- dureri la contact sexual;

- dificultate in golirea vezicii urinare;

- disconfort abdominal si probleme de miscarea intestinelor (peristaltica intestinala).

Solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti sangerari vaginale severe sau durere ascutita in zona pelvina care survine brusc.

 

Diagnostic

Diagnosticul fibromului uterin se bazeaza pe semnele clinice obtinute la consultul ginecologic efectuat la medic: uter marit ca volum, neregulat, dur, sensibil (dureros) sau nedureros.

Uneori, diagnosticul pentru fibrom uterin este neclar. In acest caz, sunt necesare investigatii suplimentare care includ urmatoarele:

§         ecografie - abdominala sau vaginala;

§         rezonanta magnetica nucleara;

§         tomografie computerizata;

§         laparoscopie (mai rar);

§         histerosalpingografia (HSG);

§         histologia (examenul microscopic al piesei extirpate chirurgical).

 

Afla informatii despre tratamente in cazul fibromului uterin.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: